Strona 4 z 5

Post: pt maja 13, 2011 10:06 pm
autor: Baś_22
Zosieńko wielkie dzięki za przepisik [prosi] sałatka jest pycha :-P

Post: sob maja 14, 2011 9:16 pm
autor: Samanta
A może ktoś polubi moją :
Ugotowanego ale bez przesady brokuła ułożyć na półmisku rozdzielając różyczki, obłożyć ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Posypać solą i pieprzem. Polać ale nieprzesadnie sosem: wymieszać majonez i śmietanę, doprawić chrzanem (ambitni - własnej roboty, ja natomiast - ze słoiczka [oops] ), to jest wersja podstawowa z tego forum: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25920
Oczywiście można dodać kukurydzę, można posypać toto kruszonymi orzechami, ja osobiście często dodaję takie paluszki surimi co to są w Lidlu, tylko rozmrożone i osączone.
Bardzo polecam tę sałatkę bo jest pyszna i nie jest pracochłonna.

Post: ndz maja 15, 2011 1:05 pm
autor: Baś_22
Sami brzmi bardzo smakowicie :) napewno przy okazji spróbuję tylko coś z tym majonezem i śmietaną muszę zrobić [skrob] [tuli]

.....o sorki, otworzyłam link i przeczytałam, iż spokojnie można zastosować zamienniki :)

Post: ndz maja 15, 2011 1:26 pm
autor: amita
Jogurt i tabletka słodzika daje efekt prawie śmietany a majonez light.

Post: ndz maja 15, 2011 5:27 pm
autor: saginata
Ja broku³ow± robiê podobnie-ró¿yczki broku³a,æwiarteczki jajek-i pomidorów-i to polewam sosem z jogurtu+ ma³a ³y¿ka majonezu+duuu¿o czosnku-pyyyyycha :D

Post: śr maja 18, 2011 4:05 pm
autor: Cebulka
O, właśnie miałam napisać, że też taką czasem robiłam :)
I nawet zdjęcie jest na poprzedniej stronie...
Przypomniałyście, może znów zrobię kiedyś :)

Post: czw maja 19, 2011 1:30 am
autor: belva
A czy ktos umie robic salatke ze sledzia? Mam duzo i chetnie zrobie cos nowego :)

Post: czw maja 19, 2011 5:36 am
autor: saginata
Belvo-nie wiem jakie masz sledzie-czy tylko solone?
Bo ja do sa³atek u¿ywam ju¿ wcze¶niej zamarynowanych w delikatnej zalewie octowo-olejowej.
Sa³atkê robiê tak:
-8 p³atów ¶ledzia w oleju
-4 du¿e jab³ka
-2 cebule[ja dajê czerwone]
-4 jajka ugotowane na twardo
majonez

¦ledzie pokroiæ na kawa³ki 2 cm.Jab³ka obraæ i zetrzeæ na tarce jarzynowej.Cebulê pokroiæ w pó³talarki,a jajka w æwiarteczki lub grub± kostkê.
Doprawiæ sol±,pieprzem,cukrem i majonezem.

Sa³atka najlepsza jest ¶wie¿a bo potem jab³ka puszczaj± sok.Jest to pyszna,lekka sa³atka.Jab³ka nadaj± jej takiej swie¿o¶ci.

ulubione sałatki-samo zdrowie

Post: wt cze 07, 2011 10:16 pm
autor: zomarel
SAŁATKA Z RZODKIEWEK
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
3 jaja
2 serki wiejskie
1 mała cebula
sól i pieprz
Wykonanie:
Ugotowane jaja oraz rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Szczypiorek i cebulę drobno posiekać.Wszystkie składniki wymieszać,dodać serek,doprawić i ponownie wymieszać.Przybrać plasterkami rzodkiewki i posypać posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!

Post: czw cze 09, 2011 6:21 am
autor: koliberek
Zommi jkai fajny przepis :) dziekuje :*

Post: czw cze 09, 2011 11:02 am
autor: Baś_22
koliberek pisze:Zommi jkai fajny przepis :) dziekuje :*

bardzo fajny a jak smakuje ta sałatka uhhh :-P jadłam u Zosi podczas wizytacji na działce i od tej pory już wielokrotnie ją robiłam, idealna na te upalne dni [brawo] ...dzięki Zomi za przepisik [prosi]

Post: czw cze 09, 2011 11:08 am
autor: Samanta
Jak tylko kupię rzodkiewki to zrobię. A serek wiejski to ten taki w granulkach?

Post: czw cze 09, 2011 11:15 am
autor: Baś_22
Samanta pisze:Jak tylko kupię rzodkiewki to zrobię. A serek wiejski to ten taki w granulkach?

Tak Sami w granulkach :) ja kupuje odrazu duże opakowanie tzw. rodzinne :)

Post: czw cze 09, 2011 1:28 pm
autor: Samanta
Baś_22 pisze:
Samanta pisze:Jak tylko kupię rzodkiewki to zrobię. A serek wiejski to ten taki w granulkach?

Tak Sami w granulkach :) ja kupuje odrazu duże opakowanie tzw. rodzinne :)

Tak też myślałam i od razu kupię też takie większe wiadereczko, w Biedronce chyba są. Tylko na świeże radyski mam szanse dopiero w sobotę.

Post: pt wrz 02, 2011 7:40 am
autor: Baś_22
Podaję przepis na sałatkę, którą poleca Aukuba :)

Sałatka z surowego kalafiora
Surowy kalafior
Ogórek konserwowy
Koperek
Majonez

Pół kalafiora, najlepiej same różyczki zetrzeć na tarce jarzynowej.
Ogórki (2 szt.) konserwowe też zetrzeć na tarce.
Dodać pęczek koperku i wymieszać wszystko z majonezem (nie za dużo tylko tyle, aby „złapał”).
Nie dodajemy żadnych przypraw.

Post: pt wrz 02, 2011 8:35 am
autor: tereklo
Dodam tylko, że sałatka nabiera smaku jak trochę postoi w chłodzie, nie traci na "urodzie" nawet jak przestoi do drugiego dnia.

Post: pt wrz 02, 2011 2:28 pm
autor: Cebulka
Różyczki kalafiora zetrzec na tarce? [skrob]
Ale dziwo... [!]
Muszę gdzieś robic listę "co spróbowac jak skończę karmic" [lol]

Post: sob wrz 03, 2011 9:39 am
autor: Baś_22
Cebulka pisze:Różyczki kalafiora zetrzec na tarce? [skrob]
Ale dziwo... [!]

trze się fantastycznie ...też miałam pewne obawy w tej sprawie :)

Post: czw wrz 08, 2011 5:32 am
autor: tereklo
Sałatka z fasoli szparagowej i jajek.
Kolacyjna, przystawkowa, na podwieczorek.

Fasolkę szparagowaą (dla mnie najlepszy fasolnik) ugotować al dente (jak kto woli to na całkiem miękko). Jajka ugotować na twardo. Układać warstwy fasoli pociętej na 2-3 cm kawałki i jajka pokrojone na drobniejsze cząstki:
fasola, jajka, majonez (lub sos majonezowy), znów fasola i jajka, na wierzch majonez. Odstawić w chłodne na kilka godzin. Na wierzch połozyc pomidorki koktajlowe dla ozdoby i koloru.

Post: sob wrz 24, 2011 12:50 pm
autor: Samanta
Specjalnie pamiętałam o kalafiorze na tę sałatkę Aukuby, tylko nie wiem czy mam ogórki konserwowe , a jak nie mam to mam jakieś inne w octowej zalewie, co tam!
Następna będzie ta z fasolki szparagowej.
A jeżeli ktorejś z Was zbywa fasolnika to chetnie przygarnę. sama już nie mam gdzie, ale moja siostra słyszała ode mnie hymny pochwalne i chętnie bym jej przekazała. Ona sama nie rusza sie praktycznie z domu bo opiekuje sie naszą leżącą Mamą. Tak sobie pomyślałam, że gdybym ja zaopatrzyła w jakieś fajne rośliny to może by sie ucieszyła....

Post: śr wrz 28, 2011 8:29 am
autor: Cebulka
Magdziołku - czy jest gdzieś przepis jak robisz tą kapustę z lubczykiem? :)

Tak, wiem, pewnie za każdym razem trochę inaczej, zależnie od tego co jest w lodówce - ale napisz proszę 'główne założenia' [haha]
Czy z kapusty teraz można jeszcze tak zrobic, czy to za stara już i nie będzie tak smakowało? [rol]

Post: śr wrz 28, 2011 9:17 am
autor: Samanta
Zrobiłam tę sałątke z kalafiora i jest super ale ona jednak musi postać w lodówce tak przez noc chociaż. Dzisiaj znowu robię.

Post: śr wrz 28, 2011 12:46 pm
autor: tereklo
:)
Cieszę się, że smakuje. Do jedzenia "na już" to troszkę solę, a jak się nie spieszę to odstawiam na kilka godzin. Smak też zależy od jakości majonezu.

Post: śr wrz 28, 2011 2:10 pm
autor: Samanta
aukuba pisze::)
Cieszę się, że smakuje. Do jedzenia "na już" to troszkę solę, a jak się nie spieszę to odstawiam na kilka godzin. Smak też zależy od jakości majonezu.

Majonez sama robię i mam taki jak lubię [lol]

Post: śr wrz 28, 2011 2:34 pm
autor: tereklo
[brawo] [super]

Post: śr wrz 28, 2011 10:25 pm
autor: Samanta
Chciałąm pokazać moją sałatkę z surowego kalafiora. Aukubo chyba dodałam za dużo koperku ale jak się przeżarła na drugi dzień to była mniam.
Tylko nie wiem dlaczego nie mogę od pewnego czasu pokazywać zdjęć a specjalnie zrobiłam. [shock]

Post: czw wrz 29, 2011 7:51 pm
autor: Sz_elka
Miałam dzisiaj ją zrobić, ale majonez mi "wyszedł" z lodówki i dopiero jutro bedzie! :(
Jest jakiś problem - ja nie mogłam dzisiaj załącznika dodać! :(

Post: śr paź 12, 2011 3:48 pm
autor: tereklo
Po pogaduchach z Zomarel i Baś_22 wklejam przepis na zaskakująco smaczną sałatkę z buraków (przepis z bloga Moniki):

Sałatka z buraczków
 250 g gotowanych buraków pokrojonych w plasterki,
 10 serków kozich (Picandou) pokrojonych w plasterki,
 10 filetów z pomarańczy,
 trochę natki z kopru włoskiego (fenkułu), - nie jest konieczny
sos:
 30 ml aceto balsmamico rosso,
 60 ml soku z buraków,
 sól, pieprz, 2 szczypty cukru, 15 ml soku z limetek, 1 szczypta drobno posiekanej papryczki chili, wiórki ze skórki jednej limetki (opcjonalnie, ja dodaję suszone listki limonki albo trawe cytrynową),
 45 ml oleju słonecznikowego.


Przekłada się na talerzu plasterki buraka, sera, pomarańczy i polewa sosem.

Moja wegańska wersja sałatki

 gotowane buraczki pokrojone w plasterki,
 drugie tyle pomarańczy obranej pokrojonej w plasterki,
 dałam figi z syropu, ale nikt nie wie skąd się wzięły, więc można je zastąpić sztucznym miodem,
 skórka otarta z cytryny.
sos:
 oliwa,
 czerwony ocet (dałam jagodowy) 1:1,
 sok z pomarańczy (trochę),
 łyżeczka cukru lub sztucznego miodu,
 sól, pieprz, szczypta chili.


Przekładałam w misce na zmianę buraczki i pomarańcze, przed podaniem zachlupałam to sosem porządnie:)

Dla opornych:
- Buraki gotujemy w skórce bez obcinania ogonków itd. żeby nie straciły koloru, wodę solimy i wrzucamy szczyptę cukru (przynajmniej ja tak oszukuję) lub zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Uprzedzam, że buraki gotują i pieką się długo i nawet jak są już gotowe nie mają takiej struktury jak np. ziemniaki.Aby burak zachował kolor potrzebne jest mu kwaśne środowisko - sałatki skrapiamy sokiem z cytry, do barszczu dajemy ocet itd.
- Filety z pomarańczy to takie ładne kawałki bez krzty błonki nawet, strasznie marnotrawny, acz elegancki sposób jej podania - wystarczy włączyć sobie jakiegoś magicznego kucharza w necie on pokaże jak takie cudo zrobić.

Post: czw paź 20, 2011 9:49 am
autor: Samanta
Ja mam dzisiaj w pracy taką prostą makaronową: drobny makaron ugotować, wystudzony wymieszać, z pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem wężem, puszką kukurydzy, koperkiem ilość wg uznania. Sól, pieprz, majonez. I do lodówki na noc. A jeszcze lepsza, jak sie doda mortadelę pokrojoną w kosteczkę lub paseczki. Mniam!

Re: Ulubione sałatki-samo zdrowie

Post: sob gru 07, 2013 5:46 pm
autor: tuurma
Po raz kolejny sałatka zlotowa Anamarii - pycha, no i wspomnienia cieplejszych dni i dobrego towarzystwa :D

Re: Ulubione sałatki-samo zdrowie

Post: ndz gru 08, 2013 12:31 pm
autor: Cebulka
tuurma pisze:Po raz kolejny sałatka zlotowa Anamarii - pycha, no i wspomnienia cieplejszych dni i dobrego towarzystwa :D


Czyli jaka bo mam zaćmienie pamięciowe? [skrob]
Z brzoskwiniami coś było?

Re: Ulubione sałatki-samo zdrowie

Post: ndz gru 08, 2013 12:38 pm
autor: Baś_22
...hmm chyba z ananasem i kurczakiem??? [skrob]