Grillowanie

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Grillowanie

Postautor: Emmi » pn lut 19, 2007 11:10 am

Wiosna tuż tuż, zapraszam do tematu wręcz nierozerwalnego z ogrodem:)

Podzielmy się przepisami, sposobami grillowania, opowieściami z grillowych imprez...
słowem w całej swej krasie grillowy klimacik :)
Ostatnio zmieniony pn lut 19, 2007 2:00 pm przez Emmi, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani
 
Posty: 4627
Rejestracja: sob sty 27, 2007 5:45 pm
Lokalizacja: okolice Warszawy

Postautor: lucysia » pn lut 19, 2007 12:30 pm

To ja powiem tak: u mnie najlepiej znikają z grilla kromki chleba posmarowane masełkiem czosnkowym.A mięso na talerzch polewamy sosem z naturalnego jogurtu z czosnkiem,solą czosnkową i suszoną miętą.PYCHA!
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Baś_22 » pn lut 19, 2007 12:33 pm

A u mnie zapiekane banany z czekoladą :-P
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: lucysia » pn lut 19, 2007 12:37 pm

Poproszę oprzepis. :D
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Baś_22 » pn lut 19, 2007 12:54 pm

Lucysiu proszę bardzo :)
Obranego banana ułożyć na srebrnej folii. Polać go miodem i obsypać zwiórkowaną czekoladą (może być też w kawałkach). Bardzo dokładnie zawinąć i dobrze podgrzać na grilu. Pycha i bardzo syte.

Na łonie natury fantastycznie smakuję też naleśniki, z różnymi "smarowidłami". Wcześniej przygotowana góra naleśników (wysokość jej zależy od ilości biesiadników :D) a do tego różne smarowidła: miód, nutella, lody, powidła itp. Każdy z uczestników biesiady sam wybiera sobie nadzienie do naleśnika. Przy bardziej uroczystych biesiadach do tego wszystkiego białe wino lub szampan. Prawdziwa rozpusta!!!
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: lucysia » pn lut 19, 2007 1:05 pm

Ot prawdziwa rozpusta :lol:
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Emmi » pn lut 19, 2007 2:08 pm

Ho ho ho :)
Ale ślinotoku dostałam... gdzie ta wiosna!!! :lol:

Czy warto robić taki gotowy grill ogordowy - murowany? Bo my na razie mamy taki zwykły, przenośny, ale jak w Działkowcu czasami dojrzę murowany w zaciszu działki to zastanawiam się czy nie zrobić też u siebie, ale czy nie przereklamowane czasem?
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani
 
Posty: 4627
Rejestracja: sob sty 27, 2007 5:45 pm
Lokalizacja: okolice Warszawy

Postautor: wac » pn lut 19, 2007 4:53 pm

A gdzie ryby?, a gdzie mięsa? - to dopiero uczta i [piwo]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Onaela » pn lut 19, 2007 5:56 pm

Ja z grilla najbardziej lubię ziemniaczki w ziołach z sosem czosnkowym [thumleft]
Najpierw ziemniaki gotuję ok 10 min(żeby szybciej sie upiekły :D ).
Potem lekko solę i nacieram drobniutko posiekanymi ziołami świeżymi lub suszonymi.Dobrze całośc wstawić na trochę do lodówki,aby lepiej się"naaromatyzowało".
Ziemniaczki układam na tacce aluminiowej,na kazdy kropla oliwy lub wiórek masła.Podawac,jak sie zrumienią :) z ulubionym sosem.
Pychotka [!]
Za te ziemniaczki oddam nawet dobrze wysmażoną karkówkę ,albo [ryba]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: lucysia » pn lut 19, 2007 7:05 pm

Przepraszam,a te ziemniaki to gotujesz w mundurkach czy normalnie obrane?
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Onaela » pn lut 19, 2007 7:45 pm

Obrane,Lucysiu,obrane.Oby nie za długo gotuj,.max 10 min,bo będą się "łuszczyć"na wierzchu :)
Ale może gotowane w mundurkach,to tez dobry pomysł?
Tylko obawiam sie,ze takie niedogotowane nie bedą chciały sie obierac ze skórki :(

Ale narobiłam sobie apetytu [tan]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: lucysia » pn lut 19, 2007 8:40 pm

Mnie też,mnie też.Sz_elka mnie rozmarzyła,ty powiałaś zapachem.A tu do grilowania jeszcze daleko [beksa]
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Sz_elka » pn lut 19, 2007 8:48 pm

Ty się nie maż, tylko kombinuj jak Nas przyjąć!!! :twisted:
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: lucysia » pn lut 19, 2007 8:52 pm

Ot wprosiła się i jeszcze popędza :thumleft:
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Sz_elka » pn lut 19, 2007 8:54 pm

A Kto naopowiadać o takich różnosciach,że dech w piersiach (co prawda cherlawych!!!:P) ale zapiera?!!! :lol:
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: lucysia » pn lut 19, 2007 9:03 pm

Z ręką na sercu ,ja.Przyznaję się do dalekosiężnych marzeń.Pięknie się marzy,ale co nam z życia bez nich?
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: wac » śr lut 21, 2007 7:36 pm

Ziemniaki z sosem koperkowo-czosnkowym

Składniki:
- 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę
Sos (na ok. 10 osób):
- 800 ml majonezu
- 50 ml musztardy
- 6 ząbków czosnku
- 2 nacie kopru

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki dokładnie umyć, zawinąć po 2 sztuki w folię aluminiową. Majonez zmieszać z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koper. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić. Ziemniaki piec na grillu albo w piekarniku w temp. 220st. ok. 50 minut, sprawdzając widelczykiem czy są miękkie. Po wyciągnięciu przekrawać porcje nożem i podawać polane sosem. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: wac » śr lut 21, 2007 7:56 pm

i dodatek do ziemniaczków
Składniki:
- 8 udek kurczaka
marynata:
- pojemniczek naturalnego
- jogurtu (150 ml)
- 2 zmiażdżone ząbki
- czosnku (niekoniecznie)
- 2 łyżeczki przyprawy curry (niekoniecznie)
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- łyżka keczupu

Sposób przyrządzania:

Wymieszać składniki marynaty, ponakłuwać każde udko i posmarować marynatą. Odstawić co najmniej na pół godziny lub dłużej (można włożyć na całą noc do lodówki). Jeśli zostanie trochę marynaty,można nią polewać mięso podczas pieczenia, włozyć do nagrzanego piekarnika 200 °C. w płytkim żaroodpornym naczyniu lub na blasze. Pieczemy ok.40 minut. Jeśli zamierzamy grillować na świeżym powietrzu, zabieramy ze sobą surowe udka w marynacie. Udka można przyrządzić w domu - są smaczne również na zimno, a jak smakują? [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Emmi » czw lut 22, 2007 1:17 pm

wac//:) Mój mąż Cię ,,ozłoci,, za te przepisy :) dzięki wielkie
Tak zapytam nieśmiało raz jeszcze, ma ktoś grilla czy grillowe palenisko murowane w ogrodzie?
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani
 
Posty: 4627
Rejestracja: sob sty 27, 2007 5:45 pm
Lokalizacja: okolice Warszawy

Postautor: wac » czw lut 22, 2007 1:45 pm

Tak prawdę powiedzieć to ja mam grila zrobionego z... z bębna pralki, siatka na tym o wym. 50x 45cm. i do 4-8 uczestników wystarczy. Gdy kilka lat temu robiłem spotkanie rodzinne na 22 osoby - zrobiłem miskę z blachy o wym. 60x 100cm. na palenisko i siatka na tym 70x120cm. na konstrukcji ramowej z kontownika. Dodam jeszcze. że było to w altanie 4x7m.zwanej (wacóka) stoły 2 w sumie 5,50m, ławek 5 + kilka krzeseł. Termin: powitanie lata. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Onaela » czw lut 22, 2007 1:57 pm

ech,to musiała być prawdziwa uczta w tej 'wacówce" :) A co "herbatki" tam sie polało....... :D
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: wac » czw lut 22, 2007 2:01 pm

Przynajmniej jest o czym wspominać. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: saginata » pt mar 02, 2007 4:49 pm

Czyta³am Wac twój przepis na udka-i spodobal mi siê-na niedziele bedê próbowa³a[zrobie jutro]-oczywiscie w piekarniku-a nie na grilu :D
A te ziemniaczki-to w skórkach maja byc?
saginata
 

Postautor: wac » pt mar 02, 2007 4:55 pm

Obrane i w miarę równej wielkości. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: saginata » pt mar 02, 2007 5:02 pm

Dziêki-a posolone?-niby jestem stara gospodyni-a pytam o takie duperele [lol] -ale jak co¶ robiê nowego to muszê wiedzieæ dok³adnie.
I jeszcze pieczenie-blaszka czy naczynie ¿aroodporne??
A gdyby tak u³o¿yæ ziemniaki w naczyniu-i ca³e naczynie okryæ foli± aluminiowa-czy to by³oby dobrze??Mam mieæ gosci-i jak zacznê zawijaæ te ziemniaczki-to obiad mo¿e wyj¶æ trochê pó¼nawo [lol]
ale je¿eli smaczniejsze bed± owijane po dwa-to napisz-tak zrobie :D
saginata
 

Postautor: wac » pt mar 02, 2007 7:48 pm

Ziemniaki na grilu lub na blaszczce zawinięte w alufolię, a w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym, bez zawijania, można przedtem obgotować i zapiekać, a co do solenia też można chociaż przyprawianie sosu to już sprawa smaku, np, (w Zepterach gotuje się bez soli.) [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Anamaria » pt mar 02, 2007 10:10 pm

Podobnie robione i bardzo dobre są "kartofle walicowskie" według przepisu Agnieszki Fitkau-Perepeczko. Przeczytałam kiedyś w jej książce i parę razy je robiłam. Musze odszukać w zapiskach...
Mniej więcej było to tak: Obrane i wypłukane kartofle wrzucało się do plastikowej torby w której była przygotowana "panierka" czyli różne zioła + sól + mąka. Ziemniaki "miąchało się" w tej torbie aż wszystkie równo się obtoczyły w panierce. Kładło sie je potem na blachę i do gorącego pieca! Miały chrupiącą skórkę i były pyszne!

A oto kawałek wywiadu z aktorką znaleziony w necie, w którym wspomina ten przepis:
"Zapraszałam wtedy gości i robiłam swoje słynne kartofle walicowskie (przepis w książce „Śniadanie w łóżku…”) Były to kartofle z majerankiem, czosnkiem, wkładało się do pieca taki mokry kartofel i on oblepiony aromatycznymi ziołami i mąką smakował wyśmienicie. Nikt nie umiał takich zrobić jak ja, bo cała tajemnica polegała na tym, ze musiał być bardzo rozgrzany piekarnik. Jadło się je rękoma, nie można byli ich kroić, bo wówczas uciekał z nich cały aromat."
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Baś_22 » sob mar 03, 2007 1:28 pm

Alu, ponieważ mam tą książkę to pozwoliłam sobie odnaleźć ten przepis i podać niniejszym szczegóły :D

Kartofle „Walicowskie” ( A. Fitkau-Perepeczko - "Śniadanie w łóżku i inne rozkosze ...kulinarne"))

2 kg kartofli
250 g zwykłej mąki
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżka soli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki nasion kminku

Obrane ziemniaki wkładamy do naczynia z wodą. Mąkę i wszystkie inne składniki wsypujemy do plastikowej torby i potrząsamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200o C. Surowe kartofle wyjęte z wody wrzucamy do torby, aby się obtoczyły w przyprawowym pudrze i ostrożnie, po kolei wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Używamy blachy żeberkowej. Pieczemy ok. 45 minut.
Wyjąć jeden kartofel i sprawdzić, czy skórka jest chrupiąca a środek miękki.
Zjadać zaraz po wyjęciu. Można podać do nich masło roztarte z czosnkiem.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Anamaria » sob mar 03, 2007 6:58 pm

Basiu jesteś niezawodna! I w ten sposób nie muszę już szukać w swoim bałaganie tego przepisu. Dziękuję. [lol]
Obrazek
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Baś_22 » sob mar 03, 2007 9:03 pm

Nie ma za co Alu :) Służę w razie potrzeby innymi przepisami :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Onaela » ndz mar 04, 2007 12:11 am

Pyszniutkie muszą być te ziemniaczki :) Nie mam czosnku w proszku [cry] ,bo juz jutro wypróbowałabym na obiad :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Sz_elka » ndz mar 04, 2007 8:33 pm

wac! [wac] Gotujesz i pieczesz w Zepterze???
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Następna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości