POTRAWY WIELKANOCNE

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: belva » sob kwie 06, 2013 11:50 pm

w tym roku zrobilam sernik w czekoladzie ( niestety zdjecie , jak juz polowa poszla)
Mazurek czekoladowy z orzechami. i babe wielkanocna. Wszystko wyszlo super tylko ta baba jakos szybko wyschla. Nie wiem czy wiecie jak zrobic aby nie schla?
Załączniki
036.JPG
032.JPG
035.JPG
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Sz_elka » ndz kwie 07, 2013 7:54 am

belva pisze:Wszystko wyszlo super tylko ta baba jakos szybko wyschla. Nie wiem czy wiecie jak zrobic aby nie schla?

Ja przykrywam ściereczką - serwetką. :D
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » ndz kwie 07, 2013 10:24 am

Ja każde drożdżowe wsadzam jak wystygnie do worka foliowego, tylko nie ciasno.
Moim zdaniem pod ściereczkami też schnie, i to jeszcze szybciej, bo materiał chłonie wilgoć [skrob]
Smakowicie ten mazurek wygląda [mniam]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: mietek » ndz kwie 07, 2013 2:47 pm

Cebulka pisze: Moim zdaniem pod ściereczkami też schnie, i to jeszcze szybciej, bo materiał chłonie wilgoć [skrob]


Możesz przykryć wilgotną ściereczką wtedy nie będzie wysychać [pomysl]
Nasze babcie nie miały tak łatwego dostępu do różnorakich foli spożywczych, stąd pewnie ratowały się płótnem lnianym, którego wszędzie zawsze pełno.
Sposób z folią jest łatwy i szybki, jednak te ściereczki też mają swoje zalety.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: zomarel » ndz kwie 07, 2013 3:43 pm

Szybko zjeść [lol]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: belva » pn kwie 08, 2013 7:31 pm

Slyszalam ze jezeli sie przykryje pieczywo wilgotna sciereczka i wstawi do piekarnika na kilka minut to mozna w ten sposob odswiezyc wypieki.
Babki jednak tak nie odswiezalam.
Jakim sposobem wloskie panettone nie wysycha tak latwo?
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » pn kwie 08, 2013 7:40 pm

belva pisze:Slyszalam ze jezeli sie przykryje pieczywo wilgotna sciereczka i wstawi do piekarnika na kilka minut to mozna w ten sposob odswiezyc wypieki.
Babki jednak tak nie odswiezalam.
Jakim sposobem wloskie panettone nie wysycha tak latwo?


A co to takiego panettone?
Belvo, podaj jeden i drugi przepis (na babkę i na panettone) - pewnie jest jakiś składnik, który zapobiega wysychaniu.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: ulotna chwila » pn kwie 08, 2013 11:10 pm

Tereklo to włoska baba :-D

mi teściowa mówiła, że jej mama żeby baba nie wysychała dodawała do niej trochę oleju
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: belva » wt kwie 09, 2013 6:23 pm

Na panettone nie mam jakiegos specjalnego przepisu bo kupuje go ..
on wyglada tak

https://www.google.com/search?hl=en&sit ... EeUlxaOqCg

a babke robilam z przepisu z internetu tu:

http://polki.pl/kuchnia_wielkanoc_wielk ... br_id=9363
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Tosia » czw kwie 11, 2013 4:26 pm

Belvo a może było za suche zrobione to ciasto, ja na babkę ciasto robię luźniejsze,[czyli daje więcej mleka,tak nie wysycha], a rodzynki i skórkę zalewam gotującą się wodą chwilę zostawiam i odlewam wodę, potem na ręcznik papierowy obsuszyć i dopiero potem do ciasta i SMACZNEGO [mniam] :D
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: belva » sob kwie 13, 2013 9:22 pm

Tosia pisze:Belvo a może było za suche zrobione to ciasto, ja na babkę ciasto robię luźniejsze,[czyli daje więcej mleka,tak nie wysycha], a rodzynki i skórkę zalewam gotującą się wodą chwilę zostawiam i odlewam wodę, potem na ręcznik papierowy obsuszyć i dopiero potem do ciasta i SMACZNEGO [mniam] :D



Tosiu to ile mleka dodalabys na ten tu przepis?

Rodzynki tez mocze i wycieram przed wrzuceniem. Obsypuje je rowniez maka, wtedy mniej opadaja na dno.
Acha ten przepis na moj gust mial ciut za malo cukru. Moze ja dalam za malo bo nie umiem liczyc na szklanki?
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Sz_elka » sob kwie 27, 2013 7:11 pm

dzień przed Świętami Wielkanocnymi kupiłam silikonową foremkę i upiekłam w niej sernik. :D
Wielkanoc 2013 (6).jpg
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » sob kwie 27, 2013 8:01 pm

Suuuper! A zdjęcie foremki?
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Sz_elka » sob kwie 27, 2013 10:36 pm

Są i zdjęcia foremki - proszę bardzo! :D
silikonowa forma wielkanocna (1).jpg
silikonowa forma wielkanocna (2).jpg
silikonowa forma wielkanocna (4).jpg

Co w efekcie dało obraz jak na rewersie! :D
silikonowa forma wielkanocna (3).jpg
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » sob kwie 27, 2013 11:23 pm

Fantastycznie [shock]
Zwłaszcza z tą sernikową różnicą kolorów... Czapki z głów [prosi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Sz_elka » sob kwie 27, 2013 11:42 pm

Przypadek Cebulko! [wstydzi]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: tereklo » wt kwie 30, 2013 11:56 am

Foremka kapitalna, nie pomyślałabym o serniku w niej - pomysł do skopiowania. Fajnie Ci to wyszło. [prosi]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Sz_elka » wt kwie 30, 2013 12:22 pm

Bo też i na sernik, to nie bardzo dobra forma - trochę za płytka; dobrze, że nie dałam dużo masy - tak z 1/2 wysokości - bo by mi z formy wyszła na blachę. [haha]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Yennyfer » wt kwie 30, 2013 1:14 pm

Przypadek czy nie - superaśne!
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » śr kwie 16, 2014 5:14 pm

Niech żyje ekotopik, wybawiacz sklerotyków i zadziewaczy [!] [jupi]

Nie wiem gdzie wsadziłam przepis na paschę który dostałam od Oskara w zeszłym roku, a już się teść pytał, 'czy przyjdę z tym takim fajnym serniczkiem', ryję po teczkach i nic - ale okazało się że wykazałam się inteligencją i wpisałam w zeszłym roku na forum więc świąteczne śniadanie uratowane [jupi] [ubaw]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: koliberek » śr kwie 16, 2014 7:33 pm

Cebulko ja też tego przepisu co rok szukam ;)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: magdziołek » pn kwie 21, 2014 6:37 pm

Nie wiedziałam, gdzie to wcisnąć ;) nie jest to potrawa, ale jednak "kurko-jaja" [haha]
Załączniki
P4210054.JPG
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » wt kwie 22, 2014 10:49 am

Piękne! Kto tak artystycznie ten grzebień i dzióbek wyciął? :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Baś_22 » wt kwie 22, 2014 11:07 am

W tym roku upiekłam Babę wielkanocną z rodzynkami na proszku :)

Obrazek

Baba wielkanocna z rodzynkami na proszku do pieczenia
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-sl ... gn=recipes

Składniki:
500g mąki
350g cukru
250g masło
4 jajka
¾ szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
150g rodzynek
Przygotowanie:
Masło ucieramy z 250g cukru, dodajemy cukier wanilinowy oraz żółtka. Mąkę przesiewamy, dosypujemy do niej proszek do pieczenia, po czym na przemian z mlekiem dodajemy
do utartych z cukrem żółtek, cały czas mieszając. Po wymieszaniu na gładką masę delikatnie dodajemy pianę z ubitych białek i mieszamy.

Jak nigdy, tym razem piana ubiła mi sie rewelacyjnie :)
Obrazek

Dosypujemy rodzynki. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i z jednej robimy masę czekoladową, dosypując kakao i 100g cukru. Formę na babę (pojemność 1,5 l) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto naprzemiennie - kilka łyżek białej i kilka łyżek ciemnej masy, do wyczerpania ciasta. Zwróćmy uwagę, aby na wierzchu baby była masa kakaowa.

Obrazek

Piec w 180 st. C. przez 1,5 godziny. Po ostygnięciu ciasto polewamy lukrem, wykorzystując rozpuszczonych 5 łyżek cukru w soku z 1 cytryny.

Obrazek Obrazek

Uwaga: Tego lukru na babie w ogóle nie widać, ale jej smak jest rewelacyjny z ta nutką cytrynowa. Polecam bardzo :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Baś_22 » wt kwie 22, 2014 11:29 am

Żurek zrobiłam tym razem na zakwasie własnorecznie przygotowanym wg tego przepisu:
http://gotuj.skutecznie.tv/2013/03/jak- ... s-na-zurek,

Obrazek

Żurek z białą kiełbasą, wędzonką i jajkiem
http://gotuj.skutecznie.tv/2013/03/zure ... nt-page-1/

Składniki: na ok. 2l żuru z gęstą wkładką
500 ml zakwasu na żurek
1 liść laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego
4-5 kulek czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 l wody
2-3 suszone grzyby (opcjonalnie)
400 g kiełbasy:
- 250-300 g białej kiełbasy (najlepiej surowej, ale jeśli nie mam, sięgam po parzoną)
- 100-150 g swojskiej, wiejskiej kiełbasy (można pominąć i wziąć samą białą)
100 g wędzonego boczku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki majeranku
1/2 szklanki śmietany do zup i sosów (12% lub 18%)
1 łyżka mąki
sól i czarny pieprz do smaku
jajka na twardo (u nas zasada: po 1 jajku na talerz zupy)
opcjonalnie:
- 2 łyżki tartego chrzanu (kupny ze słoika lub tarty własnoręcznie)
dodaję do zupy pod koniec gotowania i dokładnie mieszam; fajnie zaostrza smak żuru
- ziemniaki (pokrojone w kostkę, jak do zupy;)
Sposób wykonania wg autorki przepisu:
Zaczynam od tego, że jakieś pół godziny wcześniej namaczam grzyby.
Do garnka wkładam białą kiełbasę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu oraz sól.
Zalewam wodą i gotuję na małym ogniu. Czas gotowania trochę podyktowany tym, jak szybko pokroję
i podsmażę cebulę oraz wędzonkę, ale przyjmijmy, że trwa to jakieś 10 minut;)
Teraz szykuję wkładkę podsmażaną:)
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Boczek kroję w paski lub w kostkę. Wiejską kiełbasę obieram ze skóry|
i kroję w niezbyt grube półtalarki lub w kostkę. Rozgrzewam patelnię i wytapiam boczek. Od razu dodaję także
wiejską kiełbasę oraz namoczone grzyby, jeśli decyduję się na wersję z grzybami. Całość mieszam i smażę na średnim
ogniu, aż boczek i kiełbasa delikatnie się zrumienią.
Wtedy dodaję cebulę i smażę do czasu, gdy się zeszkli. Na koniec dodaję majeranek oraz przeciśnięty przez praskę lub
posiekany czosnek, mieszam i smażę chwilę, aż czosnek zacznie aromatycznie pachnieć. Wyłączam grzanie.
Czas zajrzeć do garnka z kiełbasą -powinna już być gotowa:) Ugotowaną białą wyjmuję z wody, a do wywaru dodaję
podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
W tym czasie szykuję resztę. Białą kiełbasę obieram ze skóry i kroję w ukośne kawałki / grubsze plastry, takiej wielkości,
jakie chcę mieć w zupie;)
Śmietanę mieszam z mąką (tak, by nie było grudek).
I dokończam zupę. Do gotującego się wywaru dolewam zakwas na żurek (przed wlaniem dokładnie go mieszam, by rozprowadzić
osadzająca się na dnie mąkę z zakwasu). Teraz śmietana, ale najpierw dolewam do niej kilka łyżek gorącego wywaru, dokładnie
mieszam, by ją zahartować i aby się nie zważyła w gorącej zupie. Dopiero tak zahartowaną śmietanę wlewam do żuru, dokładnie
mieszam i zagotowuję, aż zupa zgęstnieje. Jeśli trzeba, doprawiam do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Można zaostrzyć do smaku tartym chrzanem. Mieszam i gotowe;)
Podaję na gorąco z kawałkami białej kiełbasy i pokrojonym (w połówki, ćwiartki lub plastry)jajkiem na twardo. Dla smaku i koloru posypuję siekaną pietruszką lub rzeżuchą;) Jako dodatek serwuję świeży chleb –z masłem lub bez.

Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: magdziołek » wt kwie 22, 2014 11:32 am

Ale smakołyki, Basiu :)
A kurki robił małżonek ;)
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Baś_22 » wt kwie 22, 2014 11:41 am

Upiekłam tym razem pasztet warzywny :)
Od autorki: Jest wilgotny, zwięzły, świetnie się kroi, dobrze rozsmarowuje się na chlebie,
a do tego ma wspaniały aromat duszonych warzyw i orzechów. Doskonale smakuje zarówno z chrzanem,
jak i z kleksem żurawiny; można zjeść go na pajdzie dobrego chleba, a można po prostu zjeść gruby plaster
bez żadnych dodatków.


Obrazek

Pasztet warzywny doskonały
http://www.jadlonomia.com/2014/04/paszt ... konay.html

Składniki na średnią keksówkę:
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
100 ml oleju roślinnego
2 marchewki
2 pietruszki
1 por, tylko biała część
2 laski selera naciowego
2 ząbki czosnku, posiekane
2 - 3 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki tymianku
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki.

Obrazek
W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
2. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
3. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Cebulka » śr kwie 23, 2014 10:06 am

O rany, kto nie doczyta ten zmyśli [glupek]
Jakoś tak przeczytałam 'Baba z rodzynkami w proszku' ;> i tak sobie myślę 'kurczę, pewnie te rodzynki w proszku to Basia w tym egzotycznym sklepie wyszukała, bo nigdzie nie widziałam w sprzedaży [skrob] ' [ubaw]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: POTRAWY WIELKANOCNE

Postautor: Baś_22 » śr kwie 23, 2014 11:17 am

[radocha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości