Strona 1 z 5

Ulubione sa³atki-samo zdrowie

Post: śr lut 21, 2007 7:20 pm
autor: saginata
Kto¶ pisa³ o sa³atce greckiej-chyba w "zio³ach"-bazylia do tej sa³atki-itp.
Mam pro¶bê -proszê o dok³adny przepis tej sa³atki.
Je¿eli kto zna zdrow± ,pyszn± sa³atkê-to proszê o przepisiki. :D

Post: śr lut 21, 2007 10:08 pm
autor: Onaela
Ależ proszę bardzo Saginatko :)

Sałatka grecka(nawiasem mówiac nieznana Grekom :D )

1 głowka sałaty masłowej
3 pomidory
1 ogórek
1 papryka czerwona(lub pół czerwonej,pół żóltej)
4-5 jajek na twardo
kilka listków bazylii
ser feta w kostkach
1 cebula(moze byc pół białej i pół czerwonej)
sos vinegrette(olia z oliwek lub olej,sól,pieprz,sok z cytryny,pieprz ziołowy,papryka mielona,szczypta cukru)
opcjonalnie-kilka oliwek(jak dla mnie -wolę bez :wink: )

Poniewaz sałatki nie mieszamy,do jej przyrządzenia wskazany jest duzy płaski półmisek.
Na spód pólmiska kładziemy umytą,osuszoną i porwaną na spore kawałki sałatę.Na to pomidory pokrojone w "ósemki"(można sparzyć i obrać ze skórki),ogórek umyty,pokrojony ze skórka w plasterki,paprykę pokrojona w kostkę,cebulę w cienkie półplasterki, jajka obrane ,pokrojone .w "ósemki" Na koniec rozrzucić po całosci kosteczki sera feta.Na wierzch posiekane(lub nie) listki bazylii.,ewentualnie natka pietruszki.
Tuż przed podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem :)

Ja uwielbiam tą sałatkę,zwłaszcza,gdy mam świeze produkty z własnej działki :D

Post: czw lut 22, 2007 9:16 pm
autor: saginata
Onaelu-bardzo dziêkujê-ju¿ siê nie mogê doczekaæ ¶wie¿ych, pachn±cych warzywek-mniam....

Post: pt lut 23, 2007 9:56 am
autor: saginata
Ja zim± z braku sa³at i innych ¶wie¿ych warzyw robiê czêsto surówkê z kapusty pekiñskiej:
1 kapusta pekiñska
2 marchewki
1 cebula
2 jab³ka
ser feta-lub ¿ó³ty utarty na jarzynówce

sos:3 ³y¿ki oliwy z oliwek[lub oleju]
3 ³y¿ki wody przegotowanej
3-5 z±bków czosnku[rozgnie¶æ]
1 ³y¿eczka soli
2 ³y¿eczki cukru
1 ³y¿eczka zió³ prowansalskich
szczypta kwasku cytrynowego


Do letniej wersji dodajê pomidory-3 szt[pokrojone w æwiarteczki]
paprykê ¶wie¿±-pokrojon± w paski-i koperek.

Surówka jest b.dobra,witaminowa-i zbija chlesterol[wtedy bez sera] :D

Post: pt lut 23, 2007 12:49 pm
autor: Emmi
Uwielbiam sałatkę z fety i dlatego robię ją z tego co akurat mam. Taka ala grecka mi wychodzi. stałym składnikiem jest pokrojona w kostkę feta, pomidor, papryka, ogórek zielony i teraz to co mam: rzodkiewka, sałata - rwę ją a nie kroję, jest wtedy smaczniejsza; kapusta pekińska, oliwki (uwielbia mąż, ja nie za bardzo).
Sos niestety stosuję gotowy tzw. sos do sałatek, ale bardzo go lubimy z mężem :)

Prócz tego takie zareklamowwane przez pewną firmę, ale rzeczywiscie są pyszne te przepisy a ich produkty przynajmniej u mnie mają konkurencyjną cenę... podaję więc w oryginale :)

sałatka imieninowa
opakowanie sera FETA *, kefir naturalny**, mały kalafior, puszka kukurydzy konserwowej, 10 dkg rodzynek, 3 ząbki czosnku.

Surowy kalafior oczyścić, pokroić na drobne części i wymieszać z rodzynkami i kukurydzą. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, połączyć z kefirem** i następnie ze wszsytkimi składnikami. Ser FETA pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na minimum 2 godziny.

* z Mlekowity; ** Freskovita


Lekka sałatka z makaronem 100g = 250kcal

opakowanie sera feta ligth, 25 dag kolorowego makaronu świderki, 1 duzy pomidor, 5 dag czarnych oliwek, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz

Makaron ugotować w posolonej wodzie na pól twardo, oddcedzić. Pomidor sparzyć,zdjąć skórkę, usunąć pestki i miązsz pokroić w kostkę. Serek feta pokroic w kostkę, oliwki przeciąć na pól. Wszystkie składniki polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Wymieszać.

Post: pn mar 05, 2007 11:31 pm
autor: amita
Ja albo rzucam co mam w lodówce i oceniam efekt,albo kupuję odrobinę gotowca coby podpatrzeć.I tak najbardziej lubię klasyczną jarzynową.Zachęcam do eksperymentów,naprawdę czasem można stworzyć jedyny,niepowtarzalny smak.

Post: wt mar 06, 2007 8:25 am
autor: saginata
U mnie moje dziewczyny te¿ na pierwszym miejscu stawiaj± tradycyjn± jarzynówkê,synio lubi nowo¶ci.A z tym eksperymentowaniem to ró¿nie wychodzi [lol] nieraz fajnie-wtedy zapisujê co da³am-ale nieraz-to lepiej nie mówiæ [lol] Raz doda³am do pekiñskiej mandarynki-i tak w niej namiesza³am,¿e nijak nie da³o siê jej zje¶æ [lol] -ale ogólnie eksperymenty wychodz± dobrze :D

Post: śr mar 14, 2007 8:35 pm
autor: Nina
Ja tez kiedyś dałam do kapusty pekińskiej mandarynki,brzoskwinie,ananasa ale to nijak nie pasowało do pekinki a koleżanka tak zakwalała i więcej już takiej sałatki nie robiłam [lol]

Post: śr mar 14, 2007 10:00 pm
autor: Weigela
Ja bardzo lubię sałatkę z ananasem i selerem.
puszka ananasa
groszek
kukurydza
główka selera-tarkowany
gotowana pierś z kurczaka
majonez.
Oczywiście tylko ja ją jem,domownikom przeszkadza ananas.Jem ją samą,bez chlebka.Czasem robię ją na święta,aby była do mięska,wówczas do sałatki nie daję piersi.

Post: śr mar 14, 2007 10:11 pm
autor: Weigela
A to moja sprawdzona sałatka owocowa.Wszyscy się nią zajadają :
4 banany
3 kiwi-latem zamiast kiwi można dać truskawki
puszka brzoskwiń
puszka ananasa
nie duża kiść winogron.
Wszystko kroję na kawałki,winigron przekrajam na pół,banany w plasterki.Oczywiście sok z puszek też wlewam do sałatki.Tego już nie słodzę,bo ananas jest bardzo słodki.Nakładam do pucharków,można to podać z kleksem bitej śmietany,kiedyś był taki fajny krem "O'le"-Otekera (jak rzadki,waniliowy budyń na zimno).Można tą sałatkę też podać bez niczego.Robię ją zawsze na uroczystości rodzinne i wszytska znika [lol]

Post: czw mar 15, 2007 7:45 pm
autor: amita
Woreczek ryżu
puszka ananasa
tak ze 40 dkg wędzonej piersi z indyka
kukurydza
majonez
Bez soli i pieprzu.
Pewnie znacie,ale dla mnie pycha.

Post: ndz kwie 01, 2007 2:24 pm
autor: Badja
Plasterek mozarelli,
plasterek pachnącego pomidora,
liść zielonej bazylii i na przemian,
plasterek mozarelli,
plasterek pomidora,
bazylia itd.
całość skropić oliwą z oliwek.
Wygląda świetnie i smakuje południem...

Post: wt kwie 03, 2007 10:05 pm
autor: amita
A gyrosa robicie?Pycha:)))

Post: śr kwie 04, 2007 3:11 pm
autor: Weigela
Ja robię gyrosa,rzeczywiście pycha :D

Post: śr kwie 04, 2007 3:28 pm
autor: saginata
Ja te¿ robiê-pycha-na te ¶wiêta znowu bêdzie [lol]

Post: pt kwie 06, 2007 7:48 am
autor: koliberek
A ja nie robiłam nigdy, dajcie przepis na ten Gyros
co do sałatek - to znam lub próbowałam robic różne rózniaste, ale tylko niektóre weszły na stałe do menu, aniektóre robie tylko raz w roku np. na wigilie :)
Ostatnio wypróbowywałam sałatke z zupek chińskich (mało zdrowa) i osobiscie nie spasowała mi, ale część gości (wiekszość) chwalili.
Bardzo lubie sałatki z samych jarzyn, a nie przepadam za takimi w których dodaje się miesa czy wędliny, chociaz jest też odstępstwo - sałątka ziemniaczana mojego męża, która wszyscy w rodzinie lubimy bardzo i jemy wówczas tylko z samym chlebkiem i masełkiem, bo wszystko juz w tej sałatce jest.

Post: ndz lip 08, 2007 10:12 pm
autor: Onaela
Zaczął się sezon na fasolkę szparagową i małosolne,to może

Letnia sałatka

ok 1/2 kg fasolki szparagowej ugotowanej "al dente"
3-4 ogórki małosolne
3-4 jajka ugotowane na twardo
1 duża cebula(lub kilka "dymek"ze szczypiorkiem)
pół czerwonej papryki
opcjonalnie 2-3 ziemniaki ugotowane(jeśli zostały z obiadu)
sól,pieprz,majonez

Fasolkę pokroić w 1-cm kawałki,reszte warzyw w kostkę.Cebulę osobno lekko posolić i wrzucic do salaterki jak skruszeje.Jajka pokroić również w kostkę.Dodać sól ,pieprz,majonez,wymieszać,odstawić do lodówki na 2 godz,aby sie "przegryzło" :)

Sałatka wyśmienicie nadaje sie na danie kolacyjne z chlebkiem razowym posmarowanym masełkiem.Robi sie ją bardzo szybko-problem może stanowić gotowanie fasolki,ale ja rozwiązuje to tak,że kiedy mam na obiad fasolkę po prostu gotuję więcej i wyławiam ją wcześniej z garnka.
Smacznego [!]
:)

Post: ndz lip 08, 2007 11:30 pm
autor: Baś_22
Dzięki Elu :) własnie dzisiaj przywiozłam koljną porcję świeżej fasolki. Ogórki małosolne posiadam własne wiec jutro tzn. już dzisiaj :) bedzie letnia sałatka :)

Post: pn lip 09, 2007 8:28 am
autor: Onaela
Ja robiłam tę sałatkę właśnie wczoraj na kolację :) I juz jej nie ma [cry]
Jak widzę Basiu,zawsze jestes chętna jako pionier na próbowanie wszelkich nowych przepisów :D Lubisz pichcić chyba ;) .Oj dobrze mają z Tobą domownicy [!]

Post: pn lip 09, 2007 8:31 am
autor: Cebulka
A ja mam takie ciut głupie pytanie - na co mówicie 'fasolka szparagowa' [?] [oops]
Na fasolę która ma takie duże długie zielone strąki i pnie się wysoko czy na tą taką małą żółtą? (która nawet nie wiem jak rośnie ;) )

Bo to ma chyba znaczenie w sałatce...

Post: pn lip 09, 2007 9:55 am
autor: Baś_22
Cebulko mówimy o tej małej żółtej :) Mówi się na nią też fasolka karłowa a o tej wysokiej fasola tyczna :D

Post: pn lip 09, 2007 10:03 am
autor: Cebulka
To dobrze że zapytałam, bo u mnie 'szparagowa' mówi się na tą wysoką tyczną o wielkich strąkach, i tak jakoś nie bardzo mi pasowało ładowanie jej na pół surowo do sałatki... :)

Post: pn lip 09, 2007 10:05 pm
autor: Onaela
Cebulko-karłowa fasolka szparagowa wystepuje również w wersji zielonej :) .Mam obydwa kolorki i mieszam w gotowaniu-fajniej wygląda na talerzu taka dwubarwna potrawa :)
Nazwa "szparagowa" chyba pochodzi od tego,ze w smaku przypomina szparagi.Ja ją wprost uwielbiam-póki jest młoda mogę jeść codziennie z bułeczką zrumienioną na maśle-mniam..... :)

Dodam jeszcze,że jest zwykła fasola karłowa,która nadaje sie tylko na suche ziarno-nie je sie jej ze strąkami.

Basiu- i jak sałatka [?] :)

Post: pn lip 09, 2007 10:28 pm
autor: Baś_22
Elu :) oczywiście zrobiłam i jest pycha :)
Też uwielbiam fasolkę z bułeczką zrumienioną na maśle i też moge ją jeść codziennie :D

Post: wt lip 10, 2007 8:01 am
autor: Cebulka
Czekajcie, bo ja już nic nie rozumiem - to czy mogę robić tą sałatke z fasoli z szerokimi strąkami i dużymi ziarnami fasolowymi w środku?
Czy to się robi tylko z tej wąskiej, strąki okrągłe z nie płaskie w przekroju?

[rol]

Post: wt lip 10, 2007 10:23 am
autor: Baś_22
Cebulko, wszystko można jak się człowiek uprze :D

Do sałatki proponowałabym jednak tą wąską i jak najmłodszą :), bo starsza może już być trochę łykowata :(

Nie wiem o jakiej fasoli karłowej, która nadaje się tylko na suche ziarno, pisze Onaela? Nie znam takiej. Ja na suche ziarno uprawiałam fasolę potocznie zwaną "Jaś" ale to jest fasola tyczna.

Pamiętam też z dawnych czasów fasolę odm. "Mamut", która miała długie, płaskie i żółte strąki i jadało się ją w całości. Być może ona jest nadal na rynku ale jakoś od dawna nie miałam z nią styczności.

Post: czw sie 02, 2007 10:01 am
autor: beza
amitko :) Weigelko :) saginatko :)

tam wcześniej pisałyście o jakimś gyrosie :? co to jest [?]

możecie napisać jak robicie tego gyrosa [?]

Post: czw sie 02, 2007 10:08 am
autor: Cebulka
Jabyś coś chciała poczytać teoretycznie o gyrosie:
http://www.kamis.pl/index.php/content/view/457/404/

(ale oczywiście nie zwalniam dziewczyn z uwag praktycznych [haha] )

Post: czw sie 02, 2007 10:29 am
autor: saginata
Sa³atka z kurczakiem gyros

Filet z kurczaka-70dkg
1 puszka kukurydzy
4 ogórki korniszony
2 cebule(sparzone)
1 ¶rednia kapusta pekiñska
pó³ cytryny

Filet pokroiæ w kostkê i skropiæ sokiem z cytryny, oraz obficie posypaæ przypraw± GYROS sma¿yæ w niewielkiej ilo¶ci oleju – ostudziæ.
Kapustê poszatkowaæ i posypaæ (weget±)

UK£ADAÆ WARSTWAMI
Filet –posmarowaæ ketchupem
Posypaæ cebul±
Posypaæ ogórki
Posmarowaæ cienko ketchapem i majonezem
Dodaæ kukurydze
Posmarowaæ cienko majonezem i na górê u³o¿yæ kapustê pekiñsk±


Skopiowalam z innego tematu-ale w swoim zeszycie mam taki sam przepis-slyszalam,ze bez korniszonów jest smaczniejsza-ja robilam z tego przepisu-i tez jest bardzo smaczna.

Post: czw sie 02, 2007 10:49 am
autor: Cebulka
Czyli w sumie wychodzi takie jakby nadzienie z kebaba... [haha]

Post: czw sie 02, 2007 10:57 am
autor: saginata
No niby tak-tylko tam miêcho powinno byc inne [lol]

Post: pt sie 03, 2007 9:08 am
autor: beza
Saginatko :D serdeczne dzięki ...

ja rozumiem że tutaj to najważniejszą rolę gra ta przyprawa która się nazywa gyros...