Pozwoliłam sobie założyć nowy, oddzielny temat dla potraw przygotowywanych na Wielkanoc
.
Mam serdeczną prośbę do Cebulki, aby wydobyła z tematu "Ozdoby wielkanocne", które są w Hyde Parku, wpis o zupie chrzanowej
.
Ponadto jak by się dało wydłubać przepisy umieszczone np. w potrawach na święta Bożego Narodzenia i w innych miejscach, było by cudnie. Chociaż niektóre potrawy lądują na stole i w jedne i drugie święta
Myślę, że w ten sposób zrobi się trochę porządku
Fajnie by było gdyby mogły pojawić się tutaj potrawy regionalne.
Wpisujcie proszę
Na obecną Wielkanoc już przygotowałam parę potraw
Rolada ze schabu z pieczarkami i orzechami
Składniki
dla >6 osób
schab bez kości, 1 kg
wędzony boczek, ok 200 g
pieczarki, 25-30 dag
siekane włoskie orzechy, 100 g
siekana natka pietruszki, 2-3 łyżki
kolorowy pieprz roztarty w moździerzu, 2 torebki
olej, 3-4 łyżki
masło, 1 łyżka
sól, pieprz, do smaku
cebula, 1-2 szt.
sznurek lub nić, do obwiązania
folia spożywcza i folia aluminiowa,
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. Oczyszczony z błon schab naciąć wzdłuż ,aby po rozłożeniu powstał prostokąt,
2. przykryć mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbić tłuczkiem i posolić,
3. boczek, cebulę i pieczarki posiekać,
4. na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę, dodać boczek i na końcu pieczarki-przesmażyć
5. odparować nadmiar płynu, doprawić solą i pieprzem-wystudzić a następnie wymieszać z orzechami i natką pietruszki,
6. rozłożyć farsz równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4 cm z jednej strony,
7. zwinąć roladę i owinąć ją ciasno sznurkiem lub nicią,
8. obsmażyć mięso na patelni z dwóch stron, w pozostałym po smażeniu farszu tłuszczu (w razie potrzeby dolać trochę oleju),
9. następnie obtoczyć roladę w rozgniecionym kolorowym pieprzu,
10. przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć kawałki masła, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 180 stopni C. około 1,5 godziny
11. podawać na zimno z chrzanem lub żurawiną albo na ciepło ze śliwkowym sosem.
Sos śliwkowy do schabu na ciepło
2 łyżki śliwkowych powideł przesmażyć na maśle, dodać 2-3 łyżki sosu, który powstał podczas pieczenia mięsa,
dodać szklankę czerwonego wytrawnego wina, łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu
Wielkanocny zawijaniec z mięsa mielonego
Składniki
dla 4-6 osób
Ciasto francuskie - kupne, 1 opakowanie
mięso mielone, 1 kilogram
średnia cebula,
duży ząbek czosnku,
jajka ugotowane na twardo, 3
Pieprz, sól, czerwona papryka słodka mielona,
Żółtko do posmarowania ciasta,
Papier do wyłożenia blachy,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Do miski włożyć mięso mielone. Cebulkę pokroić na drobną kosteczkę, czosnek posiekać i dodać do mięsa. Wymieszać.
Następnie dodać sól, pieprz, paprykę i kolejny raz dobrze wymieszać. Odstawić.
2. Ciasto francuskie wyjęte prosto z lodówki rozwinąć. Rozsmarować równomiernie na całym cieście mięso,
na jednym z brzegów ciasta ułożyć ugotowane 3 jajka. całość zwinąć w rulon, oba boki zwiniętego ciasta zagnieść tak aby nic nie wypłynęło.
3. Formę wyłożyć papierem, delikatnie ułożyć w niej ciasto. Górę ciasta wysmarować żółtkiem. Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
4. Po upieczeniu zawijańca, pozostawić go w formie. Gdy wystygnie delikatnie pokroić można podawać z sałatką.
Cwibak (keks) świąteczny
Składniki:
30 dag mąki
20 dag palmy
5 jaj
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść moreli
garść rodzynek
garść płatków migdałowych
2 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej
Palmę utrzeć z żółtkami, wsypać cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać bakalie, a wśród nich pokrojone w kostkę morele,
przelane wrzątkiem i osuszone rodzynki, i płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić białka na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie połączyć.
Całość wlać do wyścielonej papierem podłużnej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Wystudzony cwibak można udekorować lukrem.
Żur wielkanocny na wędzonce (lekkostrawny)
To jest taki przepis przerobiony na potrzeby diety dukanowej
Żur jest bardzo smaczny i teraz już bez diety dalej go przygotowuję.
Składniki:
0.5 kg wędzonych udek z kurczaka
włoszczyzna,
0.5 l gotowego zakwasu na żur,
1 szklanki śmietany lekkiej
1 cebula,
listek laurowy,
majeranek.
P.S.
W tym roku pozwoliłam sobie dodać 2 małe białe kiełbaski do tych udek wędzonych [i]
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i opalić nad płomieniem.
Włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce.
Udka wędzone, startą marchewkę, włoszczyznę w całości i cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5 l wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę vegety.
Gotować ok. 1 h.
Włoszczyznę i udka wyjąć. Udka „obrać” z mięska, pokroić w kosteczkę, dodać do wywaru. Dodać także śmietanę i zakwas.
Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo.
Sałatka z makaronem i słonecznikiem
Składniki:
duża czerwona papryka
30 dag makaronu kokardki
duża podwójna pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
6 ogórków konserwowych
oliwki (ok 30 szt.)
15 dag łuskanego słonecznika
majonez
przyprawa curry
Umytą i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka posypać curry i smażyć około 15 minut. Makaron wrzucić do wrzątku i gotować wg wskazań producenta.
Porządnie zahartować i włożyć do miski przeznaczenia. Ogórki i paprykę pokroić na drobne kawałki, dorzucić kukurydzę i przekrojone na pół oliwki.
Słonecznik wrzucić na patelnię ze smażenia kurczaka i prażyć go aż zmieni kolor na złoty. Ostudzony połączyć z całością. Dodać sól, pieprz i majonez.
Sos chrzanowy
30 dag jogurtu greckiego,
3-4 łyżki chrzanu tartego
sól, pieprz, majeranek,
1/2 łyżeczki cukru,
1 jajo na twardo,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Wszystkie składniki (bez jaja) połączyć, doprawić, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę jajo - można zakwasić kilkoma kroplami soku cytrynowego.