Pycha placek cebulowy Zwiebelkuchen

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Pycha placek cebulowy Zwiebelkuchen

Postautor: ewalukas » pn mar 22, 2010 3:50 pm

Przepis Carbo z CC. Przeze mnie sprawdzony setkii razy :D jestem osobą nie cebulową zupełnie, nienawidzę cebuli, ale ten placek pochłaniam wręcz.

Składniki na blachę 25 x 40 cm.

ciasto

375g maki
25g drozdzy
250ml cieplego mleka
1 jajko
60g masla lub margaryny(rozpuszczonej i schlodzonej)
troszke cukru
sol

w mleku rozpuscic drozdze z cukrem, wymieszac, posypac troszke maka i zostawic na 10 minut
potem dodac reszte skladnikow i wyrobic gladkie ciasto,
zostawic do wyrosniecia na 20 minut

nadzienie

1kg cebuli
150g boczku chudego porkojonego w kosteczke
400g kwasnej smietany
3 jajka
125g(lub wiecej jak kto lubi) ostrego sera zoltego
2 zabki czosnku
sol, czarny pieprz grubo zmielony
zmielony kminek, troszke galki muszkaltowej


cebule obrac, pokroic w krazki lub polkrazki
rozgrzac olej na patelni i dusic cebule do miekosci(nie moze byc brazowa)
po jakims czasie dodac boczek, przyprawic troche sola, pieprzem, kminkiem i galka

smietane rozbeltac z jajkami, wycisnac czosnek, zetrzec ser do tego, dobrze przyprawic sola, pieprzem

prostokatna blaszke wylozyc ciastem formujac brzegi
dac na to cebule i polac smietana
mozna na koniec zetrzec jeszcze troche sera

piec nastawic na ok.200° i piec placek ok.40 minut

Obrazek
ewalukas
Ekoludki
 
Posty: 192
Rejestracja: śr mar 17, 2010 9:35 pm

Postautor: mietek » pn mar 22, 2010 4:47 pm

To coś podobnego do pizzy...

Interesuje mnie inna sprawa: to "nadzienie" nakładasz odrazu na surowe ciasto? A jeśli tak to nie jest pod nadzieniem mokre?

mietek
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: ewalukas » pn mar 22, 2010 8:52 pm

nie, to nie podobne do pizzy :D zupełnie inne, całkiem zupełnie ;)
nadzienie kładzie się na surowe ciasto, które pięknie rośnie. Ciasto nie jest mokre, ale zdarza się, że sok powstały z cebuli podczas krojenia wypływa do blachy. To chyba od cebuli zależy.
ewalukas
Ekoludki
 
Posty: 192
Rejestracja: śr mar 17, 2010 9:35 pm

Postautor: donn » śr mar 24, 2010 9:56 pm

375g mąki czyli ile??

i czy boczek można zastąpić np kiełbasą?? bo mam chęć zrobić a boczku nie mam ;)
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: Onaela » śr mar 24, 2010 10:22 pm

Też mam ochotę na to,bo wygląda baardzo smakowicie-ale zrobię dopiero po świetach :)

Donn-375g czyli 37,5 dkg :D Bez wagi kuchennej ani rusz [rol]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: ewalukas » czw mar 25, 2010 12:15 pm

no prawie 38 dag, ale mąka mące nie równa, więc trzeba będzie być może dać mniej / więcej niż w przepisie.
Można kiełbasę dodać oczywiście, ale wtedy to już nie to będzie, ten boczek właśnie daje takie COŚ [lol]
ewalukas
Ekoludki
 
Posty: 192
Rejestracja: śr mar 17, 2010 9:35 pm

Postautor: Cebulka » czw mar 25, 2010 1:13 pm

Donn - mniej więcej dwie kopiaste szklanki :)

Całkiem to brzmi smakowicie!
A blacha jaka ma być? Taka duza prostokątna jak do ciasta? Starczy kilo cebuli żeby takie wysokie jak na zdjęciu wyszło?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: gruby miś » czw mar 25, 2010 1:21 pm

och, jak ja to lubię :)
i na dodatek są wszystkie składniki w domu ;) chyba to pomysł na dzisiejszy obiad!
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: donn » czw mar 25, 2010 2:44 pm

ale mi fajnie wytłumaczyłyście ile to jest te 375 g:D...
Cebulka mnie utaratowała... bo sie domyśliła.. że dla mnie 375g czy 37,5 dag.. to jedno i to samo.. czyli niewiadomo ile [lol]

to ja w takim razie kupie tego boczku jakby miało nie wyjść takie pycha i może w sobote zrobie...
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: ewalukas » czw mar 25, 2010 5:52 pm

ja robię w takiej ok 25x40 cm. i składniki są właśnie na taką. tylko koniecznie trzeba zrobic brzeg z ciasta.
ewalukas
Ekoludki
 
Posty: 192
Rejestracja: śr mar 17, 2010 9:35 pm


Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości