autor: tereklo » pt lis 09, 2012 7:00 pm
Od kuchni tureckiej do kuchni arabskiej nie tak daleko, więc tu zamieszczę przepis na sałatkę z bakłażana i pomidorów.
Przepis oryginalny:
zaaluk (zaalouk). Do wykonania tej sałatki potrzebujemy 0,5 kg bakłażanów, 0,25 kg pomidorów, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki papryki, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1/4 łyżki pieprzu, 1/2 łyżki kminku; sól; plasterek cytryny i czarne oliwki do dekoracji. Bakłażany pokrojone w grube kostki gotujemy chwilę w osolonej wodzie. Na oliwie obsmażamy pomidory pokrojone w kostkę (przez około 5 minut), dodajemy do nich przyprawy, sok z cytryny i zmiażdżony czosnek. Gdy bakłażan jest ugotowany, odsączamy go z wody, ściskając kostki bakłażana ręką. Dodajemy go do pomidorów z przyprawami i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy po ostudzeniu, przybierając sałatkę zaalouk cytryną i oliwkami.
Ja zmodyfikowałam przepis: bakłażany w plastry, posolić, żeby się spociły, opłukac i położyć na suchą rozgrzaną patelnię. Grillować z obydwu stron, uważać, żeby zbytnio nie zmiękły ani się nie przypaliły. Pokroić w kostkę i wtedy dodać do pomidorów. Paprykę dodałam taką w płatkach i łyżeczkę takiej w proszku.
Pycha.
Inne źródła podają, że to sałatka marokańska, do tej dodaje się jeszcze podduszoną (grillowaną?) paprykę zieloną.
Podawać z pieczywem albo z ryżem.
Ostatnio zmieniony sob lis 10, 2012 7:47 am przez
tereklo, łącznie zmieniany 1 raz
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.