Strona 2 z 5

Post: pt sie 03, 2007 9:15 am
autor: saginata
Tak-miêso przybiera specyficzny smak :D

Post: śr sie 29, 2007 9:20 am
autor: angela
Najprostsza na świecie i dla mnie najlepsza:

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

- gotowane w mundurkach ziemniaczki
- jajka na twardo
- ogórki kwaszone
- szczypiorek i trochę cebulki
- majeranek, duuuużo majeranku ;)
- pieprz (soli nie trzeba jeśli ogórki są słone)
- majonez

Sałatka zlotowa czyli ulubiony przysmak Szelki

Post: sob maja 31, 2008 10:29 pm
autor: Anamaria
Podaję przepis, żebyście nie musiały czekać do następnego zlotu [devil]
Jest to lekka sałatka owocowa. Jedyny ciężki składnik to majonez.

Słoik lub dwa selera w zalewie (a la makaron) - zalewę odsączyć
puszka brzoskwiń w syropie (odsączone pokroić w kostkę, sok wypić)
puszka ananasa (najlepiej w kawałkach - mniej krojenia, sok jak wyżej :)
puszka kukurydzy złocistej
słoik papryki marynowanej czerwonej
1 duże winne jabłko, lub dwa małe.
Wszystkie pokrojone składniki wymieszać z majonezem. KONIEC

Można dodać jeszcze żółty ser pokrojony w kostkę, także jajko na twardo lub inne owoce. Za każdym razem wyjdzie nieco inny smak.
Ale jak dla mnie najlepsza jest wersja podana powyżej. Smacznego!

Post: sob maja 31, 2008 10:36 pm
autor: amita
[shock] Takie połączenie daje takie efekty?muszę zrobić.

Post: sob maja 31, 2008 10:41 pm
autor: Baś_22
Dzięki Alu napewno zrobię dla mojej rodzinki :)

Post: sob maja 31, 2008 11:17 pm
autor: Anamaria
Zapomniałam o jabłku! 1 duże winne jabłko, lub dwa małe. Koniecznie.

Post: ndz cze 01, 2008 8:33 am
autor: Baś_22
Poprawka odnotowana i naniesiona :D

Re: Sałatka zlotowa czyli ulubiony przysmak Szelki

Post: ndz cze 01, 2008 11:37 pm
autor: Sz_elka
Anamaria pisze:Ale jak dla mnie najlepsza jest wersja podana powyżej.


Nie znam innych wersji, więc póki co, dla mnie też ta jest najlepsza! :P

Post: ndz cze 01, 2008 11:44 pm
autor: Baś_22
Alu sałatkę wg Twojego przepisu wykonałam dzisiaj :) a właściwie wczoraj, bo już po północy :) wyszła przepyszna :-P

Post: pn cze 02, 2008 7:04 am
autor: Anamaria
[lol] Cieszę się bardzo, że przypadła Wam do gustu!

Post: pn cze 02, 2008 12:15 pm
autor: Sz_elka
I to jak!!! [diabel]

Post: ndz wrz 07, 2008 5:33 pm
autor: amita
Wariacja na temat gyrosa-dodać pomidora a na niego dużo czosnku przez praskę.

Post: czw sty 01, 2009 10:30 pm
autor: Onaela
Sałatka z awokado

(przepis na 4 porcje)

1 awokado (dojrzałe)
1 duży pomidor
pół zielonego ogórka ('"wąż")
pół świeżej papryki (najlepiej żółta dla kontrastu kolorostycznego)
1 łyżka majonezu
2 łyzki gestej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
sól.pieprz

Smietanę,majonez,musztardę,sok z cytryny sól,pieprz wymieszac w salaterce.Awokado obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę,pomidora sparzyć,obrać ze skórki pokroić w kostkę,ogórka i paprykę również pokroic w kostkę,czosnek wycisnać przez praskę.Wszystkie składniki wrzucić do sosu,wymieszać,wstawić do lodówki dla "przegryzienia się "smaków.
Uwaga! Ostrożnie z czosnkiem.2 ząbki są dosć mocno wyczuwalne w sałatce,więc osoby niezbyt lubiace ten smak i zapach powinny poprzestać na 1 ząbku :)

Sałatka jest naprawdę dobra,smakuje nawet osobom nielubiącym awokado :)

Post: ndz sty 11, 2009 8:26 am
autor: koliberek
Fajnie Onaelko.
Jedna uwaga na temat avokado. czytałam kiedys, ze avocado kupowane u nas w sklepach jest z reguły niedojrzałe i nalezy kilka dni przetrzymac go, zeby doszło. Czy ktoś moze to potwierdzic? A moze ktos wie jak powinien wygladac dojrzały owoc?

Post: ndz sty 11, 2009 9:59 am
autor: Onaela
Tak Koli,to prawda.Niedojrzałe awokado jest niedobre,cierpkie w smaku.Dojrzałe powinno być lekko miekkie ,jak np. dojrzała (ale nie przejrzała ;) ) gruszka.Może mieć trochę ciemnych plamek na skórce.Po obraniu kroi się trochę jak średnio miekkie masło :) .Bo to generalnie tłusty owoc.
Moja koleżanka np.uwielbia jeść pokrojone w cieniutkie plaserki położone na bułkę i lekko posolone.Twierdzi,że smakuje jak świeża bułka z masłem :)
Czasem też daje na to troszkę pokrojonej cebulki i tym się zajada :)

A swoją drogą,została mi piękna pestka z awokado .Ponoć moze z niej wyrosąć egzotyczna roslina.Niestety,nie wiem jak z nią postępować,bo już kiedys sadziłam tradycyjnie do doniczki z ziemią i nic nie wyszło [cry]

Post: ndz sty 11, 2009 10:28 am
autor: Cebulka
Elu - to dziwne, że nie wyszło - ja też kiedyś wsadziłam "po prostu" do doniczki i akurat wyszło [lol]
Trochę pożyło, ale niestety potem przyszła zima, mało światła... Wyciągnęło się i zmarniało :(

Ale czytałam też, że można inaczej, trochę jak z cebulą - umieszczasz pestkę na kawałku gazy zawieszonym na słoiku z wodą. Można też podobno wbić w pestkę cztery kawałki zapałek, tak, żeby oparło się na brzego słoika. A jak już podkiełkuje, wsadzasz do ziemi.

Post: ndz sty 11, 2009 10:37 am
autor: Onaela
Dzięki-Będę znów eksperymentować :)

Post: pt sty 23, 2009 10:48 am
autor: Onaela
Czy ktoś zna przepis na sałatkę Colesław?
Próbowałam ją robić,ale w żadnym razie nie wychodzi taka dobra,jak ta w KFC czy kupiona ostatnio na wagę w Almie.Co oni tam dodają oprócz tej kapusty i odrobiny marchwi,ze jest taka pyszna? Chrzan tarty może?

Post: pt sty 23, 2009 11:09 am
autor: Sz_elka
a tu zaglądałaś:
http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=220

albo google przejrzyj:
http://www.google.pl/search?q=%22sa%C5% ... =firefox-a

zawsze to coś na początek! :)
Ja fastfoodów nie kupuję, to nawet nie mam pojęcia o czym mówisz! :?

Post: pt sty 23, 2009 11:27 am
autor: Onaela
O,dzieki,właśnie robiłam podobnie,ale mi nie wychodziła nigdy taka dobra :? .Muszę dopracować przepis metodą prób i błędów :)

Szelko-no proszę,nie mów mi,że NIGDY nie jadłaś frytek na mieście czy kurczaka z rożna na wynos [!]

W Almie-(supermarket) ostatnio sprzedają rózne sałatki,świeżo przygotowane,na wagę.No,po prostu jak widze sałatkę Colesław,nie mogę się oprzeć :D .Zwłaszcza,że kosztuje grosze (jakieś 6 zł/kg)
I mam wrażenie,że własnie w Almie robią najlepszą ,jaką dotychczas jadłam [rol]

Post: pt sty 23, 2009 12:23 pm
autor: amita
Ja kupiuję z firmy"ogórkiewicz" takie mają u nas w intermarche.Schodzą szybko,bo po południu już nie ma,więc myślę,że nie mają drugiej młodości ;)

Post: wt sty 27, 2009 3:11 pm
autor: dadi
Może pokrojony drobno por +utarte jajka na twardo + utarty żółty ser i do tego majonez.
Nie przepadam za kuchnią , więc ratuję się jak mogę ,a to wychodzi szybko i nawet zjadliwe jest [lol]

Post: sob sie 22, 2009 5:55 pm
autor: aga
salatka ziemniaczana zwana gdzies w swiecie....polska ;)
u gory jest co prawda ale mam troche inny przepis
ziemniaki ugotowane w mundurkach obrac,zrobic zalewe z octu balsamicznego oliwy z oliwek,krazkow cebuli,czosnku w plasterkach,ziol prowansalskich
ziemniaki posypac podpieczonym boczkiem i plasterkami ogorka (korniszony)polac zalewa przed podaniem .
w wersji jarskiej zamiast boczku sa zielone oliwki.

a czy ktos z was choduje nasturcje na salatki?
raz w zyciu taka jadlam,ale dzis wlasnie w belgiskiej gazetce znalazlam na nia przepis..kto sie skusi? 8)

Post: sob sie 22, 2009 5:57 pm
autor: aga
wlasnie robie salatke z burakow wiec tez wstawie przepis;)
buraki upiec w foli ,obrac pokroic w plasterki,posypac serem kozim,orzechami wloskimi,rukola ,gruba sola i pieprzem,polac oliwa.

Post: pt sie 28, 2009 8:48 am
autor: donn
u mnie w niedziele goście i chciała bym zrobić jakąś sałatke... goście raczej nie lubią miesa... jaką sałatke proponujecie??...
najlepiej jeszcze ze składników które mozna kupić w sklepie na wsi :D ;)

Post: pt sie 28, 2009 8:56 am
autor: saginata
Zrób jarzynow±-teraz s± takie pyszne warzywa-m³odziutkie-i nie musisz kupowac-tylko z ogrodu wzi±æ.Mia³am tydzieñ temu go¶ci-i zrobi³am ogromn± ilo¶æ tej sa³atki-i wszystko posz³o-tak siê zachwycali-bo wszyscy jarzynow± daaawno jedli.
Teraz tez mam go¶ci-jutro-i zrobiê z nitek selerowych i ananasa-tê siê robi szybciutko-przy jarzynowej trzeba troszkê postaæ :D

Post: pt sie 28, 2009 9:53 am
autor: donn
Sagi a daj przepis na te z zupek chińskich.. wiem ze niezdrowe.. ale ja tak lubie :)

Post: pt sie 28, 2009 10:04 am
autor: saginata
Ja nie mam przepisu na tê z zupek chiñskich-ale tu chyba gdzie¶ by³a.

Post: pt sie 28, 2009 11:59 am
autor: Samanta
Jak mi sie uda i mąż mnie dopuści do komputera wieczorem to wpiszę swoja z zupek, pewnie taka sama jak Wasze albo bardzo podobna, ale niech też tu będzie.

Teraz to nie, bo są świeże warzywa, ale potem, na zime to bardzo polecam sałatke curry:
1-2 woreczki ryżu albo ugotować z 2 łyżeczkami curry albo tylko posypać ciepły odcedzony ryż przyprawą i wymieszac. Ja wole gotowane razem.
1 puszka anansa i trochę tej zalewy -dodac do ryżu
1 puszka kukurydzy - bez zalewy
2 łyżki stołowe przyprawy do zup maggi
2-3 ząbki czosnku
majonez
Tej sałatki nie doprawia się niczym więcej , tylko wymieszać i do lodówki żeby sie przegryzła.
Mozna robić różne warianty : dodać seler konserwowy, jajka na twardo, jabłko surowe, avocado. za kazdym razem będzie trochę inna ale zawsze bardzo dobra.

Post: pt sie 28, 2009 12:40 pm
autor: saginata
A ja zim± robiê bardzo podobn±-tylko u mnie s± kawa³eczki kurczaka-obsma¿ane,ry¿,curry,ananas,kukurydza i czosnek-i trzeba j± zrobiæ na noc-aby siê przegryz³o-i baaaardzo j± lubiê :)

Post: pt sie 28, 2009 1:26 pm
autor: Samanta
A z kurczakiem tez, jak najbardziej! Albo z mortadelą.

Post: czw kwie 01, 2010 12:04 am
autor: Onaela
Hej,kobietki,jakie sałatki robicie na Świeta ? (oprócz jarzynowej ? ) Może jakiś nowy przepisik ? :)