POTRAWY WIELKANOCNE

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Baś_22 » pt kwie 06, 2012 5:27 pm

Pozwoliłam sobie założyć nowy, oddzielny temat dla potraw przygotowywanych na Wielkanoc :).
Mam serdeczną prośbę do Cebulki, aby wydobyła z tematu "Ozdoby wielkanocne", które są w Hyde Parku, wpis o zupie chrzanowej [prosi].
Ponadto jak by się dało wydłubać przepisy umieszczone np. w potrawach na święta Bożego Narodzenia i w innych miejscach, było by cudnie. Chociaż niektóre potrawy lądują na stole i w jedne i drugie święta :)
Myślę, że w ten sposób zrobi się trochę porządku :)

Fajnie by było gdyby mogły pojawić się tutaj potrawy regionalne.
Wpisujcie proszę :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na obecną Wielkanoc już przygotowałam parę potraw :)

Rolada ze schabu z pieczarkami i orzechami


Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Składniki
dla >6 osób
schab bez kości, 1 kg
wędzony boczek, ok 200 g
pieczarki, 25-30 dag
siekane włoskie orzechy, 100 g
siekana natka pietruszki, 2-3 łyżki
kolorowy pieprz roztarty w moździerzu, 2 torebki
olej, 3-4 łyżki
masło, 1 łyżka
sól, pieprz, do smaku
cebula, 1-2 szt.
sznurek lub nić, do obwiązania
folia spożywcza i folia aluminiowa,
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min


1. Oczyszczony z błon schab naciąć wzdłuż ,aby po rozłożeniu powstał prostokąt,
2. przykryć mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbić tłuczkiem i posolić,
3. boczek, cebulę i pieczarki posiekać,
4. na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę, dodać boczek i na końcu pieczarki-przesmażyć
5. odparować nadmiar płynu, doprawić solą i pieprzem-wystudzić a następnie wymieszać z orzechami i natką pietruszki,
6. rozłożyć farsz równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4 cm z jednej strony,
7. zwinąć roladę i owinąć ją ciasno sznurkiem lub nicią,
8. obsmażyć mięso na patelni z dwóch stron, w pozostałym po smażeniu farszu tłuszczu (w razie potrzeby dolać trochę oleju),
9. następnie obtoczyć roladę w rozgniecionym kolorowym pieprzu,
10. przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć kawałki masła, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 180 stopni C. około 1,5 godziny
11. podawać na zimno z chrzanem lub żurawiną albo na ciepło ze śliwkowym sosem.

Sos śliwkowy do schabu na ciepło

2 łyżki śliwkowych powideł przesmażyć na maśle, dodać 2-3 łyżki sosu, który powstał podczas pieczenia mięsa,
dodać szklankę czerwonego wytrawnego wina, łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu


Wielkanocny zawijaniec z mięsa mielonego

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Składniki
dla 4-6 osób

Ciasto francuskie - kupne, 1 opakowanie
mięso mielone, 1 kilogram
średnia cebula,
duży ząbek czosnku,
jajka ugotowane na twardo, 3
Pieprz, sól, czerwona papryka słodka mielona,
Żółtko do posmarowania ciasta,
Papier do wyłożenia blachy,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min

1. Do miski włożyć mięso mielone. Cebulkę pokroić na drobną kosteczkę, czosnek posiekać i dodać do mięsa. Wymieszać.
Następnie dodać sól, pieprz, paprykę i kolejny raz dobrze wymieszać. Odstawić.
2. Ciasto francuskie wyjęte prosto z lodówki rozwinąć. Rozsmarować równomiernie na całym cieście mięso,
na jednym z brzegów ciasta ułożyć ugotowane 3 jajka. całość zwinąć w rulon, oba boki zwiniętego ciasta zagnieść tak aby nic nie wypłynęło.
3. Formę wyłożyć papierem, delikatnie ułożyć w niej ciasto. Górę ciasta wysmarować żółtkiem. Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
4. Po upieczeniu zawijańca, pozostawić go w formie. Gdy wystygnie delikatnie pokroić można podawać z sałatką.

Cwibak (keks) świąteczny

Obrazek Obrazek

Składniki:
30 dag mąki
20 dag palmy
5 jaj
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść moreli
garść rodzynek
garść płatków migdałowych
2 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej

Palmę utrzeć z żółtkami, wsypać cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać bakalie, a wśród nich pokrojone w kostkę morele,
przelane wrzątkiem i osuszone rodzynki, i płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić białka na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie połączyć.
Całość wlać do wyścielonej papierem podłużnej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Wystudzony cwibak można udekorować lukrem.


Żur wielkanocny na wędzonce (lekkostrawny)
To jest taki przepis przerobiony na potrzeby diety dukanowej :)
Żur jest bardzo smaczny i teraz już bez diety dalej go przygotowuję.


Obrazek

Składniki:
0.5 kg wędzonych udek z kurczaka
włoszczyzna,
0.5 l gotowego zakwasu na żur,
1 szklanki śmietany lekkiej
1 cebula,
listek laurowy,
majeranek.

P.S.
W tym roku pozwoliłam sobie dodać 2 małe białe kiełbaski do tych udek wędzonych [i] [oops]

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i opalić nad płomieniem.
Włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce.
Udka wędzone, startą marchewkę, włoszczyznę w całości i cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5 l wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę vegety.
Gotować ok. 1 h.
Włoszczyznę i udka wyjąć. Udka „obrać” z mięska, pokroić w kosteczkę, dodać do wywaru. Dodać także śmietanę i zakwas.
Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo.


Sałatka z makaronem i słonecznikiem

Obrazek

Składniki:
duża czerwona papryka
30 dag makaronu kokardki
duża podwójna pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
6 ogórków konserwowych
oliwki (ok 30 szt.)
15 dag łuskanego słonecznika
majonez
przyprawa curry

Umytą i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka posypać curry i smażyć około 15 minut. Makaron wrzucić do wrzątku i gotować wg wskazań producenta.
Porządnie zahartować i włożyć do miski przeznaczenia. Ogórki i paprykę pokroić na drobne kawałki, dorzucić kukurydzę i przekrojone na pół oliwki.
Słonecznik wrzucić na patelnię ze smażenia kurczaka i prażyć go aż zmieni kolor na złoty. Ostudzony połączyć z całością. Dodać sól, pieprz i majonez.

Sos chrzanowy

Obrazek

30 dag jogurtu greckiego,
3-4 łyżki chrzanu tartego
sól, pieprz, majeranek,
1/2 łyżeczki cukru,
1 jajo na twardo,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Wszystkie składniki (bez jaja) połączyć, doprawić, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę jajo - można zakwasić kilkoma kroplami soku cytrynowego.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 08, 2012 2:28 pm przez Baś_22, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: magdziołek » sob kwie 07, 2012 6:34 pm

Jajka faszerowane, podawane na gorąco :) .

Ugotować dowolną ilość jajek (2 na osobę) na twardo.
Ostrym nożem i energicznym ruchem rąk ;) przepołowić jajka po długości.
Ostrożnie, żeby nie uszkodzić skorupek, wydobyć z nich całe jajko (białko i żółtko). Zrobić szarsz: wędzona wędlina, jajka, szczypiorek, koperek, przyprawy, ser żółty tarty, serek topiony). Wszystkie składniki zmiksować. Nałożyć do skorupek tak sumiennie z górką ;). Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć (farszem do dołu ;) ) na maśle. Podawać gorące na Wielkanocne śniadanie.
W tym roku będę je zapiekać w piekarniku, będzie bez zbędnego tłuszczu. Chodzi o to, żeby farsz był gorący, serek się rozpuścił a bułeczka ładnie zrumieniła.
Jutro zrobię zdjęcia i wstawię. Pychotka.
Wstawiam obiecane zdjęcia jajek, szkoda, że nie możecie poczuć smaku ;)
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz kwie 08, 2012 10:20 am przez magdziołek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Baś_22 » sob kwie 07, 2012 9:01 pm

Ciekawy ten przepis Magdziołku. Czekam na zdjęcia :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » sob kwie 07, 2012 9:33 pm

Basiu - szalejesz kulinarnie [shock]
Postaram się wydobyc - tylko że wtedy niestety wkleją się na początku tematu [zly]

Zmobilizowałam mamę - bo okazało się że źle pamiętałam - to nie chrzanowa była na śniadanie - tylko taki lekki żur z wędliną, skrobanym chrzanem i twarogiem, i będziemy jeść go jutro [lol] Po Świętach na spokojnie zdam relację :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » ndz kwie 08, 2012 3:04 pm

Cebulka pisze: Po Świętach na spokojnie zdam relację :D

to czekam na relację :) a w sprawie ściągania przepisów z innych miejsc, może coś sama wykombinuję :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Baś_22 » ndz kwie 08, 2012 3:11 pm

Przekopiowane przepisy z innych miejsc na forum :)

Schab lub pierś z indyka (2kg) - Waca

2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np łopatka to można dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne według
własnego uznania
W takim stanie zostawiamy mięso w garnku
Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem, (ja dodaję musztardę łatwiej się łączy z pozostałymi składnikami).
Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 10 minut.
(przy mniejszych porcjach mięsa można skrócić czas gotowania nawet o połowe)
W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre
Zamiast schabu można w ten sposób zrobić szynkę, baleron, a nawet łopatkę.

Pieczeń wieprzowa po staropolsku – Waca

2 kg szynki wieprzowej z tłuszczykiem i skórką, 2 duże jabłka,
4 ząbki czosnku, 2 małe cebule,
2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki, 4-5 łyżek soku jabłkowego, 10 ziaren jałowca, po pół łyżeczki kminku i chili, szczypta cynamonu, liść laurowy, pieprz, sól.
Posiekany czosnek utrzeć z łyżeczką soli, kminkiem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Skórę z warstwą tłuszczyku ponacinać w kratkę, całą szynkę natrzeć ziołową pastą, zasznurować białą nicią, owinąć w folię i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia mięso posmarować podgrzanym dżemem, oprószyć grubo zmielonym pieprzem, pokruszonym drobno liściem laurowym, cynamonem i chili. Ułożyć mięso w brytfannie, podlać sokiem jabłkowym, obok mięsa ułożyć obrane i pokrojone na połówki cebule, wstawić na 1,5 godz. do piekarnika nagrzanego do temp.180oC. Po pół godzinie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę. Obłożyć obranymi i pokrojonymi na ćwiartkę jabłkami i polać sosem. Gdy mięso się przyrumieni okryć folią aluminiową i dopiekać do czasu, aż będzie miękkie.

Kurczaki na butelkach - przysmak waca.

kurczaki 1-4 w zalezności od ilości gości
tyle samo butelek po piwie
przyprawy: typowe do kurczaka + masło 2 łyżki+ sól czosnkowa.
Oczyszczone opłukane i osuszone kurczaki z obciętymi szyjkami i skrzydełkami nacieramy przyprawką do kurczaków i odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki.
Obróbka termiczna:
do butelek wlewamy po pół szklanki wody nasadzamy kurczaki, aby nie spadły z butelki przekłówamy szlilką do szaszłyków.
Nasze bractwo kurkowe stawiamy na blaszce, w kieszonki za skórkę piersiową wkładamy po łyżce masła, na blachę nalewamy szklankę wody i wkładamy do gorącego piekarnika 180 st C na 45 min. następnie 45 min na 150 st C, w moim przypadku z termoobiegiem, a co później z tym zrobić to już Paniom instrukcji się nie udziela. Smacznego.

ROLADA SEROWA: - gruby miś

Składniki:

1) 1/2 kg sera EDAMSKIEGO (i żadnego innego, koniec i kropka!)
2) 2 serki topione KREMOWE (żadne hohlandy czy inne badziewie. Polski normalny topiony kremowy w kostce)
3) Łyżka lub dwie masła (MASŁA POWTARZAM, niczego innego:))))
4) Ogórek konserwowy, kawałek aromatycznej suchej kiełbaski, papryka marynowana czerwona, papryka "żywa" żółta, cebulka czerwona, pieczarki (ok. 20 dag), ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi, jeśli nie, to nie)
Po kolei:
Na osolony wrzątek wrzucamy pieczarki i gotujemy 5 min. Przecedzamy je przez sitko, pieczarki na sitku odkładamy w bezpieczne miejsce, tam, gdzie nikt ich nam nie wyżre i gdzie będą mogły ostygnąć.
Wszystkie wymienione w pkt. 4 składniki siekamy drobniutko, schludnie i pieczołowicie w kosteczkę, odkładamy w podobnie bezpieczne miejsce - nakrywamy folią bierzemy dość duży ("dość duży" znaczy "niezbyt mały" jak np. śniadaniowy) worek foliowy (SZCZELNY!!!!). Wkładamy do niego 1/2kg sera edamskiego, zawiązujemy worek szczelnie i wkładamy do garnka z zimną wodą, tak, żeby przykryła ser, ale nie trzeba więcej. Włączamy najmniejszy gaz i od czasu do czasu kontrolujemy palcem, albo czymś drewnianym, czym nie przebijemy worka na wylot, czy ser już jest miękki. Powinien być BARDZO miękki, ale nie lejący się.

Tymczasem pieczarki już na pewno wystygły, więc siekamy je bardzo cienko, w plasterki. Po posiekaniu - odkładamy, żeby były pod ręką.

Kiedy ser w worku grzeje się w kąpieli wodnej, a pieczarki są ją posiekane, my do rondelka wrzucamy nasze dwa topione serki, łyżkę masła i również na małym gazie sobie mieszamy je razem, żeby się ładnie połączyły w gładką jedność. Jak będą bliskie owego połączenia - wrzucamy wszystko, co pokroiliśmy w kosteczkę (pkt 4) i pieczarki i nadal mieszamy, żeby się zmieszało )) solimy i pieprzymy do smaku. Im ostrzejsze tym lepsze, proszę mi uwierzyć na słowo i nie kwestionować!

Odkładamy rondelek (przykrywając i zabezpieczając przed wyżeraczami!)
I teraz najfajniejsza i najtrudniejsza część:
wyławiamy worek z serem edamskim, i wykładamy ser na stolnicę. Jest gorący jak szlag, ale taki ma być! Szybkimi ruchami rozgniatamy go na stolnicy na placek mniej więcej 1 cm gruby - robimy to szybko, naprawdę szybko, bo im bardziej stygnie, tym gorzej się rozpłaszcza. Kształt mało ważny, nie przejmujcie się, że to ani kwadrat, ani koło, ani nie wiadomo co. Jak już jest cienko i równo na całej swej "rozplaskatości" rozłożony na stolnicy, wykładamy na niego łyżką masę z rondelka i rozsmarowujemy ją mniej więcej na całość. Może być cienko, albo grubo, jak się da i ile tej masy jest. No a jak już rozłożymy, to zaczynamy zwijać roladę. Zwijamy i zwijamy, aż zwiniemy całość. jak jest zwinięta, możemy ją rolować rękami, żeby się wydłużyła, ale trzeba uważać, żeby środek nie wypłynął, czy tam nie wycisnął się.
No to gotowe. Teraz bierzemy pomocnika, albo drewnianą szpatułkę czyli to coś do odwracania kotletów i ostrożnie przenosimy roladę do długiej foremki do pieczenia ciast. Można tę foremkę wyłożyć folią, albo papierem, ale można nic nie wkładać. Można ją podstawić pod brzeg stolnicy i sturlać do niej roladę. Jak już będzie grzecznie leżała wewnątrz, to jeszcze trzeba poprawić jej kształt własnymi dłońmi.

Gotowe? No to super. Wkładamy formę na 24 h do lodówki, a potem wyjmujemy z niej roladę i kroimy w plasterki, układając na półmisku. Robię ją od dwudziestu iluś lat i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby komuś NIE smakowało!

TWAROŻEK DO BARSZCZU WIELKANOCNEGO – Sagi

Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa,dodajemy sól pieprz,paprykę-ja dałam czubrycę,czosnek granulowany- i żółtko-lub 2-w zależności od ilości twarogu.Robimy z niego kulę-a następnie spłaszczamy.Całość zawijamy w gazę nasączaną olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 150-180stopni.na ok.20 minut.
Trzeba uważać przy wyciąganiu-bo jest mięciutki.Przekładamy na talerzyk-i chwilę ma ostygnąć.Gazę ściągamy ostrożnie-w miarę przestygania serka.Jak jest dobrze nasączona olejem to łatwo odchodzi.Następnie ser stygnie sobie bez gazy-Gdy jest zimny robi się twardy.zwięzły-i łatwo pokroić go w kostkę do barszczu.
Tu jest kawałek wykrojony -bo już jest w koszyczku:

Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: amita » pn kwie 09, 2012 8:11 pm

Ja w sprawie...otóż, żur wielkonocny musi być z chrzanem.I to własnoręcznie utartym!Że o zakwasie własnym nie wspomnę :D
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: tereklo » pn kwie 09, 2012 8:38 pm

amita pisze:Ja w sprawie...otóż, żur wielkonocny musi być z chrzanem.I to własnoręcznie utartym!Że o zakwasie własnym nie wspomnę :D


Tak, tak, z chrzanem, zgadza się. I swojski zakwas.
Ja nie daję warzyw do gotowania tylko na kości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Odrobina czosnku i chrzan, zabielić odrobina śmietany i wsypać dużo majeranku albo świeżego kopru zielonego.
Ostatnio zamiast liści laurowych używam suszonych liści curry. Pyszne i delikatne - do zup, do marynat, do mięsa i sosów (utłuczony w moździerzu).

Basiu, Twoje mięsiwa przepysznie wyglądają, wykorzystam przepisy przy jakiejś uroczystej okazji, już je zapisałam sobie. No i ten instruktaż zdjęciowy! [brawo]

Ciekawam tej rolady serowej a przepis Magdziołka na jajka pyszny, dzięki, ze przypomniałaś o takiej formie podawania jajek, jakoś mi się kojarzą ze studiami, w akademiku tak sobie dogadzałyśmy :)
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: saginata » wt kwie 10, 2012 7:03 pm

Ale¿ tu pyyyyyszno¶ci!!!!!!!!!!!!!!! [shock]

Ja robi³am roladê szpinakow± -pierwszy raz

[url=http://www.garnek.pl/zoltar/20327151][img:8999d9f00b]http://x.garnek.pl/ga2677/09c4e2e66f9cba20327151a2/20327151.jpg[/img:8999d9f00b][/url]

A robi³am z tego przepisu

http://www.garnek.pl/danwi66/20120235/roladka-szpinakowa

Najbardziej mi smakuje,kiedy poleje siê j± sosem czosnkowym-mniam :D
saginata
 

Postautor: tereklo » wt kwie 10, 2012 8:05 pm

Sagi, jakie pyszności!
Ja dziś też zrobiłam roladę szpinakową ale z naleśników tzn zamiast piec w piekarniku to smazyłam okragłe placki na patelni. Nadzienie jedno z łososiem a drugie z grillowana papryką (ze słoika w oliwie) i świezymi ziołami. Obie "poszły" do akademika :)
Podpowiem, ze z resztki ciasta usmażyłam małe placuszki, wielkości racuchów, polałam to sosem serowym i posypałam pokrojonymi pomidorami z zieloną pietruszką. Też pyszne.

Hmmm, hawajskie slimaczki tez smakowicie wyglądają
http://www.garnek.pl/danwi66/19867047/h ... -slimaczki
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: amita » pt kwie 27, 2012 9:27 pm

[quote="terekloi wsypać dużo majeranku albo świeżego kopru zielonego.
)[/quote]
Majeranek owszem ale z tym koprem to już herezje koleżanko głosicie :D Nie żeby nie było dobre, choć nie próbowałam ale nie tradycyjne jest.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: zomarel » pn mar 25, 2013 11:43 pm

PASCHA LUKSUSOWA:
Składniki:
75 dkg tłustego białego sera.
10 jaj ugotowanych na twardo
kostka masła
25 dkg cukru
laska wanilii lub aromat waniliowy
po 10 dkg orzechów,migdałów i rodzynków
smażona skórka z pomarańczy

Orzechy i migdały sparzyć wrzątkiem,osączyć na sicie,wystudzić i obrać.Z jaj wyjąć żółtka,przetrzeć przez sito,utrzeć na pulchną
masę z masłem i cukrem.Nadal ucierając dodawać po łyżce zmielony ser,utartą wanilię lub aromat waniliowy,drobno pokrojone orzechy,migdały,rodzynki i posiekaną skórkę z pomarańczy,Część bakalii zostawić do dekoracji paschy.Formę do ciasta (ja robię w misce) wyłożyć lnianą ściereczką lub gazą kupioną w aptece,wypełnić masą serową tak.aby szczelnie przylegała do formy,zawinąć,obciążyć deseczką,pozostawić w chłodnym miejscu na całą dobę.Następnie wyjąć na półmisek,udekorować migdałami i orzechami.
pascha wielkanocna 2013.JPG
Ostatnio zmieniony czw kwie 04, 2013 1:40 pm przez zomarel, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » śr mar 27, 2013 3:27 pm

Zosiu, ja tak głupio dopytam, bo w sprawie paschy właśnie tak niepewnie się czuję z tą całą formą, gazą, ociekaniem :/
Czy tam ma zostać jakieś miejsce między gazą i miską żeby coś odciekło? Nie wiem jak to technicznie zrobić [skrob]
Niby w tym przepisie u dołu też jest opis, ale nie ma szans żebym ja sitko blokowała na całe Święta [rol]
A dobrze by było taki sposób wymyśleć, żeby dało się to przykryć, bo niestety zbiera zapachy z lodówki :F


Podaję w oryginalnym brzmieniu przepis jaki dostałam od Gamonia, który z kolei ma go od znajomej czy cioci, takiego mi smaku narobiliście na nią że chyba zrobię:

PASCHA

- 1kg tłustego lub półtłustego twarogu (ja biorę ten trzykrotnie mielony na serniki)
- 5 żółtek
- 20 dkg masła
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 30 dag cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 25 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, figi, morele suszone)

Migdały sparzyć, obrać pokroić, posiekać figi, morele i orzechy. Twaróg przekręcić przez maszynkę. Żółtka ubić z cukrem na parze, gdy przestygną dodać masło i zmiksować na pulchną masę. Miksując dalej dodawać ser i śmietankę. Do gładkiej masy wrzucić bakalie i wymieszać. Uformować kulę, włożyć do woreczka z płótna, zawiązać, położyć na deseczce, obciążyć. Pozostawić w chłodzie na 24 godziny. Ja wkładam ciasto na sitko wyścielane gazą ( w aptece kup gazę 1m2 na jedną porcję). Tą ilość ciasta ja dzielę na dwie porcje, bo wychodzą takie zgrabne kopczyki. Pod sitko położyć talerz bo cieknie woda. SMACZNEGO
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » śr mar 27, 2013 6:26 pm

Cebulko, w przepisie masz alternatywę dla sitka, po co więc chcesz je angażować?
Kawałek tetry (ostatecznie gaza złożona w cztery i pod obciążenie - nie będzie kształtu kuli na talerzu ale płaski krążek, też ładny.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » śr mar 27, 2013 9:44 pm

Ale jeżeli owinę masę w gazę i włożę to wszystko do miseczki, to będzie się 'kisić' w sosie, zamiast odciekać, jak by to robiło na sitku [skrob]
Właśnie nie wiem na ile to problem :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » śr mar 27, 2013 9:57 pm

Jak owijasz w gazę to nie wkładasz do miseczki - to się robi jak odciskanie twarogu swojskiej roboty - jeden ze sposobów to włożenie wszystkiego do rożka (płócienne, z gazy) takiego woreczka i zawieszenie nad naczyniem - z powodu grawitacji całość się zagęści a nadmiar cieczy spłynie. Można zawinąć w gazę (końcówki wskręcić w jenym miejscu, położyc na płaskim "czymś" (płaski półmisek, deska kamienna, plastikowa) a to płaskie "coś na lekkim skosie (podkładam łyżeczkę pod jeden koniec) i przycisnąć drugim płaskim "czymś". Skos spowoduje spłynięcie cieczy. Ja używam do tego dwóch płaskich, szlifowanych kawałków granitu.
Sitko najlepiej gęste plastikowe, wyłożyć gazą, zamocować nad naczyniem (postawic na odpowiednim garnku czy misce) i wtedy z powodu grawitacji płyny się odsączą. Można na wierzchu przyłożyc lekkie obciążenie.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » śr mar 27, 2013 10:06 pm

Dobra, myślę że już wiem o co chodzi, z tych wszystkich porad zrobił mi się w miarę klarowny obraz, a poza tym mam kupiony twarożek sernikowy w lodówce - będę działać [jupi]
Mam nadzieję że nie okaże się zbyt rzadki :/ Ale stwierdziłam że albo na takim gotowym, albo wogóle, jakoś trzykrotne mielenie ani warzenie samodzielne nie wchodzi narazie w rachubę [rol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: zomarel » czw mar 28, 2013 12:03 am

Spóźniłam się ze swoimi wyjaśnieniami,ale napiszę jak to ja robię.Jeśli uda się kupić gotowy twaróg trzykrotnie mielony to taki kupuję,swojej paschy nie odsączam bo po dodaniu bakalii,masła i przetartych przez sito gotowanych żółtek,wszystko jest ok,a nadmiar serwatki jeśli się pojawia wsiąka w gazę,którą wyłożona jest miska(masę serową ugniatam szczelnie żeby po wyłożeniu była kształtna półkula).
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » czw mar 28, 2013 10:48 am

chrzan biały - może być jako baza do mieszanek i sosów. Dobrze się przechowuje.

Dość dużą laskę chrzanu obrać, zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane). Na patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzać ćwiartkę masła, włożyć starty chrzan i mieszać lekko podgrzewając (nie smażyć!), skropić sokiem z jednej cytryny lub odrobiną octu (opcjonalnie). Dodać ok 180 g kwaśnej śmietany (gęstej), mieszać i pozwolić popyrkać. Gorące wkładać do słoików.
Stosować jako dodatek do wędlin i jajek.
Można dodać żurawinę, przetartą wytrawną aronię, maliny (rozpróżone i przetarte przez sito) albo wykorzystać do sosu chrzanowego na gorąco.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » czw mar 28, 2013 4:49 pm

A czy to masło się później nie wytrąca jak nieapetycznie na górze? [skrob]
Fajnie brzmi, ale jak pomyślę o samodzielnym tarciu chrzanu, to... :F
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » czw mar 28, 2013 4:54 pm

Nic się nie wytrąca, jest gładka jednolita masa. A tarcie chrzanu nie jest takie trudne ;>
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: lucysia » czw mar 28, 2013 9:52 pm

tereklo pisze:Nic się nie wytrąca, jest gładka jednolita masa. A tarcie chrzanu nie jest takie trudne ;>


Tylko łzy wyciska :D ,teściówka zawsze trze z wiatrem na dworzu i jest ok.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » czw mar 28, 2013 10:32 pm

Dobra, pójdę z tym przed blok, byłaby zabawa ;>
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » sob mar 30, 2013 5:38 pm

U nas w Wielkanoc nie może nie byc mazurka migdałowego wg przepisu prababci i oczywiście grzybków :D

Obrazek Obrazek
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Sz_elka » sob mar 30, 2013 5:50 pm

Mazurek jak mazurek ;) ale jajka cudne! :D
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » sob mar 30, 2013 7:03 pm

Sz_elka pisze:Mazurek jak mazurek ;) ale jajka cudne! :D


[wstydzi] [wstydzi] [wstydzi]
[prosi]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Baś_22 » ndz mar 31, 2013 1:15 pm

tereklo pisze:U nas w Wielkanoc nie może nie byc mazurka migdałowego wg przepisu prababci i oczywiście grzybków :D
Obrazek

....a jak się robi takie grzybki [?] [skrob] .....no jak prawdziwe :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: belva » pn kwie 01, 2013 2:29 pm

Te jajka sa niesamowite!!!!

A grzybki to cio to ? Wygladaja jak eklerki troche.

Ja jak nigdy napieklam sie w te swieta. Byla baba wielkanocna, sernik wiedenski w czkoladzie z jagodami i mazurek. Moi zjedli tylko troche sernika... Cala reszta nam zostala [pech]
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » wt kwie 02, 2013 9:11 pm

Grzybki absolutnie boskie! :d
Kcem przepis :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » wt kwie 02, 2013 9:16 pm

Cebulka pisze:Grzybki absolutnie boskie! :d
Kcem przepis :)


Przepis to chyba w ciastkach umieszczę [skrob]

Melduję, że do żurku dodałam zamiast "normalnego" białego chrzanu taki w proszku - wasabi. Bardzo dobre [jezyk2]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » śr kwie 03, 2013 2:40 pm

Cebulka pisze:PASCHA

- 1kg tłustego lub półtłustego twarogu (ja biorę ten trzykrotnie mielony na serniki)
- 5 żółtek
- 20 dkg masła
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 30 dag cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 25 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, figi, morele suszone)

Migdały sparzyć, obrać pokroić, posiekać figi, morele i orzechy. Twaróg przekręcić przez maszynkę. Żółtka ubić z cukrem na parze, gdy przestygną dodać masło i zmiksować na pulchną masę. Miksując dalej dodawać ser i śmietankę. Do gładkiej masy wrzucić bakalie i wymieszać. Uformować kulę, włożyć do woreczka z płótna, zawiązać, położyć na deseczce, obciążyć. Pozostawić w chłodzie na 24 godziny. Ja wkładam ciasto na sitko wyścielane gazą ( w aptece kup gazę 1m2 na jedną porcję). Tą ilość ciasta ja dzielę na dwie porcje, bo wychodzą takie zgrabne kopczyki. Pod sitko położyć talerz bo cieknie woda. SMACZNEGO


Relacja praktyczna 2013 [lol]
Zanim się oglądnęłam że trzeba by zrobić zdjęcie, pół zostało juz zeżarte [haha]
Z powyższej proporcji wychodzą dwie takie kopki:
Obrazek

Wszystkim smakowało :D
Mimo pewnych problemów technicznych, nikt mi nigdy nie pokazał jak się właściwie ubija żółtka z cukrem, więc coś tam robiłam po swojemu, ale zamiast pulchnej masy która jak się później dowiedziałam ma wyjść, to wyszedł mi taki glut o konsystencji scukrzonego miodu [oops] Ale nic to nie zaszkodziło, z tym że może gdyby to było OK to byłaby delikatniejsza, mniej muląca i lepiej by się ją kroiło, bo tak to strasznie się maziała - no ale jakoś nikomu nie przeszkadzało [lol] Myslę że wejdzie do stałego Wielkanocnego repertuaru :)

Jeden kopczyk wsadziłam na durszlak, tata ma taki fajny wolnostojący i był to strzał w dziesiątkę, drugi na podwójnie złożonej pielusze tetrowej był po prostu w salaterce i jako że mało wypłynęło z tego wszystkiego płynu (z tym że śmietanki dałam połowę) to było OK ;) Robiłam z sera z wiaderka, President - ale kiedyś się pokuszę o zrobienie tej: http://www.chillibite.pl/2011/04/doskon ... nocna.html
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » śr kwie 03, 2013 9:47 pm

Aż ślinka cieknie [jezyk2]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Następna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości