Ulubione sałatki-samo zdrowie

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: Baś_22 » pt maja 13, 2011 10:06 pm

Zosieńko wielkie dzięki za przepisik [prosi] sałatka jest pycha :-P
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Samanta » sob maja 14, 2011 9:16 pm

A może ktoś polubi moją :
Ugotowanego ale bez przesady brokuła ułożyć na półmisku rozdzielając różyczki, obłożyć ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Posypać solą i pieprzem. Polać ale nieprzesadnie sosem: wymieszać majonez i śmietanę, doprawić chrzanem (ambitni - własnej roboty, ja natomiast - ze słoiczka [oops] ), to jest wersja podstawowa z tego forum: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25920
Oczywiście można dodać kukurydzę, można posypać toto kruszonymi orzechami, ja osobiście często dodaję takie paluszki surimi co to są w Lidlu, tylko rozmrożone i osączone.
Bardzo polecam tę sałatkę bo jest pyszna i nie jest pracochłonna.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Baś_22 » ndz maja 15, 2011 1:05 pm

Sami brzmi bardzo smakowicie :) napewno przy okazji spróbuję tylko coś z tym majonezem i śmietaną muszę zrobić [skrob] [tuli]

.....o sorki, otworzyłam link i przeczytałam, iż spokojnie można zastosować zamienniki :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: amita » ndz maja 15, 2011 1:26 pm

Jogurt i tabletka słodzika daje efekt prawie śmietany a majonez light.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: saginata » ndz maja 15, 2011 5:27 pm

Ja broku³ow± robiê podobnie-ró¿yczki broku³a,æwiarteczki jajek-i pomidorów-i to polewam sosem z jogurtu+ ma³a ³y¿ka majonezu+duuu¿o czosnku-pyyyyycha :D
saginata
 

Postautor: Cebulka » śr maja 18, 2011 4:05 pm

O, właśnie miałam napisać, że też taką czasem robiłam :)
I nawet zdjęcie jest na poprzedniej stronie...
Przypomniałyście, może znów zrobię kiedyś :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: belva » czw maja 19, 2011 1:30 am

A czy ktos umie robic salatke ze sledzia? Mam duzo i chetnie zrobie cos nowego :)
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: saginata » czw maja 19, 2011 5:36 am

Belvo-nie wiem jakie masz sledzie-czy tylko solone?
Bo ja do sa³atek u¿ywam ju¿ wcze¶niej zamarynowanych w delikatnej zalewie octowo-olejowej.
Sa³atkê robiê tak:
-8 p³atów ¶ledzia w oleju
-4 du¿e jab³ka
-2 cebule[ja dajê czerwone]
-4 jajka ugotowane na twardo
majonez

¦ledzie pokroiæ na kawa³ki 2 cm.Jab³ka obraæ i zetrzeæ na tarce jarzynowej.Cebulê pokroiæ w pó³talarki,a jajka w æwiarteczki lub grub± kostkê.
Doprawiæ sol±,pieprzem,cukrem i majonezem.

Sa³atka najlepsza jest ¶wie¿a bo potem jab³ka puszczaj± sok.Jest to pyszna,lekka sa³atka.Jab³ka nadaj± jej takiej swie¿o¶ci.
saginata
 

ulubione sałatki-samo zdrowie

Postautor: zomarel » wt cze 07, 2011 10:16 pm

SAŁATKA Z RZODKIEWEK
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
3 jaja
2 serki wiejskie
1 mała cebula
sól i pieprz
Wykonanie:
Ugotowane jaja oraz rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Szczypiorek i cebulę drobno posiekać.Wszystkie składniki wymieszać,dodać serek,doprawić i ponownie wymieszać.Przybrać plasterkami rzodkiewki i posypać posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Postautor: koliberek » czw cze 09, 2011 6:21 am

Zommi jkai fajny przepis :) dziekuje :*
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Baś_22 » czw cze 09, 2011 11:02 am

koliberek pisze:Zommi jkai fajny przepis :) dziekuje :*

bardzo fajny a jak smakuje ta sałatka uhhh :-P jadłam u Zosi podczas wizytacji na działce i od tej pory już wielokrotnie ją robiłam, idealna na te upalne dni [brawo] ...dzięki Zomi za przepisik [prosi]
Ostatnio zmieniony czw cze 09, 2011 11:14 am przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Samanta » czw cze 09, 2011 11:08 am

Jak tylko kupię rzodkiewki to zrobię. A serek wiejski to ten taki w granulkach?
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Baś_22 » czw cze 09, 2011 11:15 am

Samanta pisze:Jak tylko kupię rzodkiewki to zrobię. A serek wiejski to ten taki w granulkach?

Tak Sami w granulkach :) ja kupuje odrazu duże opakowanie tzw. rodzinne :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Samanta » czw cze 09, 2011 1:28 pm

Baś_22 pisze:
Samanta pisze:Jak tylko kupię rzodkiewki to zrobię. A serek wiejski to ten taki w granulkach?

Tak Sami w granulkach :) ja kupuje odrazu duże opakowanie tzw. rodzinne :)

Tak też myślałam i od razu kupię też takie większe wiadereczko, w Biedronce chyba są. Tylko na świeże radyski mam szanse dopiero w sobotę.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Baś_22 » pt wrz 02, 2011 7:40 am

Podaję przepis na sałatkę, którą poleca Aukuba :)

Sałatka z surowego kalafiora
Surowy kalafior
Ogórek konserwowy
Koperek
Majonez

Pół kalafiora, najlepiej same różyczki zetrzeć na tarce jarzynowej.
Ogórki (2 szt.) konserwowe też zetrzeć na tarce.
Dodać pęczek koperku i wymieszać wszystko z majonezem (nie za dużo tylko tyle, aby „złapał”).
Nie dodajemy żadnych przypraw.
Ostatnio zmieniony pt wrz 02, 2011 8:38 am przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: tereklo » pt wrz 02, 2011 8:35 am

Dodam tylko, że sałatka nabiera smaku jak trochę postoi w chłodzie, nie traci na "urodzie" nawet jak przestoi do drugiego dnia.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Cebulka » pt wrz 02, 2011 2:28 pm

Różyczki kalafiora zetrzec na tarce? [skrob]
Ale dziwo... [!]
Muszę gdzieś robic listę "co spróbowac jak skończę karmic" [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » sob wrz 03, 2011 9:39 am

Cebulka pisze:Różyczki kalafiora zetrzec na tarce? [skrob]
Ale dziwo... [!]

trze się fantastycznie ...też miałam pewne obawy w tej sprawie :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: tereklo » czw wrz 08, 2011 5:32 am

Sałatka z fasoli szparagowej i jajek.
Kolacyjna, przystawkowa, na podwieczorek.

Fasolkę szparagowaą (dla mnie najlepszy fasolnik) ugotować al dente (jak kto woli to na całkiem miękko). Jajka ugotować na twardo. Układać warstwy fasoli pociętej na 2-3 cm kawałki i jajka pokrojone na drobniejsze cząstki:
fasola, jajka, majonez (lub sos majonezowy), znów fasola i jajka, na wierzch majonez. Odstawić w chłodne na kilka godzin. Na wierzch połozyc pomidorki koktajlowe dla ozdoby i koloru.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Samanta » sob wrz 24, 2011 12:50 pm

Specjalnie pamiętałam o kalafiorze na tę sałatkę Aukuby, tylko nie wiem czy mam ogórki konserwowe , a jak nie mam to mam jakieś inne w octowej zalewie, co tam!
Następna będzie ta z fasolki szparagowej.
A jeżeli ktorejś z Was zbywa fasolnika to chetnie przygarnę. sama już nie mam gdzie, ale moja siostra słyszała ode mnie hymny pochwalne i chętnie bym jej przekazała. Ona sama nie rusza sie praktycznie z domu bo opiekuje sie naszą leżącą Mamą. Tak sobie pomyślałam, że gdybym ja zaopatrzyła w jakieś fajne rośliny to może by sie ucieszyła....
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Cebulka » śr wrz 28, 2011 8:29 am

Magdziołku - czy jest gdzieś przepis jak robisz tą kapustę z lubczykiem? :)

Tak, wiem, pewnie za każdym razem trochę inaczej, zależnie od tego co jest w lodówce - ale napisz proszę 'główne założenia' [haha]
Czy z kapusty teraz można jeszcze tak zrobic, czy to za stara już i nie będzie tak smakowało? [rol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Samanta » śr wrz 28, 2011 9:17 am

Zrobiłam tę sałątke z kalafiora i jest super ale ona jednak musi postać w lodówce tak przez noc chociaż. Dzisiaj znowu robię.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: tereklo » śr wrz 28, 2011 12:46 pm

:)
Cieszę się, że smakuje. Do jedzenia "na już" to troszkę solę, a jak się nie spieszę to odstawiam na kilka godzin. Smak też zależy od jakości majonezu.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Samanta » śr wrz 28, 2011 2:10 pm

aukuba pisze::)
Cieszę się, że smakuje. Do jedzenia "na już" to troszkę solę, a jak się nie spieszę to odstawiam na kilka godzin. Smak też zależy od jakości majonezu.

Majonez sama robię i mam taki jak lubię [lol]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: tereklo » śr wrz 28, 2011 2:34 pm

[brawo] [super]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Samanta » śr wrz 28, 2011 10:25 pm

Chciałąm pokazać moją sałatkę z surowego kalafiora. Aukubo chyba dodałam za dużo koperku ale jak się przeżarła na drugi dzień to była mniam.
Tylko nie wiem dlaczego nie mogę od pewnego czasu pokazywać zdjęć a specjalnie zrobiłam. [shock]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Sz_elka » czw wrz 29, 2011 7:51 pm

Miałam dzisiaj ją zrobić, ale majonez mi "wyszedł" z lodówki i dopiero jutro bedzie! :(
Jest jakiś problem - ja nie mogłam dzisiaj załącznika dodać! :(
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: tereklo » śr paź 12, 2011 3:48 pm

Po pogaduchach z Zomarel i Baś_22 wklejam przepis na zaskakująco smaczną sałatkę z buraków (przepis z bloga Moniki):

Sałatka z buraczków
 250 g gotowanych buraków pokrojonych w plasterki,
 10 serków kozich (Picandou) pokrojonych w plasterki,
 10 filetów z pomarańczy,
 trochę natki z kopru włoskiego (fenkułu), - nie jest konieczny
sos:
 30 ml aceto balsmamico rosso,
 60 ml soku z buraków,
 sól, pieprz, 2 szczypty cukru, 15 ml soku z limetek, 1 szczypta drobno posiekanej papryczki chili, wiórki ze skórki jednej limetki (opcjonalnie, ja dodaję suszone listki limonki albo trawe cytrynową),
 45 ml oleju słonecznikowego.


Przekłada się na talerzu plasterki buraka, sera, pomarańczy i polewa sosem.

Moja wegańska wersja sałatki

 gotowane buraczki pokrojone w plasterki,
 drugie tyle pomarańczy obranej pokrojonej w plasterki,
 dałam figi z syropu, ale nikt nie wie skąd się wzięły, więc można je zastąpić sztucznym miodem,
 skórka otarta z cytryny.
sos:
 oliwa,
 czerwony ocet (dałam jagodowy) 1:1,
 sok z pomarańczy (trochę),
 łyżeczka cukru lub sztucznego miodu,
 sól, pieprz, szczypta chili.


Przekładałam w misce na zmianę buraczki i pomarańcze, przed podaniem zachlupałam to sosem porządnie:)

Dla opornych:
- Buraki gotujemy w skórce bez obcinania ogonków itd. żeby nie straciły koloru, wodę solimy i wrzucamy szczyptę cukru (przynajmniej ja tak oszukuję) lub zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Uprzedzam, że buraki gotują i pieką się długo i nawet jak są już gotowe nie mają takiej struktury jak np. ziemniaki.Aby burak zachował kolor potrzebne jest mu kwaśne środowisko - sałatki skrapiamy sokiem z cytry, do barszczu dajemy ocet itd.
- Filety z pomarańczy to takie ładne kawałki bez krzty błonki nawet, strasznie marnotrawny, acz elegancki sposób jej podania - wystarczy włączyć sobie jakiegoś magicznego kucharza w necie on pokaże jak takie cudo zrobić.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: Samanta » czw paź 20, 2011 9:49 am

Ja mam dzisiaj w pracy taką prostą makaronową: drobny makaron ugotować, wystudzony wymieszać, z pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem wężem, puszką kukurydzy, koperkiem ilość wg uznania. Sól, pieprz, majonez. I do lodówki na noc. A jeszcze lepsza, jak sie doda mortadelę pokrojoną w kosteczkę lub paseczki. Mniam!
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Re: Ulubione sałatki-samo zdrowie

Postautor: tuurma » sob gru 07, 2013 5:46 pm

Po raz kolejny sałatka zlotowa Anamarii - pycha, no i wspomnienia cieplejszych dni i dobrego towarzystwa :D
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Re: Ulubione sałatki-samo zdrowie

Postautor: Cebulka » ndz gru 08, 2013 12:31 pm

tuurma pisze:Po raz kolejny sałatka zlotowa Anamarii - pycha, no i wspomnienia cieplejszych dni i dobrego towarzystwa :D


Czyli jaka bo mam zaćmienie pamięciowe? [skrob]
Z brzoskwiniami coś było?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Ulubione sałatki-samo zdrowie

Postautor: Baś_22 » ndz gru 08, 2013 12:38 pm

...hmm chyba z ananasem i kurczakiem??? [skrob]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości