Wasze ulubione ciasta.

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » pn sie 25, 2014 8:59 pm

Upiekłam dzisiaj Bananowe ciasto z mąki razowej, bo przewracały mi się 3 bardzo dojrzałe banany w lodówce [ubaw2]

Obrazek

Bananowe ciasto z mąki razowej
http://puszka.pl/przepis/2447-razowiec_ ... zowej.html
Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto, a co najlepsze, łatwe w wykonaniu!
Składniki:
Tortownica o średnicy 21-23 cm lub inna forma o podobnej powierzchni ( u mnie 26 cm)
4 spore, bardzo dojrzałe (!) banany
3 łyżki słodu lub trochę rodzynek (ew. fruktoza, cukier lub inne słodkości)
2 szkl. mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy
1/4 szkl. wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
ew. 1/4-1/2 szkl. rodzynek
Przygotowanie:
Banany (ew. z rodzynkami, które można wcześniej namoczyć we wrzątku) zmiksować blenderem.
Jeżeli ciasto słodzimy czymś innym niż rodzynkami, to równie dobrze można rozgnieść banany widelcem.
Dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piec w 180°C przez 45-50 minut
lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy.
WSKAZÓWKI I UWAGI:
* Im mniej dojrzałe banany, tym mniej słodkie i mniej wilgotne ciasto. Można wtedy ratować się dodając więcej słodu
lub rodzynek i odrobinę więcej wody. Generalnie lepiej jednak używać bardzo dojrzałych lub wręcz przejrzałych
(ale nie zepsutych!) bananów.
* Słód jest podobny do miodu, tyle że trochę gęściejszy, toteż raczej trudno podać dla niego dokładną ilość.
Podałam 3 łyżki, ale powinny one być dosyć wypukłe.
* Polecam dodanie aromatu waniliowego choć nie jest on konieczny. Wtedy ciasto tak absolutnie zabójczo pachnie,
że nie można utrzymać języka za zębami ;)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » wt sie 26, 2014 5:52 pm

Oj zatęskniłam, przecież też kiedyś takie piekłam... [jezyk]

Ale za to dziś mamy drożdżowe ze śliwkami [mniam]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » śr wrz 03, 2014 11:06 am

Cebulka pisze:Oj zatęskniłam, przecież też kiedyś takie piekłam... [jezyk]
Ale za to dziś mamy drożdżowe ze śliwkami [mniam]

A ja też upiekłam ciasto ze śliwkami ale ucierane :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » śr wrz 03, 2014 11:29 am

Takie zwykłe, proste ucierane ciasto ze śliwkami :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Ciasto ucierane ze śliwkami
http://kuchnia.wp.pl/id,9307,title,CIAS ... zepis.html

Składniki
Forma 24 x 24 cm ( u mnie 26 x 30 cm )
40 dag śliwek
10 dag stopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki śmietany 18%
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
Sposób wykonania:
Masło roztopić i odstawić, aby przestygło. Białka ubić na sztywną pianę,
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać przestudzone masło,
śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minuty,
aż ciasto będzie gładkie. Następnie dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć śliwki.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 50-55 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Yennyfer » pn wrz 08, 2014 4:24 pm

Prostsza wersja tego ciasta :-)

Składniki:

295 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
50 g płynnego miodu lub golden syrupu
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepsze ciasto otrzymałam na jogurcie greckim)
150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
cukier puder, do oprószenia
1 kg śliwek (lub więcej!)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier - przesiać, odłożyć.

Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu poukładać (w miarę gęsto) odpestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Ciasto można piec również w większej prostokątnej blaszce. Im mniej ciasta a więcej śliwek, tym smaczniejsze :-).

Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut, ale zazwyczaj dłużej (zależy to od owoców), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: ulotna chwila » ndz paź 05, 2014 11:27 pm

wczoraj zostałam obdarowana takim oto ciastem
20141005_164536.jpg

przepisu nie mam , ale składowe to cienki kruchy spód, na to maliny zatopione w galaretce, na to chmurka lekkiego kremu ze śmietanki i mascarpone, a całość zwieńczona bezą która idealnie komponuje się z kwaśnymi malinami
ciasto jest przepyszne, więc jeśli macie jeszcze na działce maliny na prawdę polecam
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Yennyfer » pn paź 06, 2014 6:07 am

ulotna, ja mam przepis to malinowa chmurka :-)

Składniki na ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
150 g mąki pszennej
100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Galaretka z malinami:
600 g malin (świeżych lub mrożonych)
3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
3 szklanki wrzącej wody

Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku.

3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy z wanilią:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu.

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Beza z migdałami:
3 białka, w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
40 - 50 g płatków migdałów

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

Smacznego :-).

Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej, można je również mrozić.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » czw paź 09, 2014 12:19 pm

Wczoraj upiekłam ciasto drożdżowe wg przepisu mojej sąsiadki Krysi.
Ona sama nazywa je ciasto drożdżowe bez brudzenia rąk :)
Nazwa stąd, że tego ciasta się nie wyrabia tylko sypie wszystkie składniki wg podanej kolejności
i po wyrośnieciu i zamieszaniu wylewa sie na blache i to wsio!

Obrazek Obrazek

Ciasto drożdżowe dla leniwych
Składniki:
Do miski wkładamy w kolejności bez mieszania:
10 dkg pokruszonych drożdży świeżych
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka całe rozbełtane
1 szklanka oleju
¾ szklanki letniego mleka
4 szklanki mąki pszennej
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki cukru
½ kostki masła
1 cukier wanilinowy (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zagnieść . Ciasto włożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Sposób wykonania:
Całą zawartość miski przykrywamy ściereczką BEZ MIESZANIA!!! i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godz.
Po tym czasie mieszamy wszystko mikserem (mieszadła do ciast) i tak przygotowane ciasto wylewamy
(ciasto jest rzadkie) na blachę ( u mnie o wymiarach 40 cm x 24 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką lub otrębami.
Wyjmujemy ciasto na kruszonkę z lodówki i kruszymy je na wierzch ciasta. Pieczemy około 40 – 50 min w temp. 180 stopni C.
Na wierzch ciasta można także położyć ulubione owoce, także mrożone.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » czw paź 09, 2014 2:00 pm

Wygląda nieźle [super]
A jak smak - nie robi się 'alkoholowe'? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » czw paź 09, 2014 9:03 pm

Cebulko, smak cudowny jak najlepsze ciasto drożdżowe [mniam] Bardzo poloecam :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » ndz paź 12, 2014 9:00 pm

To coś dla mnie,bo nie przepadam za wyrabianiem ciasta drożdżowego,a jak już robię to i tak wyrabiam mikserem [lol] .
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » śr paź 15, 2014 6:23 pm

Poezja [cook]
IMAG4187m.jpg


Modyfikacja przepisu stąd
http://www.kwestiasmaku.com/desery/cias ... zepis.html

Ciasto kruche:
• 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 80 g cukru trzcinowego
• 200 g zimnego masła
• 2 żółtka

Nadzienie z jabłek:
• 2 kg jabłek odmiany antonówka
• sok z cytryny
• 1 łyżeczka cynamonu w proszku
• ok. 5-6 łyżek cukru trzcinowego
• 4 łyżki roztopionego masła

Masa kajmakowo-orzechowa:
• 1/2 puszki masy kajmakowej (dulce de leche)
• 1/2 łyżeczki cynamonu

• 1/3 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
• 2 białka
Forma o wymiarach 20 x 30 cm.

Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy oraz pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać masło z mąką palcami, ewentualnie siekać na desce nożem aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo po 1 żółtku i łyżce zimnej wody, łączyć składniki w jednolitą kulę z ciasta krótko zagniatając składniki. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki, nie mieszać. Skropić sokiem z cytryny.
Masa kajmakowo-orzechowa:
Do miski włożyć masę kajmakową, dodać cynamon i wymieszać.

Białka ubić z 2 łyżkami cukru trzcinowego, dodać zmielone albo posiekane orzechy.

Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozwałkować pierwszą część ciasta na papierze do pieczenia podsypując mąką, przenieść razem z papierem do formy ciastem do dołu, odkleić z góry papier. Ciastem wyłożyć spód formy, dokleić brakujące miejsca. Rozwałkować drugą część ciasta tak samo jak poprzednio.
Na spód z ciasta wyłożyć masę kajmakowo, następnie w 3 rządkach ułożyć jabłka na zakładkę (tak jak były krojone). Posypać je cynamonem, cukrem oraz posmarować roztopionym masłem. Polać ubitymi białkami z orzechami. Przykryć drugim plackiem (przenosimy go zawijając ciasto na wałek). Posypać resztą cynamonu z cukrem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut na złoty kolor. Udekorować, pokroić na porcje i przestudzić.


Nooo, ja zjadłam ogromną porcję na goraco [nazdrowie]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » śr paź 15, 2014 9:28 pm

Parę dni temu upiekłam to ciasto :) Błyskawicznie się robi i jeszcze szybciej zjada [ubaw2] [ubaw]

Obrazek

Gryczane ciasto marchewkowe (bezglutenowe, bezmleczne)
http://pinkcake.blox.pl/2011/05/Gryczan ... enowe.html

Składniki:
1 szklanka tartej marchewki (na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
1 szklanka mąki gryczanej
1 niepełna szklanka brązowego cukru (w tym waniliowy)
2 jajka
1/2 szklanki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO
1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem, dodać olej. Marchewkę zmieszać z sypkimi i połączyć z jajkami.
Wylać na blaszkę 20x20 cm wyłożoną papierem i piec w 180 °C przez 25-30 minut.

Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Yennyfer » sob paź 18, 2014 9:50 pm

Tk, to drożdżowe dla leniwych jest super. Chyba nawet już kiedyś przepis był wrzucany, coś mi się kojarzy, że Cebulka z białym serem i owocami piekła ??? Cebulko, dobrze kojarzę??? To Ty byłaś? Ja piekła i polecam, ale na szybkie zjedzenie, na drugi dzień nie jest już takie smaczne.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » czw lis 13, 2014 10:22 pm

Magdziołku, znalezione w gazecie dla ciebie :)
A propos naszej zeszłorocznej dyskusji że nie wiadomo co robić z surową żurawiną :)
Obrazek Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » ndz lis 23, 2014 9:40 pm

Na dzisiejsze rodzinne spotkanie zrobiłam wczoraj ciasto 3 bit wg.przepisu Niny, [mniam] wyszło super,dzieci wszystko pochłonęły i zamówiły je sobie na święta :D
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: annorl1 » czw gru 18, 2014 7:52 pm

już nie pora na stawianie piernika staropolskiego, ale będzie na zaś :P

Piernik dojrzewający staropolski
1/2 szklanki miodu prawdziwego
2 szklanki cukru
250g smalcu lub masła
1 kg. mąki
3 jaja
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
3 płaskie łyżeczki sody
2-3 torebki przyprawy do piernika

wykonanie 6 tygodni przed planowanym pieczeniem:
na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło/smalec prawie do wrzenia. rozpuścić sodę w zimnym mleku. gdy masa będzie letnia, dodać stopniowo, ciągle mieszając mąkę, jaja, sodę z mlekiem, sól i przyprawy.
tyle z opisu netowego, bo ja wybiórczo przepisuję :P resztą napiszę jak robię po swojemu. osobiście ciasto wyrabiam od razu w garnku w którym będzie leżakowało, a to dlatego, ze ciasto wychodzi dość rzadkie, z czasem zgęstnieje. ciasto wyrabiam mikserem, bo jestem leń i nie chce mi się łyżką :P osobiście przykrywam folią spożywczą garnek i wynoszę do piwnicy. tydzień przed planowaną konsumpcją ciasta piekę je. porcję dzielę na 3-6 części. zależy to od mojego nastroju :P czy wolę dużo ciasta czy więcej masy. w tym roku zrobiłam 6 cieńszych blatów, ale do tej pory zazwyczaj było to 3-4 blaty.
upieczone i wystudzone blaty, owijam w ściereczkę a potem szczelnie folią spożywczą. i tak zostawiam w szafce kuchennej na 3-4 dni do zmiękczenia.
po tym czasie przekładam blaty masą grysikową i powidłem z czekoladą. powidło wkładam do garnka, wrzucam do niego tabliczkę czekolady i ogrzewam aż się rozpuści czekolada. taką ciepłą masą przekładam blaty.
odstawiam do lodówki. dzień przed krojeniem polewam polewą czekoladową. piernik może bardzo długo leżeć. nic mu się nie dzieje. o ile ktoś go nie zje [ubaw]


podaję jeszcze przepis na PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA
50 gram cynamonu
20 gram suszonego imbiru
15 gram goździków
15 gram kardamonu
10 gram gałki muszkatałowej
10 gram ziela angielskiego
10 gram czarnego pieprzu
5 gram anyżu

wszystko zmielić. przyprawa jest bardzo aromatyczna. na ten piernik dodaję 3-4 łyżeczki swojej przyprawy. w zależności od tego ile się jej używa, wystarcza na 2-3 lata :) oczywiście dobrze przechowywana.

http://www.garnek.pl/annorl1/19075745/p ... jrzewajacy
tutaj mój pierwszy piernik, brzydka plewa, bo jeszcze nie miałam dobrego przepisu, a teraz mam na super gładką i lśniącą ;D

a tak po przekrojeniu wyglądał :)
http://www.garnek.pl/annorl1/19098467/n ... praszam-na
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » ndz gru 28, 2014 5:44 pm

Ciasto kokosowe z jabłkami
http://mariola1975.blogspot.com/2013/02 ... tazji.html
SKŁADNIKI : na blachę o wymiarach 35/25
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki tortowej
200 g margaryny Kasi
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtek
1 łyżka śmietany(dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche,w przepisie jest więcej śmietany, mi w zupełności wystarczyła 1 łyżka)
Masa jabłkowa:
5-6 dużych jabłek,po starciu odciaskamy sok
2 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
Ciasto kokosowe:
6 białek
1 szklanka cukru
200 g kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto orzechowe-kakaowe:
4 jajka
1/2 szklanki zmielonych orzechów
1 łyżka kakao
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
1 mleczna czekolada
2 łyżki mleka
orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE :

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.Dzielimy je na dwie,równe połówki.
Masa jabłkowa:
Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej,(polecam wycisnąć sok tak aby jabłka nie były zbyt rzadkie,unikniemy zakalca)podsmażamy je z cukrem.Gdy soki dokładnie odparują dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy aż się żelatyna rozmiesza i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto kokosowe:
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy kokos i mąkę.
Ciasto kakaowe:
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy żółtka,cukier,kakao wymieszane z proszkiem i mąką a na końcu orzechy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Na pierwszą warstwę kładziemy rozwałkowane ciasto kruche,na to wykładamy jabłka,mogą być jeszcze trochę ciepłe.
Gdy ciasto kokosowe już przygotowaliśmy,wylewamy ja na jabłka,następnie ciasto czekoladowe i ostatnia warstwa kruchego ciasta(kładziemy rozwałkowany placek)..
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 * C.Pieczemy 30-40 minut,ja zmniejszyłam temperaturę po 20 minutach do 160*C,bo mój piekarnik mocno grzeje.
Polewa
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko,podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści,mieszamy.
Gotowe,przestygnięte ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą,posypujemy orzechami.
Smacznego!
Ciasto nie będzie zakalcem jak jabłka,po przygotowaniu nie będą miały soku,dlatego cały sok wyciskamy i odlewamy.

SAM_6306.JPG
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » ndz gru 28, 2014 5:54 pm

W przepisach s.Anastazji polewy robione są z 1/2 szklanki cukru,1/2 kostki margaryny,1 i 1/2 łyżki kakao , 1 i 1/2 łyżki wody,w żadnym przepisie nie spotkałam się z polewą z czekolady [skrob]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » ndz gru 28, 2014 5:55 pm

zomarel pisze:W przepisach s.Anastazji polewy robione są z 1/2 szklanki cukru,1/2 kostki margaryny,1 i 1/2 łyżki kakao , 1 i 1/2 łyżki wody,w żadnym przepisie nie spotkałam się z polewą z czekolady [skrob]

Pewnie modyfikacja autorki bloga - tam powołuje się na przepis s.Anastazji.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: żyjąca marzeniami » ndz mar 01, 2015 11:12 pm

Siostra zołza jedna(bo wie,że ja na diecie) dziś nam takie cudo przyniosła [mniam]
Leśny mech
to się zwie i jest to ciasto ze szpinakiem [szok] Pycha :D

Obrazek

Obrazek

Przepis tutaj : http://www.wielkiezarcie.com/recipe107714.html
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
żyjąca marzeniami
Weterani
 
Posty: 452
Rejestracja: pt lip 12, 2013 8:20 am
Lokalizacja: woj.świętokrzyskie

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » ndz mar 01, 2015 11:35 pm

Mniam [mniam] dobry pomysł i na pewno z niego skorzystam :D i poczęstuję osoby nie lubiące szpinaku.
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: tereklo » pn mar 02, 2015 6:38 am

Lubię przepisy Kasi Opolanki i ona właśnie prezentowała to ciasto, o którym pisze ŻyjącaMarzeniami. Jest też przepis.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Baś_22 » pn mar 02, 2015 8:39 am

Znam ten przepis ale jeszcze nie robiłam z niego ciasta. Ciągle sie przymierzam :)
Wygląda przecudnie i pewnie tak samo smakuje [mniam]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Tosia » pn mar 02, 2015 8:57 am

żyjąca marzeniami pisze:Siostra zołza jedna(bo wie,że ja na diecie) dziś nam takie cudo przyniosła [mniam]
Leśny mech
to się zwie i jest to ciasto ze szpinakiem [szok] Pycha :D




Przepis tutaj : http://www.wielkiezarcie.com/recipe107714.html


ze szpinakiem [strach] brrrr [fuj]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » pn mar 02, 2015 7:37 pm

[beksa] [wnerw]
A ja myślałam że zrobię go na jakiś zlot i Was zaskoczę [beksa1]
Koleżanka w pracy ostatnio zrobiła i przyniosła, miałam właśnie taką niespodziankę na jakieś nasze spotkanie zrobić :(
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Tosia » pn mar 02, 2015 9:06 pm

Cebulka pisze:[beksa] [wnerw]
A ja myślałam że zrobię go na jakiś zlot i Was zaskoczę [beksa1]
Koleżanka w pracy ostatnio zrobiła i przyniosła, miałam właśnie taką niespodziankę na jakieś nasze spotkanie zrobić :(


Cebulko ty możesz zrobić to ciasto, ale wiesz że ja nie jem takich wynalazków [milczy]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: zomarel » pn mar 02, 2015 9:17 pm

Tosiu,zjesz....zjesz i nie będziesz wiedziała,że jesz szpinak.Wiem co mówię.bo jak poczęstowałam naszego przyjaciela roladą ze szpinaku z łososiem to był bardzo zaskoczony i nie dowierzał,że jadł szpinak,a co najważniejsze bardzo mu smakowała [mniam]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Tosia » pn mar 02, 2015 9:50 pm

zomarel pisze:Tosiu,zjesz....zjesz i nie będziesz wiedziała,że jesz szpinak.Wiem co mówię.bo jak poczęstowałam naszego przyjaciela roladą ze szpinaku z łososiem to był bardzo zaskoczony i nie dowierzał,że jadł szpinak,a co najważniejsze bardzo mu smakowała [mniam]


Zosiu ty nie wiesz o czym piszesz, ja a rolada szpinakowa [ubaw] na sam widok [milczy] a to ciasto tak samo brrrrrrr [milczy] , po prostu nie lubie takich nowości ;>
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: żyjąca marzeniami » pn mar 02, 2015 10:12 pm

Ale Tosiu w tym cieście absolutnie nie czuć szpinaku.Ja byłam pewna,że siostra użyła spożywczego barwnika,żeby uzyskać taki kolorek.A kiedy zdradziła,że to ciasto szpinakowe to tylko gębę rozdziawiłam ze zdziwienia [szok] [shock]

Cebulko no gdybym ja wiedziała to bym ciasta nie pokazywała :/ [wstydzi] Nie smuć się już [prosi1] Na pewno zaskoczysz wszystkich czymś innym :D
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
żyjąca marzeniami
Weterani
 
Posty: 452
Rejestracja: pt lip 12, 2013 8:20 am
Lokalizacja: woj.świętokrzyskie

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Cebulka » śr maja 13, 2015 10:16 pm

Czy ma ktoś może jakiś polecany przepis na kruche ciasto z rabarbarem? [skrob]
Takie dostałam zamówienie [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Wasze ulubione ciasta.

Postautor: Yennyfer » czw maja 14, 2015 7:30 pm

http://www.mojewypieki.com/tag/rabarbar

Ewa, tu masz linki. Jadłąm to pierwsze, pycha. Sama się przymierzam do jego upieczenie, generalnie ciasta z MW to poezja.

Polecam też kruche z rabarbarem i kruszonką. Piekłam i jadłam, mmmmmmmm
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość