Krokiety

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Krokiety

Postautor: Baś_22 » sob mar 17, 2012 11:19 pm

Przepis na te krokiety znalazłam w necie :)

Krokiety gryczane z halibutem

na naleśniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1 jajko
½ szklanki chudego mleka
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
garść posiekanych liści szpinaku
sól
na farsz:
300g świeżego halibuta
1 mała czerwona cebula
sok z 3 limonek
skórka z 3 limonek
pół papryczki chilli
pół pęczka kolendry
sól morska, kiełki lucerny
Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka, połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Posiekać szpinak, dodać do ciasta. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej. Przygotować rybę. Oczyścić z resztek ości i pokroić w drobną kostkę. Posiekać drobno cebulę, zetrzeć skórkę z limonki i wcisnąć sok. Posiekać chilli, połączyć składniki marynaty z pokrojona rybą. Odstawić do lodówki na ok. 1,5 h do marynowania.
Odcisnąć rybę z marynaty, dodać posiekaną kolendrę. Zamarynowaną rybą z kolendrą nadziać naleśniki, dodając na spód trochę kiełków lucerny.

tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, ta wersja 200 kcal

Obrazek Obrazek Obrazek

Smak ciekawy, chociaż jak na mój gust trochę za dużo tego soku z limonki :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » ndz mar 18, 2012 3:52 pm

Nie wypowiem się w sprawie halibuta - ale świetny pomysł z tym szpinakiem do naleśników [!]
Ja owszem dosypuję ale suchych ziół i papryki - nie odważyłabym się dpsypac świeżych większych liści - a tu proszę [super]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » ndz mar 18, 2012 8:03 pm

Cebulka pisze:Nie wypowiem się w sprawie halibuta


zapomniałam napisać, że nie miałam halibuta i były filety z mintaja [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław


Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości