KUCHNIA TURECKA

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Yennyfer » pt lip 20, 2012 7:09 am

Ale ślinka cieknie.
Zaleciał mi też zapach macierzanki.
Zapach dzieciństwa! Uwielbiałam go, babcia suszyła macierzankę i parzyła potem i płukała w tym pościel, albo nam do kąpieli dodawała.
Sorki za off top, ale tak mnie naszło
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Cebulka » pt lip 20, 2012 8:53 am

Yennyfer pisze:Zapach dzieciństwa! Uwielbiałam go, babcia suszyła macierzankę i parzyła potem i płukała w tym pościel, albo nam do kąpieli dodawała.
Sorki za off top, ale tak mnie naszło

Ale ciekawy pomysł [!] Uwielbiam macierzankę - aż szkoda że moja babcia tego nie robiła [haha] Może kiedyś też mi się tak będzie chciało? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Sz_elka » pt wrz 14, 2012 12:34 pm

To może już zacznij :* Magda kiedyś doceni! :)
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Cebulka » pt wrz 14, 2012 7:14 pm

Pragnę zauważyć że tam była BABCIA ;)
Rodzice nie są od takich rzeczy.

Poza tym - jak wrzucić macierzankę do pralki? [skrob] [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: amita » pt wrz 14, 2012 7:58 pm

Moim zdaniem normalnie, do bębna. Tylko nie wiem czy to jest dobry pomysł :)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » pt wrz 14, 2012 8:28 pm

Cebulka pisze:Pragnę zauważyć że tam była BABCIA ;)
Rodzice nie są od takich rzeczy.
Poza tym - jak wrzucić macierzankę do pralki? [skrob] [lol]

a kto pisze o wrzucaniu ? Yenny pisze, że Babcia parzyła macierzankę, więc do pralki trzeba ją wlać anie wrzucać [haha]
Nie znałam tego i też mi niestety nikt tego nie robił :( ale nic straconego mogę sobie zrobić sama, bo macierzankę posiadam w dużych ilościach :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Cebulka » pt wrz 14, 2012 8:29 pm

Mojej pralki nie da się otworzyć zanim nie skończy [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » pt wrz 14, 2012 8:31 pm

Cebulka pisze:Mojej pralki nie da się otworzyć zanim nie skończy [skrob]

ale płyn do płukania możesz chyba wlać przed załączeniem pralki?, więc dodaj do niego :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: tereklo » pt wrz 14, 2012 8:48 pm

A może lepiej włożyc woreczek z suszoną macierzanką do szafki z pościelą? [skrob]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » pt wrz 14, 2012 9:14 pm

tereklo pisze:A może lepiej włożyc woreczek z suszoną macierzanką do szafki z pościelą? [skrob]

myślę, że to też fajny sposób :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: tereklo » pt lis 09, 2012 7:00 pm

Od kuchni tureckiej do kuchni arabskiej nie tak daleko, więc tu zamieszczę przepis na sałatkę z bakłażana i pomidorów.
Przepis oryginalny:
zaaluk (zaalouk). Do wykonania tej sałatki potrzebujemy 0,5 kg bakłażanów, 0,25 kg pomidorów, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki papryki, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1/4 łyżki pieprzu, 1/2 łyżki kminku; sól; plasterek cytryny i czarne oliwki do dekoracji. Bakłażany pokrojone w grube kostki gotujemy chwilę w osolonej wodzie. Na oliwie obsmażamy pomidory pokrojone w kostkę (przez około 5 minut), dodajemy do nich przyprawy, sok z cytryny i zmiażdżony czosnek. Gdy bakłażan jest ugotowany, odsączamy go z wody, ściskając kostki bakłażana ręką. Dodajemy go do pomidorów z przyprawami i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy po ostudzeniu, przybierając sałatkę zaalouk cytryną i oliwkami.

Ja zmodyfikowałam przepis: bakłażany w plastry, posolić, żeby się spociły, opłukac i położyć na suchą rozgrzaną patelnię. Grillować z obydwu stron, uważać, żeby zbytnio nie zmiękły ani się nie przypaliły. Pokroić w kostkę i wtedy dodać do pomidorów. Paprykę dodałam taką w płatkach i łyżeczkę takiej w proszku.
Pycha.
Inne źródła podają, że to sałatka marokańska, do tej dodaje się jeszcze podduszoną (grillowaną?) paprykę zieloną.

Podawać z pieczywem albo z ryżem.
Ostatnio zmieniony sob lis 10, 2012 7:47 am przez tereklo, łącznie zmieniany 1 raz
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » sob lis 10, 2012 1:35 am

Teresko bardzo ciekawy przepis i czuję już, że smakowity. Może jutro sobie zrobię [prosi]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » pn gru 02, 2013 10:47 pm

Jakiś czas temu upiekłam te bułeczki. Zawsze to jakaś odmiana od naszych słodkości :)

Obrazek Obrazek

Bułeczki_poğaça na proszku do pieczenia
żródło: http://turcjaodkuchni.blogspot.com/2011 ... ogaca.html

Składniki
pół kostki margaryny
pół szklanki oleju
szklanka jogurtu
2 jajka
sól
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu
5 szklanek mąki
nadzienie: biały ser, pietruszka, sól

Sposób przyrządzania
Margaryna, olej, jogurt, 1 całe jajko i 1 białko, sól ocet wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Podzielić ciasto na 30 części, każdą cześć lekko rozwałkować lub na ręce rozciągnąć. Rozłożyć farsz, skleić boki. Posmarować żółtkiem
i piec w temperaturze 180 stopni do zarumienienia bułek.

Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: tereklo » wt gru 31, 2013 11:57 am

Naszło mnie na poğaça, ale jak widzę mój przepis inny, niż Basi.
Nadziałam nie białym serem z pietruszką (jak w przepisie) tylko "resztkami z lodówki": pogniotłam pieczonego ziemniaka, marchewkę i mięsko z taginu, dodałam białego sera i wyszły mi pyszne bułeczki śniadaniowe.
Zrobiłam z połowy porcji.

Poğaça
szklanka jogurtu
pół szklanki oleju
jajko (białko do ciasta, żółtko do smarowania)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
około 3 szklanek mąki
Z mąki, proszku do pieczenia, sody, białka, oleju i jogurtu zagniatamy miękkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło do ręki należy dosypać jeszcze więcej mąki. Ciasto dzielimy na 30 małych części każdą część rozgniatamy na dłoni i dodajemy farsz z sera i pietruszki. Ja dodałam "resztki z lodówki". Ciasto zaciskamy, układamy na blasze, smarujemy zółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Pieczemy około 20 minut. Gdy bułeczki się zarumienią znaczy to że są gotowe.

IMAG2511.jpg


Zrobiłam jogurt w domu według wskazówek Magdziołka, nie wiem czemu wyszedł mi taki lekko ciagnaąy, źle coś zrobiłam czy wina mleka? [skrob]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Cebulka » wt gru 31, 2013 1:27 pm

A na jakim mleku robiłaś?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: tereklo » wt gru 31, 2013 1:38 pm

Z torebki, pasteryzowane, z mleczarni po sąsiedzku (lokalnej).
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Cebulka » wt gru 31, 2013 1:48 pm

A to się nie mogę wypowiedzieć, bo nie znam ;)
Aczkolwiek jak już o kiszeniu mleka to pamiętam taki problem, że jakość mleka nie jest taka sama cały rok. Zabijcie nie pamiętam już o której porze roku, ale był taki moment, że na miesiąc-dwa przestawałam robić twaróg, bo wogóle się nie udawał, i był niesmaczny - a później już było znów OK [skrob]

Problem może też leżeć w tym jaki jogurt dodawałaś jak szczepionkę.
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: KUCHNIA TURECKA

Postautor: Baś_22 » wt wrz 09, 2014 3:44 pm

Kruche słone ciasteczka, simity (kandil simidi)
http://www.turcjaodkuchni.blogspot.com. ... andil.html

Obrazek

Składniki:
100g margaryny lub masła, można też pół na pół
0,5 szklanki jogurtu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko (żółtko do ciasta, białko do smarowania)
łyżeczka soli
około 2 szklanek mąki
sezam, czarnuszka
Masło i margarynę w temperaturze pokojowej mieszamy z oliwą z oliwek jogurtem i żółtkiem.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia mieszamy w drugim pojemniku. Mieszankę mąki dodajemy do
składników płynnych i zagniatamy luźne odchodzące od dłoni ciasto. Mąkę radzę dodawać stopniowo
gdyż w zależności od ilości składników płynnych może wystarczyć mniej niż 2 szklanki. Z powstałego ciasta
robimy rulonik i formujemy simity, maczamy w białku i w mieszance sezamu i czarnuszki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasteczka będą lekko rumiane (25-30 min).
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości