KUCHNIA TURECKA

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Pieczony kurczak "po turecku"

Postautor: Baś_22 » pt cze 08, 2007 8:45 am

Składniki:
kurczak, surowe ziemniaki i marchewka,
Przyprawy: sól, pieprz, curry, mięta, macierzanka, czosnek

Kurczaka pokroić na nieduże porcje. Surowe ziemniaki i marchewkę pokroić w kawałki.
Kurczaka, ziemniaki, marchewkę obtoczyć w przyprawach i polać olejem.
Wszystko włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego i piec 40 min w temp 300 stopni.

Czas od przygotowania do spożycia 1 godz :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Badja » pt cze 08, 2007 9:21 am

Smakowity sposób na wykorzystanie działkowych ziółek, mniam!
Badja [slonce]
Awatar użytkownika
Badja
Weterani
 
Posty: 304
Rejestracja: pn lut 26, 2007 11:26 am

Postautor: Weigela » pt cze 08, 2007 1:52 pm

Basiu jeżeli wszystko włożę do naczynia żaroodpornego to przykryć przykrywką?
Czy zostawić otwarte?
Awatar użytkownika
Weigela
Weterani
 
Posty: 549
Rejestracja: ndz lut 25, 2007 3:46 pm

Postautor: Onaela » pt cze 08, 2007 10:28 pm

No proszę,jednak człowiek całe zycie się uczy :) .Ja żyję w przeświadczeniu,ze mięsa to piecze się w 160 st,bo inaczej to będą suche [cry] .I pieke tak kurczaka ponad 2 godz [!] ,a tu czytam 300 st [shock]

Basiu,rozumiem,ze Tu używasz do tej potrawy suszonych ziół,a próbowałaś ze świeżymi [!] :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Baś_22 » sob cze 09, 2007 12:16 am

Weigela pisze:Basiu jeżeli wszystko włożę do naczynia żaroodpornego to przykryć przykrywką?
Czy zostawić otwarte?


Tak Nina trzeba przykryć :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Baś_22 » sob cze 09, 2007 12:19 am

Onaela pisze:Basiu,rozumiem,ze Tu używasz do tej potrawy suszonych ziół,a próbowałaś ze świeżymi [!] :)


Nie jeszcze nie próbowałam ze świeżymi :) Rozumiem, że jak będę próbowała to mam uważać na ilości zwłaszcza majeranku :D :D ;D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » pn cze 11, 2007 6:46 am

300 stopni [?] Mój piekarnik tyle nie potrafi... [shock]

A swoją drogą pomysł (wraz z garnkiem) na podobne danie przywiózł mój dziadzio z wycieczki do Tunezji bodajże - są tam takie specjalne gliniane garnki z kominkiem u góry, nazywane "tadżin" i do nich pakuje się właśnie kurczaka i warzywa, sypie obficie przyprawami i stawia na ognisku na rozgrzanych kamieniach - z braku ogniska dziadzio robi to na płytce elektrycznej lub w piekarniku, obie wersje sa dobre, ta z płytki nieco lepsza, bo zawsze troche bardziej przypieczona u dołu ;>

Eksperymentowali w tym garnku również z innymi rzeczami, absolutnym hitem były żeberka wędzone zamiast kurczaka... Mniam! [jezyk]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » pn cze 11, 2007 11:10 am

No ale 250 stopni to chyba potrafi :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » śr lip 11, 2012 11:22 pm

Dzisiejsze burze i ulewne deszcze "przytrzymały" mnie w domu i doprowadziły w rezultacie do tego, że po znalezieniu w szafce oryginalnego, tureckiego makaronu "sehriye" zabrałam się za gotowanie :-P
Na początek zupa :)

Obrazek

Kremowa zupa z sehriye (makaron)
Kremalı şehriye çorbası


Składniki
- 0,5 szklanki arpa seriye (to rodzaj drobnego makaronu podobnego do ryżu; możemy zastąpić go drobniutkim makaronem)
- 1łyżka koncentratu pomidorowego (najlepszy oryginalny turecki do dostania w sklepach orientalnych)
- śmietanka kremówka (200ml), ja dodałam 18%, bo nie miałam kremówki
- 3 łyżki oleju
- kilka gałązek koperku
- sól

Sposób przyrządzania
Do garnka wlewamy olej i wkładamy koncentrat pomidorowy. Przesmażamy aż koncentrat zacznie pachnąć. Wlewamy 4 szklanki wody gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy makaron , wlewamy śmietankę (ja w oddzielnym pojemniczku do śmietany wlewam gorący wywar, mieszam i dopiero wlewam do zupy) i gotujemy aż makaron będzie miękki solimy i wyłączamy ogień. Drobno siekamy koperek i posypujemy nim zupę przed podaniem.
Zupa jest przepyszna i bardzo szybko się ją robi.

Po zupie nabrałam ochoty na przypomnienie sobie smaku Simita - to taki okrągły precel z sezamem, który jest częścią typowego tureckiego śniadania albo po prostu podgryzany w każdej innej dowolnej chwili. Można je kupić w Turcji wszędzie :)

Obrazek Obrazek

SIMIT

Składniki:
szklanka ciepłego mleka
pół szklanki oleju
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
opakowanie suchych drożdży
mąka (mąki należy dodać tyle aby wyrobione ciasto było miękkie i nie kleiło się do ręki)
1jajko
sezam
Sposób przyrządzania
Mleko olej cukier i sól mieszamy w głębokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mąkę (3 szklanki) i suche drożdże, następnie do składników płynnych stopniowo dodajemy składniki suche ciągle mieszając by się połączyły i ugniatamy ciasto aż będzie miękkie. Jeśli okaże się że ciasto jest za rzadkie należy stopniowo dosypać jeszcze trochę mąki ciągle ugniatając.
Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość dzielimy je na części i formujemy simity następnie jedną stronę smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Długość pieczenia zależy od piekarnika . Gdy simity zarumienią się znaczy to że są gotowe.

P.S.
Cebulko mam prośbę [prosi] o przeniesienie do tego tematu ostatniego posta z Kulinariów pt. Kurczak pieczony "po turecku", było by wtedy wszystko na swoim miejscu :)
Ostatnio zmieniony pt lip 20, 2012 9:13 am przez Baś_22, łącznie zmieniany 2 razy
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: tereklo » pt lip 13, 2012 9:51 am

Hmmm, makaron gotowany w pomidorach [skrob] ciekawe. A te precle, Basiu, jak myślisz, zamiast lnu dac czarnuszkę?
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Baś_22 » pt lip 13, 2012 8:38 pm

tereklo pisze: A te precle, Basiu, jak myślisz, zamiast lnu dac czarnuszkę?

Tereniu do Simita wykluczone [shock] tylko sezam :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: tereklo » pt lip 13, 2012 8:55 pm

Baś_22 pisze:Po zupie nabrałam ochoty na przypomnienie sobie smaku Simita - to taki okrągły precel z siemieniem lnianym,

To już nie wiem czy siemię lniane czy sezam :(
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Baś_22 » sob lip 14, 2012 10:49 am

tereklo pisze:
Baś_22 pisze:Po zupie nabrałam ochoty na przypomnienie sobie smaku Simita - to taki okrągły precel z siemieniem lnianym,

To już nie wiem czy siemię lniane czy sezam :(

Tereniu toż to oczywisty błąd z mojej strony [glupek] ..już poprawiłam, chociaż w samym przepisie na jego wykonanie jest dobrze :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: magdziołek » sob lip 14, 2012 8:01 pm

Brzmi interesująco, zwłaszcza zupa. Też się zastanawiałam, jak to możliwe, żeby makaron ugotował się w "kwaśnym" w pomidorach. ;)
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Yennyfer » ndz lip 15, 2012 8:09 pm

Magdziołku, mnie już nic nie zdziwi, odkąd upiekłam caryce i okazało się, że po pierwsze kruche wychodzi bez jajec, biszkopt wychodzi bez mąki, a to zmieszane razem - w tym kruche zmrożone i zmielone - i wychodzi super placek to i jestem skłonna uwierzyć, że makaron ugotuje się w kwaśnym [?]
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: Cebulka » ndz lip 15, 2012 8:25 pm

Muszę sprawdzić jak tu właściwie moderuje się tematy [skrob]
Na poprzednim forum trzeba się było nagimnastykować żeby przenieść pojedynczy post, może tu jest to lepiej rozwiązane :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Yennyfer » ndz lip 15, 2012 8:38 pm

że ja niby off top robię Cebulko ??? ;)
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Postautor: Baś_22 » ndz lip 15, 2012 9:05 pm

Cebulka pisze:Muszę sprawdzić jak tu właściwie moderuje się tematy [skrob]
Na poprzednim forum trzeba się było nagimnastykować żeby przenieść pojedynczy post, może tu jest to lepiej rozwiązane :)

Cebulko to może prościej będzie jak ja wpiszę ten post tutaj sama a Ty skasujesz go tam gdzie jest teraz [?] :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: admin » ndz lip 15, 2012 10:39 pm

Połączone [kciuk1]
Awatar użytkownika
admin
Administrator
 
Posty: 132
Rejestracja: czw sty 01, 1970 1:00 am

Re:

Postautor: Baś_22 » pn lip 16, 2012 8:39 am

admin pisze:Połączone [kciuk1]

stokrotne dzięki [prosi] :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » pn lip 16, 2012 10:22 am

Sałatka jajeczna na śniadanie

Obrazek

5 jajek
mały pęczek szczypiorku
mały pęczek pietruszki
mały pęczek koperku
sól, pieprz, ostra papryka sypka,
mięta suszona lub świeża
oliwa z oliwek
Można dodać do niej jeszcze sałatę i sok z połówki cytryny.
Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kosteczkę. Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do jajek.
Przyprawiamy i polewamy oliwą.Odstawiamy na 15 min, aby smaki się połączyły.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Chcę zwrócić uwagę na to, że brak tutaj majonezu, tak typowego w polskiej kuchni.
W Turcji prawie się go nie używa, jedynie dla turystów :)
Ostatnio zmieniony pt wrz 14, 2012 8:21 pm przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » pn lip 16, 2012 10:41 am

Sałatka z kuskusem czyli Kisir

Obrazek Obrazek

Składniki
szklanka kuskusu lub ince bulguru
średnia cebula
peczek szczypiorku
peczek pietruszki
peczek koperku
2 pomidory
2 ogórki
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
mięta
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Sposób przyrządzania
Kuskus lub ince bulgur umyć i zalać 1szklanka wrzątku, szczelnie przykryć i zostawić aż napęcznieje. Cebule drobniutko pokroić, przesmażyć na oleju. Gdy cebulka będzie miała zloty kolor dodać koncentrat pomidorowy i przesmażyć. Cebulkę z koncentratem dodać do napęczniałego kuskusu i dokładnie wymieszać. Zaczekać aż wystygnie. Zieleninę posiekać, pomidory i ogórki pokroić w drobna kostke. Kiedy kuskus będzie zimny dodać warzywa przyprawy i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Pół godziny w lodowce wystarczy żeby wszystkie smaki zmieszały się.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Cebulka » pn lip 16, 2012 12:48 pm

Ależ skąd Yenny, twój post wnosi wiele w kwestii gotowania makaronu w warunkach kwaśnych [lol]

Basiu - czy gotujesz teraz te potrawy? Dajesz je radę przerobić na 5 smaków?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » pn lip 16, 2012 1:27 pm

Cebulka pisze: Basiu - czy gotujesz teraz te potrawy? Dajesz je radę przerobić na 5 smaków?

Tak Ewa gotuję je teraz :) Nic nie potrzebuję przerabiać, bo kuchnia turecka jest bardzo zbliżona do kuchni wg reguł 5 smaków a najważniejsze jest to, że bardzo dobrze się po tych potrawach czuję i to wszystko bardzo mi smakuje :-P :)
Jednocześnie gotuję potrawy także ściśle wg reguł 5 przemian - cały czas przekopuję internet w poszukiwaniu przepisów :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » wt lip 17, 2012 12:43 pm

Dzisiaj prezentuję Wam Börek, do którego potrzebne jest ciasto Yufka :) Udało mi się zupełnie przypadkowo na nie trafić w małym sklepiku :)
Dla tych którzy nie wiedza o czym pisze wyjaśnię ze Borek to potrawa turecka robiona z yufki lub ciasta drożdżowego i dowolnego farszu (ser słony z natką pietruszki, ser słony ze szpinakiem, z mięsem mielonym i ziemniakami, z bakłażanem i wołowiną, itd.)
Yufka to placek z ciasta (mąka woda i sól) w Polsce używa się nazwy ciasto filo.
W Turcji yufka to sporej wielkości okrągłe placki z bardzo cieniutkiego i mięciutkiego ciasta, coś jak nasze placki, z których robiło się dawniej makaron ....bo dzisiaj to już nie wiem czy ktoś tak robi makaron [?]

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Börek - z serem słonym i natką pietruszki
bez sosu a więc na chrupko.

składniki
6 płatów ciasta yufka
150g słonego sera
kilka gałązek natki pietruszki
olej do smarowania
sposób przygotowania
Każdy trójkąt smarujemy lekko olejem i na zewnętrzny brzeg układamy farsz czyli ser wymieszany z drobno pokrojona natką pietruszki. Następnie każdy trójkąt zwijamy do środka. Tę czynność powtarzamy z każdym płatem ciasta. Układamy na blaszkę smarujemy lekko olejem i pieczemy ok 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Otrzymujemy coś na kształt naszych naleśników tylko te "naleśniki" są chrupiące.
Wybornie smakują z pomidorem :)
Ostatnio zmieniony pt lip 20, 2012 9:01 am przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Cebulka » wt lip 17, 2012 12:54 pm

Wygląda wspaniale [brawo]

Ale nie mów że na tureckie słodycze też się skusisz, bo to cukier z cukrem w sosie cukrowym... :P
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: tereklo » wt lip 17, 2012 1:09 pm

Basiu, jakie pyszności serwujesz! Polowałam kiedyś na ciasto filo, ale nawet we Wrocku nie mogłam trafić. Szkoda, że tak daleko, bo wprosiłabym się do Ciebie na kęs tureckiego smakołyku. Mniam

Baś_22 pisze:W Turcji yufka to sporej wielkości okrągłe placki z bardzo cieniutkiego i mięciutkiego ciasta, coś jak nasze placki, z których robiło się dawniej makaron ....bo dzisiaj to już nie wiem czy ktoś tak robi makaron [?]


Yyyyy [skrob] noooo [skrob] ja jeszcze często robię makaron domowy, taki do rosołu :)
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » wt lip 17, 2012 11:34 pm

Cebulka pisze:Wygląda wspaniale [brawo]

Ale nie mów że na tureckie słodycze też się skusisz, bo to cukier z cukrem w sosie cukrowym... :P

Oczywiście, że się skuszę i zaprezentuje Wam tutaj niniejszym [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » wt lip 17, 2012 11:36 pm

tereklo pisze: Yyyyy [skrob] noooo [skrob] ja jeszcze często robię makaron domowy, taki do rosołu :)

to cudowna wiadomość [tuli] nie ginie duch w narodzie [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » czw lip 19, 2012 12:27 pm

Dzisiaj o Menemenie czyli Jajecznicy po turecku :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Menemen podaje się na takich patelenkach jak widać na zdjęciu i to zarówno w knajpeczkach jak i w domu :)
Przywiozłam sobie takie oraz specjalne małe widelczyki, którymi się ją pałaszuje :-P
Dzisiejszy Menemen u mnie z grzankami z własnego pszenno-żytniego chleba na zakwasie i masełkiem z ziołami, Pycha :)
Odmian Menemena jest bardzo dużo. Najbardziej smakuje mi z papryką, pomidorami i białym słonym serem + przyprawy.

Menemen czyli turecka jajecznica
Składniki:
kiełbasa sucuk czyt. sudżuk (ja dałam wiejską dobrze przyprawioną)
papryka, powinna być peperoni zielona ale nie ta ostra ( trudno ją u nas dostać :( )
pomidory
jajka
macierzanka, pieprz, sól
Sposób przygotowania
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i paprykę, smażymy wszystko na niewielkiej ilości oleju. Przykrywamy patelnie i dusimy aż pomidory się rozpadną. Przyprawiamy solą, pieprzem i macierzanką. Wbijamy jajka. Lekko mieszamy przykrywamy pokrywkę i zdejmujemy z ognia. Jajko ma się ściąć ale jajecznica nie może być sucha.
Ostatnio zmieniony wt paź 30, 2012 6:58 pm przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » czw lip 19, 2012 11:07 pm

Na zakończenie pracowitego dnia (końcowe prace z przetworami) upiekłam słone ciasteczka :)
Zdjęcia trochę słabe, bo robione dosłownie przed chwilą a już jest noc :(

Obrazek Obrazek Obrazek

Słone ciasteczka - czyli Tuzlu kurabiye
Można je jeść z dipami majonezowymi, na ostro czy dipem czosnkowym.
Składniki
4 szklanki mąki
margaryna
5 łyżek oleju
szklanka jogurtu
łyżeczka soli
pól łyżeczki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
żółtko do posmarowania
mak, sezam
Sposób przyrządzania
Margarynę, olej, jogurt, sól, cukier wymieszać ręką i dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość 1cm ( ciasto nie może być bardzo cienkie) i małą szklanka wykrajamy kółeczka smarujemy żółtkiem posypujemy makiem lub sezamem i pieczemy ok 20minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
P.S. Kształty ciastem mogą być oczywiście dowolne :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: tereklo » pt lip 20, 2012 5:44 am

Basiu, pracowita pszczółko, jakie pyszności serwujesz! Mniam, mniam.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Następna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość