Wasze ulubione ciasta.

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Nina » ndz sty 28, 2007 7:25 pm

Na pewno kazdy z was ma jakieś ulubione przepisy na ciasta ktorymi zajada sie cała rodzinka, jeśli tak to podzelcie sie nimi :)
Mojej córci bardzo smakuje Trzy bit :)
a o to przepis(ze strony wielkie żarcie)
8-9 paczek herbatnikow,
1 puszka mleka slodzonego/ugotowac/,
2 budynie waniliowe bez cukru,
2 szkl.mleka,
3/4 kostki margaryny,
0.5 l.smietany 18%,
2 ,,sniezki,,

Masa karpatkowa: budynie ugotowac z 2 szkl.mleka i utrzec z margaryna jak przestygna troszke.

Ubic smietane z 2 sniezkami.
Ukladac warstwami w blaszce nastepujaco: herbatniki , mleko/powinno byc jeczcze cieple lepiej sie rozmarowuje/herbatniki, masa karpatkowa, herbatniki, smietana ubita i na wierzch starta czekolada,mozna tez posypac wiorkami kokosowymi.
Kliknij zeby zobaczyc zdjęcie
Inne podrzuce potem
Pozdrawiam :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz sty 28, 2007 7:30 pm przez Nina, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Nina
Weterani
 
Posty: 785
Rejestracja: sob sty 27, 2007 6:03 pm

Postautor: saginata » pt lut 02, 2007 5:32 pm

Ja bardzo lubiê piec ciasta-i nie tylko-lubiê ogolnie kucharzyc.Ostatnio jest u mnie na chodzie ciacho ,którego nazwy nie znam.Piek³am je na 18-stkê córki-i jej kole¿anki tylko tym siê zajada³y.Jutro ma studniówke -i rodzice maj± upiec po ciachu-dziewczyny prosi³y-Kasiu tylko to dobre z wi¶niami...


Ja nazwa³am"NAPOLEONKA Z WI¦NIAMI"
ciasto:
4,5 szkl.m±ki
1,5 szkl.¶mietany
6 ¿ó³tka
1,5 margaryny
Sk³adniki posiekaæ no¿em,zagnie¶æ ciasto i sch³odziæ w lodówce-najlepiej na noc.
Nastêpnie podzieliæ na 6 czê¶ci

piana+kisiel-JA ROBIÊ DO KA¯DEJ BLASZKI OSOBNO:UBIJAM 2 BIA£KA Z 1/3 SZKL CUKRU PUDRU +1 KISIEL WI¦NIOWY.


wi¶nie drylowane-ja biorê 1 s³oik litrowy

Piec w nastêpuj±cy sposób:
W blaszcze wy³o¿onej papierem i wysmarowanej uk³adamy:
placek surowy
pianê z 2 bia³ek z cukrem i ki¶lem
na to rozsypaæ wi¶nie
przykryæ drugim plackiem,dobrze skleiæ brzegi,ponak³uwaæ i upiec w nagrzanym piekarniku[piecze siê ok. 30-40-min.]

Nale¿y upiec 3 takie blaszki.
Ciasto przek³adamy kremem karpatkowym i sk³adamy w calo¶æ

Krem:
1/2 l mleka
1 szkl cukru
2 ³y¿ki m±ki pszennej
2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
1 jajko
1 cukier waniliowy

Z wymienionych sk³adników ugotowaæ budyñ i wystudziæ.Ch³odny budyñ utrzeæ z mas³em.Wierzch ciasta mo¿na posypaæ cukrem pudrem lub polaæ dekoracyjnie polew± czekoladow±.
Smacznego :)

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=afd62be4f8c53710][img:8035d42c65]http://images49.fotosik.pl/247/afd62be4f8c53710m.jpg[/img:8035d42c65][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=afebca7e205a95b5][img:8035d42c65]http://images42.fotosik.pl/158/afebca7e205a95b5m.jpg[/img:8035d42c65][/URL]
Ostatnio zmieniony pn sty 11, 2010 11:45 am przez saginata, łącznie zmieniany 4 razy
saginata
 

Postautor: Anamaria » pt lut 02, 2007 9:20 pm

Saginato, rozumiem, że na 1 blaszkę wystarczy 1/3 składników? Jaki rozmiar powinna miec blaszka?
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: saginata » pt lut 02, 2007 10:19 pm

Moja blaszka ma 38 na 25cm[tak mniej wiêcej].Ale ciasto robimy z wszystkich skladników-upieczone 3 blaszki ciasta przk³adamy kremem i wychodzi nam jedno wysokie ciasto.T± 1/3 wpisa³am przy pianie-aby sobie ³atwiej podzieliæ.To ciasto jest bardzo ³atwe do zrobienia-chocia¿ ja mia³am problemy ze zrozumieniem co po kolei nale¿y zrobiæ.

[size=9:05b94afda9]Dodane po 19 minutach:[/size:05b94afda9]

Je¿eli jest co¶ niezrozumialego-chêtnie wyt³umaczê :)
saginata
 

Postautor: lucysia » sob lut 03, 2007 4:01 pm

Ile i jak mam gotować mleko w puszce do ciasta 3 bit :?: :?: Please,mam produkty i dylemat.Poproszę o odpowiedz.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: saginata » sob lut 03, 2007 5:29 pm

Mleko w puszce gotujê 2 godziny-ca³a puszka przykryta woda-jak siê zacznie gotowaæ-zmniejszyæ ogieñ.Otwieraæ-gdy przestygnie[1/2godz.w chlodnym miejscu]
saginata
 

Postautor: lucysia » sob lut 03, 2007 8:58 pm

Gotowałam 2 godz.,puszka nie była cała w wodzie i było rzadkie!
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: saginata » sob lut 03, 2007 9:17 pm

a czy mleko w puszce by³o slodzone???
saginata
 

Postautor: Nina » ndz lut 04, 2007 9:54 am

Mleko w puszcze ma być słodkie i ja gotuje 3 godz i napewno będzie gęsty karmel.

Dodane po 1 minutach:

Mleko w puszcze ma być słodkie i ja gotuje 3 godz i napewno będzie gęsty karmel.Puszka cały czas ma być w wodzie jak się woda wygotuje to dolać.
Awatar użytkownika
Nina
Weterani
 
Posty: 785
Rejestracja: sob sty 27, 2007 6:03 pm

Postautor: lucysia » ndz lut 04, 2007 10:27 am

I tu pies pogrzebany.Dopiero w domu zobaczyłam ,że ekspedientka podała mi niesłodzone :cry:
Mimo wpadki z mlekiem jest dobre.Chociaż nie wygląda tak ładnie jak to na zdjęciu.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Onaela » ndz lut 04, 2007 10:55 am

Ja na ciasto sie nie porwię,bo za duzo roboty :cry: Cały dzień bym miała zajęcie :wink: Ale mogę wam polecić likierek zrobiony z 2 puszek mleka słodzonego,gotowanego j/w i butelki zwykłej wódki..Pycha!!!
Smakuje jak Balleys-jeśli dodamy trochę kakao :wink:
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Nina » ndz lut 04, 2007 2:26 pm

Bardzo duzo smacznych przpisów można znaledz na stronie smaczny.pl KLIK
Ja piekłam stąd min. lambade i pomaranczowca :) Pycha. :)
Onaela, podaj dokładnie jak ten likier sie robi. 8)
Awatar użytkownika
Nina
Weterani
 
Posty: 785
Rejestracja: sob sty 27, 2007 6:03 pm

Postautor: saginata » ndz lut 04, 2007 4:21 pm

Rzeczywi¶cie Nino-wiele ciekawych przepisów-dzieki ,¿e nam je podrzucilas-przejrzalam pobie¿nie-ale w wolnej chwili troche pospisuje.
saginata
 

Postautor: Onaela » ndz lut 04, 2007 7:06 pm

Nino-likierek robi się szyciutko(nie licząc gotowania mleka,ale to robi sie samo,przy okazji :wink: )
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotowac 2-3 godz na wolnym ogniu.Jak przestygnie wylac mleko do garnka,dolewac wódkę -0,5 l małymi porcjami i dobrze wymieszać.Na koniec można podzielic na pół i do jednej porcji dodac troche kakao(w/g uznania) i gotowe!!!
Smacznego!
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Nina » pn lut 05, 2007 7:01 pm

Forum planeta - duzo przepisów
Pub u Emika tez cała masa przepisów.

Dzikuje za przepis na likierek. :)
Wielkie zarcie
Awatar użytkownika
Nina
Weterani
 
Posty: 785
Rejestracja: sob sty 27, 2007 6:03 pm

Postautor: amita » pn mar 05, 2007 11:27 pm

Tak,a już teraz proponuję utworzyć dział:odchudzamy się po pysznościach. :D
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Weigela » ndz mar 11, 2007 11:29 am

Podam przepis na ciesto Snikers.
Upiec ciasto kruche,na pewno każdy to umie i ma swój przepis.
Na ostudzone ciasto wykładamy krem -karpatka,może być Otekera,lub własnej roboty.
Następnie na to wykładamy orzeszki np Felix-nie solone(nie włoskie)
Gotujemy mleczko w puszce(koło 3 godzin na karmel),zamiast tego mleczka można rozpuścić w garnku krówki ciągutki,wydaje mi się,że to będzie nawet lepsze.
Lekko ciepły karmel rozsmarowujemy na orzeszkach i wszystko polewamy roztopioną czekoladą-2 tabliczki,lub robimy polewę według własnego przepisu.
Smacznego. :D
Awatar użytkownika
Weigela
Weterani
 
Posty: 549
Rejestracja: ndz lut 25, 2007 3:46 pm

Postautor: saginata » pn kwie 09, 2007 8:05 am

Nino-na te ¶wiêta zrobi³am Twojego 3-bita :D -jest super-najszybciej schodzi [lol]
saginata
 

Postautor: Onaela » ndz lip 08, 2007 9:57 pm

Ciasto drożdżowe inaczej :)

3/4 szkl.mleka
3/4 szkl.cukru
5 dkg drożdży
3/4 kostki masła lub margaryny
50 dkg maki
szczypta soli cukier waniliowy
3 jajka
Do naczynia wlać ciepłe mleko,wbić jajka ,cukier i wszystko wymieszać.
Na powstały płyn posypać rozkruszone drożdże,nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godz.
Po tym czasie wsypać makę,wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz,dodać cukier waniliowy i sól.Mozna dodac rodzynki.
Dobrze wymieszać/wyrobić pałką.
Piec w nagrzanym piekarniku 45 min.

Z podanych proporcji wychodzi jedna długa blaszka

Proszę nie pytać o szczegóły techniczne,bo ciasta jeszcze nie piekłam,tylko jadłam-było pyszne-smakowało jak klasyczne drozdzowe :)
Ostatnio zmieniony czw sie 09, 2007 10:05 pm przez Onaela, łącznie zmieniany 1 raz
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Baś_22 » ndz lip 08, 2007 11:31 pm

No to próbuję :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Anamaria » pn lip 09, 2007 7:39 am

Wypróbuję przepis na pewno, bo tradycyjne drożdżowe nigdy mi nie wychodziło :( To i sobie odpuściłam...
A tu proszę, fajnie: zaczyn można zrobić rano, a upiec ciasto wieczorem. Pasuje mi to!
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Cebulka » pn lip 09, 2007 7:54 am

Onaela pisze:Z podanych proporcji wychodzi jedna długa blaszka :)


Jak ktoś już go upiecze to prosze o doprecyzowanie jaka blacha będzie dobra. Bo 'długa blaszka' to mnie się kojarzy z keksówką, ewentualnie taką "szerszą keksówką" a wydaje mi się, że z pół kilo mąki to drożdżowego powinno chyba więcej wyjść, ale nie wiem...
A też jestem tym ciastem żywotnie zainteresowana :D
[jezyk]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Onaela » pn lip 09, 2007 8:25 am

Keksówka Cebulko chyba jest krótka [?] .
Tam,gdzie mnie częstowano ,ciasto było pieczone z podwójnej porcji w duzej ,prostokątnej blaszce,takiej jak na sernik lub szarlotkę :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » pn lip 09, 2007 8:28 am

Hmm no dobra, może nie keksówka, bo ta faktycznie jest krótka, ale "piernikówka", czyli szerokości keksówki a długości takiej jak na szarlotkę. Może o taką chodzi? Bo jak miałaby być dłuższa niż taka na szarlotkę to mi do piekarnika nie wejdzie ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Onaela » pn lip 09, 2007 8:29 am

Właśnie ta "piernikówka" bedzie OK [!] :D
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » czw sie 02, 2007 11:06 am

Basiu - próbowałaś? Wyszło?
Bo ja mam w lodówce wolne 5dkg drożdży a tu znalazłam przepis Onaeli...

[jupi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » czw sie 02, 2007 9:58 pm

Ewuniu niestety nie póbowałam :( Latam ostatnio jak przysłowiowy kot z pęcherzem :) narazie nie mam czasu :( ale napewno spróbuję :) więc te wolne drożdże, które masz w lodówce może wykorzystasz własnie na to ciasti i powiesz mi czy Ci wyszło ciasto :D :D :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » pt sie 03, 2007 6:41 am

Dobrze :D
Zrobimy w weekend doświadczenie [rotfl]
Zostało mi dokładnie tyle drożdży i tyle mąki ile trzeba ;)
Tylko gdzie ja znajdę ciepłe miejsce na 8 godzin, skoro zapowiadają zimny i deszczowy weekend... [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: koliberek » pn sie 06, 2007 12:49 pm

też wyprubuje na to Vipowe przyjęcie ;)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Cebulka » pn sie 06, 2007 12:56 pm

hihi ale będzie jak Vipy zamiast jeść jakieś wymyślne przystawki, kawior, szparagi, te sprawy, to będą wcinać chleb czosnkowy ze smalcem aż im się uszy będą trzęsły... [lol] [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: koliberek » pn sie 06, 2007 12:59 pm

no jest na to szansa, zwłaszcza że barzdo poważnie biore pod uwage gęś (jako danie główne), z której jak wiadomo smalczyk się pyszny wytapia ;)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Cebulka » pn sie 06, 2007 1:35 pm

Koliberku - piekłaś już kiedyś gęś i "wiesz jak to działa" ?
Jeśli tak, i wyszło, to wszystko OK, natomiast jeśli miałby to być pierwszy raz z gęsią, to nie wiem czy bym ryzykowała, bo podobno gęś jest twardym mięsem i ciężko jest ją tak zrobić, żeby była miękka... [rol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Następna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

cron