Strona 3 z 5

Post: czw kwie 01, 2010 10:15 am
autor: melisa34
No ja właśnie odkrywczo wzięłam od koleżanki przepis na tę żółtą Samanty:)

Post: czw kwie 01, 2010 10:38 am
autor: ewalukas
ja zrobię gyrosową :D

Post: czw kwie 01, 2010 12:55 pm
autor: Samanta
melisa34 pisze:No ja właśnie odkrywczo wzięłam od koleżanki przepis na tę żółtą Samanty:)

Komedia [lol]
Ja napewno zrobię też taką z tych tortellini, pod warunkiem ż eje dostane ale chyba w Biedronce widziałam. Gyros odpada, na poprzednie święta był.
Możliwe że taką z drobniutkim makaronem , zielonym ogórkiem i koperkiem, też o ile dostanę taki drobniutki makaron.
A napewno z buraków, cebuli i jabłka, zzakwaszoną octem winnym i polana olejem lnianym tłoczonym na zimno. Ta sałatka jest u nas obowiązkowa na każde świeta.

Post: czw kwie 01, 2010 1:11 pm
autor: melisa34
A buraczki gotowane, czy kwaszone ze słoiczka:) [!]

Post: pt kwie 02, 2010 10:58 am
autor: Samanta
Gotowane, starte na grubej tarce, do tego posiekana cebula, jabłko tak jak buraki, sól, szczypta cukru (ja nie) ocet winny , oliwa lub olej lnainy na zimno tłoczony - bez tego nie ma żadnych świąt a i w międzyczasie miole widziana sałatka. W tym roku mam wołowinę i łososia to do wołowiny pasuje.

Post: pn kwie 05, 2010 5:41 pm
autor: Samanta
No i zrobiłam burakową, tortellini 2 rodzaje bo były takie z serem i takie z grzybami to obie paczki kupiłam, i makaronowa. Burakowa jak burakowa. zawsze taka sama i zawsze dobra, tortellini nawet nie zrobiłam zdjęcia bo nie zdążyłam: jedna poszła od razu z dzieckiem na imprezę a druga "sama się zjadła" , ale ta makaronowa, bardzo Was na nią namawiam. Prawie wszystko napewno macie w domu a jak nie macie, to można czymś zastąpić i jest pyszny posiłek poświąteczny.

Sałatka makaronowa
1 mała paczka makaronu gwiazdki
1 pęczek koperku zielonego
1 ogórek wąż długi albo ze 2 krótkie
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona lub trochę papryki marynowanej
30 dkg szynki lub innej niezbyt tłustej wędliny, może być drobiowa a nawet mortadela
majonez
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, szynkę w paski, dodać do makaronu ugotowanego al dente, dodać kukurydzę i majonez. Zostawić w lodówce na noc. Pyszne, łatwe, szybkie. Takie jak lubię. No i bardzo efektowne , można oczywiście przyozdobić ale czasu brakło i dopiero rano zdobiłam a zdjęcie na świeżo.
Obrazek

Post: sob kwie 17, 2010 9:36 pm
autor: Onaela
Narobiłaś mi apetytu na tą sałatkę Samanto ;) Dziś już póżno,ale jutro moze zrobię.
Mam nawet taki makaron w domu,bo dodaję go do zup,kukurydzę mam,ogórki też....tylko papryki nie mam i koperku,a jutro sklepy zamknięte...

A robicie sałatkę z kaszą kuskus ?

Post: sob kwie 17, 2010 10:15 pm
autor: Samanta
Onaela pisze:Narobiłaś mi apetytu na tą sałatkę Samanto ;) Dziś już póżno,ale jutro moze zrobię.
Mam nawet taki makaron w domu,bo dodaję go do zup,kukurydzę mam,ogórki też....tylko papryki nie mam i koperku,a jutro sklepy zamknięte...

A robicie sałatkę z kaszą kuskus ?

Robiłam , bo teraz to tylko biały ser... [lol]
A dzisiaj zrobiłam jedną z ulubionych u nas w domu : z tych malutkich tortellini. Robię je różnie, ale najczęściej tak:

Sałatka z tortellini:
1 opakowanie tortellini z mięsem, serem lub grzybami
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 średniej wielkości zielone ogórki (opcjonalnie)
20 dag żółtego sera
majonez
sól,pieprz
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty też pokoić w kostkę . Dodać osączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Dla wielbicieli czosnku: przecisnąć 1 lub 2 ząbki czosnku.
Kto lubi, może majonez zmieszać z ketchupem i zrobić taki sos. Ja nie przepadam.

A z kuskusa lub kaszy bulgur to taką:
1 opakowanie tortellini z mięsem, serem lub grzybami
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 średniej wielkości zielone ogórki (opcjonalnie)
20 dag żółtego sera
majonez
sól,pieprz
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty też pokoić w kostkę . Dodać osączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Dla wielbicieli czosnku: przecisnąć 1 lub 2 ząbki czosnku.
Kto lubi, może majonez zmieszać z ketchupem i zrobić taki sos. Ja nie przepadam.

Post: ndz kwie 18, 2010 12:02 am
autor: amita
Ło matko,jaki człowiek z prowincji jestem [oops] nawet nie wiem co to kasza bulgur.

Post: ndz kwie 18, 2010 10:28 am
autor: Samanta
amita pisze:Ło matko,jaki człowiek z prowincji jestem [oops] nawet nie wiem co to kasza bulgur.

I bardzo dobrze, bo to niedobre jest. [lol]
Jeszcze jako wypełniacz sałatki, do przyjęcia. Ale i tak wolę inne rzeczy zamiast tego.

Post: ndz kwie 18, 2010 12:48 pm
autor: Baś_22
amita pisze:Ło matko,jaki człowiek z prowincji jestem [oops] nawet nie wiem co to kasza bulgur.


Ami, ja też z prowincji, bo też nie wiedziałam co to kasza bulgur [haha]

Post: pn kwie 19, 2010 1:27 pm
autor: Samanta
No tak, teraz to ja się wstydzę że wiedziałam [oops]

Post: pn kwie 19, 2010 8:33 pm
autor: amita
Ależ Sami :)

Post: wt kwie 27, 2010 9:24 am
autor: Cebulka
Niby - sałatka

Obrazek

paczka mrożonych brokułów
2 jajka
2 małe pomidory
mały jogurt
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ew. trochę sera feta

Brokuły krótko ugotować, przelać zimną wodą, ostudzić, podzielić na mniejsze różyczki, ułożyć w półmisku. Jaja ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki, ułożyć pomiędzy brokułami. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić na ósemki i tez ułożyć. Popieprzyć, można posypać pokruszoną lub pokrojoną fetą. Jogurt wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, polać wszystko. Koniec :)

Ta porcja to na dwie osoby na słuszną przekąskę, albo dla jednej na dietetyczny obiadek :)

Jak dla mnie to bardzo ciekawe połączenie smaków :)

Samanto - w twojej sałatce z kuskusem występuje też tortellini [lol] Rozumiem że kuskus ma być zamiast nich?

Post: wt kwie 27, 2010 11:34 am
autor: lucysia
Znacie może jakąś dobrą sałatkę z fasolą z puszki?Mam czerwoną i białą ale weny mi brak z czym to połączyć żeby było dobre.

Post: wt kwie 27, 2010 12:04 pm
autor: Samanta
Cebulko, albo kuskus albo tortellini i raczej proponowałabym tortellini....

Post: wt kwie 27, 2010 9:13 pm
autor: Sz_elka
Samanta pisze:
Sałatka z tortellini:
1 opakowanie tortellini z mięsem, serem lub grzybami
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 średniej wielkości zielone ogórki (opcjonalnie)
20 dag żółtego sera
majonez
sól,pieprz
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty też pokoić w kostkę . Dodać osączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Dla wielbicieli czosnku: przecisnąć 1 lub 2 ząbki czosnku.
Kto lubi, może majonez zmieszać z ketchupem i zrobić taki sos. Ja nie przepadam.

A z kuskusa lub kaszy bulgur to taką:
1 opakowanie tortellini z mięsem, serem lub grzybami
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 średniej wielkości zielone ogórki (opcjonalnie)
20 dag żółtego sera
majonez
sól,pieprz
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty też pokoić w kostkę . Dodać osączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Dla wielbicieli czosnku: przecisnąć 1 lub 2 ząbki czosnku.
Kto lubi, może majonez zmieszać z ketchupem i zrobić taki sos. Ja nie przepadam.


To czym właściwie się różni jedna od drugiej?!!! [rol]

Post: śr kwie 28, 2010 1:28 pm
autor: Samanta
Matko z córką ja zdublowałam przepis zamiast skopiowac dwa! Wiek ma jednak swoje prawa !
Jak mnie w domu mąż dopuści do kompa to wkleje ten drugi

Post: śr kwie 28, 2010 7:55 pm
autor: Samanta
Już się poprawiam, proszę bardzo:
Sałatka tabule
1 szkl suchego kus kus - ugotować
sok z 1 cytryny
4-5 łyżek oliwy
1 zielony ogórek wąż albo ze 2 takie działkowe, pokroić w kostkę
pęczek zielonej natki pietruszki
wg uznania szczypiorku, koperku, świeżych liści mięty, ew. bazylii
sól, pieprz do smaku
Sos zrobić z oliwy, soli, pieprzu, ja to robię w pustej misce, potem wrzucam resztę składników, mieszam. Po wymieszaniu do lodówki na noc.
Kto nie przepada za kus kus , może użyć w zamian pęczak albo ryż, z pęczakiem lepsze.

I druga:
1 szkl kus kus
mały brokuł albo połowa - podzielić na różyczki, wrzucić na 2 minuty do wrzatku żeby tylko ledwie mrugał, odcedzić a w tej wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Zalać tym gorącym rosołkiem suchy kus kus tak żeby było z 1 cm powyżej kaszy i przykryć.
rzodkiewki, papryka czerwona, ogórek zielony - pokroić.
Zaparzony kus kus skropić sokiem z cytryny.
Zrobić sos z cytryny, oliwy, sól, pieprz, ew. jakieś zioła.
Wszystko razem wymieszać i do lodowki.

To są przepisy, w każdym można kus kus zastąpić kaszą bulgur, tylko po co jak to jest takie niedobre? Szczerze radzę zamiast tego użyć pęczak albo ryż.

Post: pn paź 25, 2010 10:31 am
autor: Cebulka
Wiosenna sałatka do obiadu :)

Właściwie nic wybitnego - ogórek szklarniowy pokrojony, do tego o ile pamiętam troszkę cebuli, kapka śmietany, resztka fety z lodówki i parę gałązek oregano - ale chodzi o dekorację [lol]

Przypominam, że kwiaty szczypiorku są jadalne [haha]
I świetnie pasują do bieli i zieleni :)
Tak więc wiadomo, generalnie nie należy mu pozwalać zakwitnąć, bo to go osłabia - ale może jednak warto zostawić kilka kwiatków do dekoracji? :D
Obrazek

Post: pn paź 25, 2010 9:01 pm
autor: Baś_22
No nie powiem, wygląda bardzo smakowicie [super]

Post: pt gru 03, 2010 11:05 am
autor: saginata
Szukam pomys³u na ¶wi±teczne sa³atki-no i jedn± z nich bêdzie chyba sa³atka Samanty-ta z tortellini-chyba jest smaczna-z tego co tam napisane :D

Post: pt gru 17, 2010 10:41 am
autor: Samanta
saginata pisze:Szukam pomysłu na świąteczne sałatki-no i jedną z nich będzie chyba sałatka Samanty-ta z tortellini-chyba jest smaczna-z tego co tam napisane :D

Ja ją bardzo lubie , ale np mój mąż jej nie tyka!
Ale wszyscy lubia salatkę curry i napewno podawałam tutaj przepis a jak nie to podam bardzo chetnie. To taka sałatka z ryżem, ananasem z puszki, przyprawą curry, przyprawą maggi w płynie, czosnkiem i majonezem, tak ogólne biorąc.
I jeszcze taka makaronowa, z drobnego makaronu, podawałam ją chyba? Z zielonym koperkiem, pyszna....

Post: pt gru 17, 2010 2:01 pm
autor: saginata
Sami-t± z curry robi³am-te¿ mi smakowa³a,i tê z makaronem-a chcia³am co¶ nowego-tortellini ju¿ kupione-jedno z miêsem-drugie z serem.Nie wiem którego uzyjê.No i zrobiê sa³atkê z tuñczykiem-i bêdzie :D

Post: sob gru 18, 2010 8:48 pm
autor: amita
Sagi,może zrób taką z ryżem,kukurydzą,ananasem i wędzoną piersią indyka.

Post: ndz gru 19, 2010 7:03 am
autor: saginata
Ami- z ananasem i drug± jarzynow± robi³am prawie zawsze do tej pory.Teraz bêdzie albo ¶ledziowa-albo tuñczyk z ry¿em-koniec przemyslania-bo juz ma³o czasu :D

Post: ndz gru 19, 2010 11:35 am
autor: Baś_22
saginata pisze:Ami- z ananasem i drugą jarzynową robiłam prawie zawsze do tej pory.Teraz będzie albo śledziowa-albo tuńczyk z ryżem-koniec przemyslania-bo juz mało czasu :D


Sagi a czy na tą z ananasem i wedzonym kurczakiem mogłabym prosić jakiś dokładniejszy przepisik, bo jej jeszcze nie robiłam [prosi] :)

Post: ndz gru 19, 2010 12:04 pm
autor: saginata
SA£ATKA Z WÊDZONYM KURCZAKIEM I ANANASEM
-wêdzona pier¶ z kurczaka-czy indyka
-2 torebki ry¿u
-puszka kukurydzy
-puszka ananasa,
-majonez
-szczypta curry,sól,pieprz-- ja dajê jeszcze czosnek-do¶æ du¿o-i ma siê gry¼æ przez noc.
Zamiast kurczaka wêdzonego mozna daæ filet sma¿ony[pokrojony w kostkê]
Mozna bez curry i bez czosnku-tez dobre.Wszystko kwestia gustu-ja najbardziej lubiê z curry i czosnkiem :D

Nie wiem jak robi Amita taka sa³atkê-moze napisz Ami :)

Post: ndz gru 19, 2010 12:47 pm
autor: Baś_22
Dzięki Sagi, już zapisane :) [tuli]

Post: ndz gru 19, 2010 1:43 pm
autor: amita
Ryż na sypko,wędzona pierś z indyka (ostatnio była z polędwicą sopocką,jadłaś chyba Basiu) kukurydza,ananas i majonez.Bez przypraw dodatkowych.

Post: pn gru 20, 2010 10:04 am
autor: Baś_22
amita pisze:Ryż na sypko,wędzona pierś z indyka (ostatnio była z polędwicą sopocką,jadłaś chyba Basiu) kukurydza,ananas i majonez.Bez przypraw dodatkowych.

dzięki Ami [prosi] ...jadłam była super :-P

ulubione sałatki-samo zdrowie

Post: pt maja 13, 2011 9:37 pm
autor: zomarel
SAŁATKA BROKUŁOWA:
2 brokuły,odciąć zgrubienia ,gotować 3-5 min. i podzielić na różyczki
ser feta do samodzielnego pokrojenia w kostkę
1 puszka kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostke
majonez+jogurt naturalny/wymieszany pół na pół/
Wszystkie składniki wymieszać i nie dodawać już żadnych przypraw.
Płatki migdałowe,niecała paczka 100g.uprażyć,ostudzić i posypać wierzch sałatki.SMACZNEGO!