Zbliżają się Święta więc i pieczenie ciast
Przesyłam krótką ściągę, która może sie przyda w ferworze walki przedświątecznej
Jak długo piec ciasta i w jakiej temperaturze?
Nie we wszystkich przepisach na różne ciasta podano, jaką temperaturę powinien mieć piekarnik i jak długo piec w nim ciasto. Ponieważ piekarniki są różne, podaję orientacyjne dane dotyczące czasu i temperatury pieczenia.
CIASTO /Temperatura pieczenia [°C]/Czas pieczenia [min]
KRUCHE/180-200/20-30
PÓŁKRUCHE/180-220/20-30
PIASKOWE /160-200/30-45
FRANCUSKIE/250/15-30
PÓŁFRANCUSKIE/250/15-30
BISZKOPTOWE/160-180/15-30
ROLADY BISZKOPTOWE/160-180/15-20
PIERNIK/150-160/45-60
DROŻDŻOWE(zależnie od wielkości)/160-180/15-50
Co się dzieje jak temperatura jest za wysoka lub za niska
CIASTO KRUCHE I PÓŁKRUCHE - temp. za wysoka - Z powodu rozkładania się tłuszczu obniża się wartość odżywcza i pogarsza się smak.
Temp. za niska - Tłuszcz wytapia się z ciasta i praży z mąką, jak podczas przyrządzania zasmażki; ciasto rozlewa się, deformuje, staje się niesmaczne i twarde.
PIERNIK - temp. za wysoka - Rośnie tylko środek, ciasto staje się nierówne, z pagórkowatym wierzchem i zapieczonymi brzegami.
Temp. za niska - Opadają bakalie i środkowa część ciasta.
CIASTO FRANCUSKIE - temp. za wysoka - Ciasto może się przypalić.
Temp. za niska - Wytapia się tłuszcz, co powoduje, że upieczone ciasto nie rozwarstwia się.
CIASTO BISZKOPTOWE - temp. za wysoka - Wierzch szybko się rumieni, przypieka, ale ciasto nie rośnie, opada.
Temp. za niska - Ciasto nie rumieni się, a wyjęte z piekarnika opada. Jeśli natomiast wydłużony zostanie czas pieczenia, ciasto będzie zbytnio wysuszone.
CIASTO DROŻDŻOWE - temp. za wysoka - Ciasto nie wyrasta, wysycha i powstaje zakalec z odstającą, mocno przypieczoną, zbyt grubą skórką.
Temp. za niska - Ciasto nadmiernie wyrasta ("kipi" na zewnątrz) i może również wytworzyć się zakalec (po wyjęciu z piekarnika ciasto opada). Trzeba też dłużej je piec, co niekorzystnie wpływa na smak i powoduje przesuszenie ciasta.