Przepis na te krokiety znalazłam w necie
Krokiety gryczane z halibutem
na naleśniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1 jajko
½ szklanki chudego mleka
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
garść posiekanych liści szpinaku
sól
na farsz:
300g świeżego halibuta
1 mała czerwona cebula
sok z 3 limonek
skórka z 3 limonek
pół papryczki chilli
pół pęczka kolendry
sól morska, kiełki lucerny
Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka, połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Posiekać szpinak, dodać do ciasta. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej. Przygotować rybę. Oczyścić z resztek ości i pokroić w drobną kostkę. Posiekać drobno cebulę, zetrzeć skórkę z limonki i wcisnąć sok. Posiekać chilli, połączyć składniki marynaty z pokrojona rybą. Odstawić do lodówki na ok. 1,5 h do marynowania.
Odcisnąć rybę z marynaty, dodać posiekaną kolendrę. Zamarynowaną rybą z kolendrą nadziać naleśniki, dodając na spód trochę kiełków lucerny.
tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, ta wersja 200 kcal
Smak ciekawy, chociaż jak na mój gust trochę za dużo tego soku z limonki