Strona 1 z 1

Pochwała pokrzywy

Post: pt kwie 27, 2012 3:44 pm
autor: tereklo
Mam hopla na punkcie zdrowych naturalnych roślinek, no i padło teraz na pokrzywę. Oprócz tego, ze lubię z niej herbatkę (z dodatkiem rumianku albo werbeny) to teraz ją pojadam na zielono.
Może kogoś zachęcę do spróbowania, bo zalet tej rośliny nie muszę przytaczać.
1. zupa szczawiowa - pół na pół szczaw i zielone młode pędy pokrzywy
2. zupa pokrzywowa - sparzyć pokrzywę i wrzucić do gotującego się wywaru (warzywnego, mięsnego albo do rosołu) chwilę pogotowac i zblendować na jednolitą masę, doprawić cytryną (octem winnym), odrobiną czosnku i podawać z jajkiem na twardo. Można zabielic śmietaną.
3. zamiast kolacji - kefir (wolę maślankę) zielony. Blenduję sparzoną pokrzywe z zieloną pietruchą albo koprem (mrożony) i kilkoma różyczkami gotowanego brokuła, może być ogórek albo pomidor. Pycha!
4. rolada szpinakowa - pisała o niej Saginata w kulinariach - oczywiście do szpinaku pokrzywa :)
5. Sparzone i drobno pokrojone listki pokrzyw do jajecznicy.
6. do zup razem z zieloną pietruchą do posypania, do sałatek typu zielona sałata z winegretem.

Oczywiście świeżą pokrzywę trzeba przelac wrzątkiem, żeby zniknęły te kolaki z kwasem mrówkowym.
Jak kto ma inne pomysły to chętnie wypróbuję.

Post: pt kwie 27, 2012 9:22 pm
autor: amita
pokrzywa jest super!

Post: sob kwie 28, 2012 8:02 am
autor: Cebulka
Nie wiem czemu mi się wydawało że pokrzywa jest gorzka [skrob]

Może to pod wpływem smaku herbatki z suszonych pokrzyw :/

Post: sob kwie 28, 2012 8:25 am
autor: tereklo
Cebulka pisze:Nie wiem czemu mi się wydawało że pokrzywa jest gorzka [skrob]

Może to pod wpływem smaku herbatki z suszonych pokrzyw :/


Herbatka tez nie powinna byc gorzka.
Ona to jest w smaku trochę jak szpinak, czyli bezsmakowa :) Kolor soku ma piękny. W dzbanku do koktajli rozmikoswać na pył pokrzywę z sokiem z cytryny i wodą mineralną. Przecedzić przez gęste sito. Dobre na letnie upały.

Re: Pochwała pokrzywy

Post: wt maja 01, 2012 1:26 pm
autor: Sz_elka
tereklo pisze: ... 4. rolada szpinakowa - pisała o niej Saginata w kulinariach ...


Przypomnij proszę stronę, bo nie mogę znaleźć! :)

Re: Pochwała pokrzywy

Post: wt maja 01, 2012 7:47 pm
autor: tereklo
Sz_elka pisze:Przypomnij proszę stronę, bo nie mogę znaleźć! :)


http://ekotopik.mojeforum.net/viewtopic.php?t=1679
Jak się uda to może przywiozę na spotkanie podobną.

Re: Pochwała pokrzywy

Post: czw lip 05, 2012 6:00 pm
autor: admin
ulotna chwila pisze:Moja Sister robi sok z pokrzywy

najpierw jedzie na wieś i z łupem w postaci całego bagażnika pokrzyw przyjeżdża do domu, potem mycie,krojenie, mielenie i na końcu sokowirówka
roboty przy tym co nie miara, ale w efekcie końcowym ma czysty sok,porcjuje go nalewająć do woreczów lodowych i mrozi, a potem jedna kostka dziennie na szklankę wody

znajoma pijac ten sok oczyściła sobie tak organizm,ze poznikały jej małe pieprzyki/brodawki/zmiany skórne


Cebulka pisze:Hmm to mi przypomniało legendę o dziewczynce i siedmiu braciach zaklętych w łabędzie które odczarowała szyjąc im koszule z pokrzyw gołymi rękoma [haha]


ulotna chwila pisze:Dzikie Łabędzie Andersena :)
jedna z baśni mojego dzieciństwa...
mam wydanie z 68 roku z pięknymi ilustracjami Szancera, Babcia mi je zawsze czytała, a teraz ja czytam je swojemu Miśkowi

Re: Pochwała pokrzywy

Post: pn maja 13, 2013 10:55 am
autor: tereklo
Napój pokrzywowy (na zimę)
3 litry wody zagotować z 2 paczuszkami (40 g) kwasku cytrynowego), ostudzić. Opłukać sto czubków młodej pokrzywy, włożyć do wody z kwaskiem na dobę. Odcedzić, dodać cukru (w przepisie jest 2 kilo, ja dałam ok 70 dag), zagotować. Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić na kawałki (plasterki), włożyć do słoików po 2 plasterki, wlać wywar pokrzywowy i pasteryzować, żeby słoiki "złapały".

Spróbowałam, jest smaczny, myślę, że zimy nie doczeka, ma smak orzeźwiający więc latem będzie dobry na upały.

Oryginalny przepis - syrop pokrzywowy, do rozcieńczania wodą. Był mi inspiracją do napoju - przepis kilka postów wyżej.

Sto sztuk czubków pokrzywy majowej
10 łyżeczek kwasku cytrynowego
3 litry wody
2 kilo cukru
Cytryny.
Sposób wykonania jak wyżej, w przepisie na napój.

ulotna chwila pisze:Tereniu moja siostra uzyskuje sok z pokrzywy taką metodą- najpierw ją sieka, potem mieli w maszynce, a potem zmieloną wrzuca do sokowirówki.sok przelewa do woreczków do lodu i zamraża.pracy przy tym co nie miara, ale produkt finalny jest bezcenny .

Re: Pochwała pokrzywy

Post: pn maja 13, 2013 5:25 pm
autor: lucysia
Moja mama od lat pija pokrzywę i suszoną dodaje do wszystkiego co tylko można.Jak jest u mnie to sama sobie ścina a jak nie to ja i suszę jej na strychu.Szczęśliwa jest z tego powodu.Wczoraj właśnie pytałam sąsiada czy moge się do niego zaprosić bo ma trochę do skoszenia a u mnie wszystko tępione i pryskane.W tym roku zrobię i sobie z tego przepisu tereklo na napój do słoików.Zobaczymy jak smakuje,a dziś popełniłam miodzik z mlecza :D