Rolady

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Rolady

Postautor: Baś_22 » sob mar 06, 2010 3:35 pm

Przepis na Roladę szpinakową z łososiem podawałam na Dietach, ale na prośbę Onaeli podaję także tutaj.

Rolada szpinakowa z łososiem

15 dkg wędzonego łososia (ja kupiłam tzw.. brzuszki, bo są tańsze)
20 dkg twarogu chudego
50 dkg szpinaku mrożonego
4 jajka
2-4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki posiekanego koperku
otarta skórka z cytryny
łyżka soku z cytryny

Szpinak rozmrozić, udusić na patelni. Wystudzić, dodać żółtka roztrzepane widelcem oraz ubitą pianę z białek. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę szpinakową. Piec 15 min w temp. 200 stopni.
Ser wymieszać z jogurtem, otartą skórką z cytryny i sokiem oraz koperkiem. Dodać sól. Ser rozsmarować na wystudzonym szpinaku. Na serze ułożyć łososia.
Delikatnie zwinąć w roladę ( ja zwinęłam w tym samym papierze, którym była wyłożona blaszka) i włożyć na 2 godz. do lodówki.


Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tą roladę robiłam poraz drugi i wtedy zamiast gałki muszkatołowej dodałam zmiażdżony czosnek, smak jest o wiele lepszy.

Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: beza » sob mar 06, 2010 6:05 pm

Ale fajnie wygląda ta rolada [brawo]
a ja tak lubię szpinak :D
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: Baś_22 » sob mar 06, 2010 6:44 pm

beza pisze:Ale fajnie wygląda ta rolada [brawo]
a ja tak lubię szpinak :D

Naprawde jest pyszna :-P nigdy wcześniej tego nie jadłam a teraz już drugi raz w niewielkim odstępie czasu ją robię. Robi się ją bardzo szybko.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: gruby miś » sob mar 06, 2010 6:50 pm

potrzebne składniki właśnie się znalazły na liście zakupów :)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: ulotna chwila » ndz mar 07, 2010 10:32 pm

Rolada smakowita, też sobie ją zmontuję w tym tygodniu :)

Onaela zasugerowała żeby przerzucić tu też moją brokułową
co też czynię :D

szef kuchni (oczywiście swojej kuchni) dzisiaj poleca roladę brokułowo orzechową
Obrazek

ciasto- zwykłe drożdżowe
nadzienie-brokuł 1 szt, 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich, 2ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, po 1/2 szkl żółtego sera (2 rodzaje)
brokuła obgotować nie za długo (ja o swoim zapomniałam i dlatego w roladzie brak wyrazisto zielonego koloru), pokroić, alde nie na miazgę, połaczyć z pozostałymi składnikami(taka ilość nadzienia starcza na 2 rolady)
zwinąć rolady, posmarować rozmąconym jajem i obsypać sezamem
piec ok 35 minut w 170 stopniach

dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

może na zdjęciu nie wygląda oszałamiająco, ale w smaku jak dla mnie jest rewelacyjne :D
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 11:08 pm przez ulotna chwila, łącznie zmieniany 2 razy
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: ulotna chwila » ndz mar 07, 2010 10:36 pm

to jeszcze przerzucę tutaj roladkę serową

Rolada z żółtego sera

30 dag żółtego sera
25 dag pieczarek
duży serek topiony(najlepiej pikantny)
ogórek konserwowy
papryka czerwona
natka pietruszki
sól, pieprz i sproszkowana papryka do smaku

pieczarki pokroić i podsmażyć
do gorącej wody zestawionej z ognia włożyć na kilka minut kostkę sera
do pieczarek dodać serek topiony i podgrzać na małym ogniu, dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka i paprykę
dorzucić pietruszkę i dosmaczyć
ser wyjąć z wody odsączyć i rozwałkować na prostokątny placek, wyłożyć farsz i zrolować, owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 2 godziny
Gotowe!
to dość ciekawie wyglądająca przekąska
chyba gdzieś powinnam mieć fotke...o mam
niestety rolada ma na niej rolę drugoplanową :?
Obrazek
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: belva » czw mar 11, 2010 2:44 pm

Misiu, ale ta twoja roladka ostatnia wyglada na salatke [shock]

Basiu wlasnie sie zastanawialam czy nie zapomnialas o czosnku gdzies.. :D a tu jest.

Mysle ze mozna nawet dodac i czosnek i galke..

Postaram sie skompletowac skladniki i w ten weekend zrobie tez kilka tych waszych roladek. Mysle ze to fajna przekaska bylaby. Taka troche "gosciowa".. niespodzianka.

Ciao belle!! [buzka]
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: ulotna chwila » czw mar 11, 2010 9:35 pm

belva pisze:Misiu, ale ta twoja roladka ostatnia wyglada na salatke [shock]

Foczko to było do mnie :) ?
bo jeśli tak, to umknęła Twoim oczętom wzmianka nad fotką [lol]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: belva » pt mar 12, 2010 3:43 pm

Tak to bylo do ciebie... :D a co?? :D Nikt do ciebie sie per "mis" nie zwracal?? :D

Zarty zartami a przeprosiny sie naleza [oops] [oops] Co tez czynie zawstydzona bardzo [oops]
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: mietek » pt mar 12, 2010 6:07 pm

Ładne te roladki, ale co z tego jak tam samo zielsko w środku [lol]

A może fajnie schabik zrolować? ;)

mietek.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: Baś_22 » pt mar 12, 2010 8:11 pm

mietek pisze: A może fajnie schabik zrolować? ;) mietek.


nie bardzo widzę zrolowany schabik [?] ale już boczunio to a i owszem [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mietek » pt mar 12, 2010 8:28 pm

Baś_22 pisze: nie bardzo widzę zrolowany schabik


No tak, bo żeby zobaczyć to trzeba sobie zrolować [haha]

A po co? - otóż jak wszyscy wiemy schab jest dość suchy i kruchy - a taka roladka nie tylko czyni go bardziej delikatnym i soczystym, ale też daje możliwości wzbogacenia o dodatkowy bukiet smaku.

mietek
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: Baś_22 » pt mar 12, 2010 9:17 pm

mietek pisze:
Baś_22 pisze: nie bardzo widzę zrolowany schabik


No tak, bo żeby zobaczyć to trzeba sobie zrolować [haha]

A po co? - otóż jak wszyscy wiemy schab jest dość suchy i kruchy - a taka roladka nie tylko czyni go bardziej delikatnym i soczystym, ale też daje możliwości wzbogacenia o dodatkowy bukiet smaku.

mietek


Mieciu to może się pochwalisz takim zrolowanym schabikiem (zdjęcie) i napiszesz jak to zrobić [?]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mietek » pt mar 12, 2010 9:28 pm

Baś_22 pisze: Mieciu to może się pochwalisz takim zrolowanym schabikiem (zdjęcie) i napiszesz jak to zrobić [?]


Niestety w najbliższym czasie nie planuję schabu, kupiłem dziś sporo szynki i jeszcze nie wiem co z nią zrobić [cry]

Zrolowałem już trochę schabu i to na różne sposoby - sprawa prosta - bo wędliny oferowane w sklepach mnie nie smakują ;) , jak tylko jakąś roladkę popełnię zrobię foto,... a może sobie zwinę coś z szyneczki? [pomysl] [lol] dzięki Basiu za pomysła :D

mietek
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: ulotna chwila » śr mar 17, 2010 1:46 pm

belva pisze:Tak to bylo do ciebie... :D a co?? :D Nikt do ciebie sie per "mis" nie zwracal?? :D


a no Belvo nie, bo ten zwrot jest zarezerwowany dla mojego dzidziula :D
a TŻ mówi do mnie "kociaku" :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: belva » ndz mar 28, 2010 8:57 pm

Dobra odtad bedziesz dla mnie kicia... ulotna :D

A tak na serio to Basia niezle mnie wyrolowala dzisiaj z ta rolada [rol]

Ale i tak wyszlo i bylo pyszne.. tylko nie zupelnie po basinemu.. [diabel] Nawet zasluzylam sobe na kielich winka [oops]
Moga byc nawet wariacje na temat...... ha ha!!
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: Baś_22 » ndz mar 28, 2010 9:04 pm

belva pisze:A tak na serio to Basia niezle mnie wyrolowala dzisiaj z ta rolada


A czemuż to [?] co ja takiego zrobiłam [?] [shock]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: belva » ndz mar 28, 2010 9:20 pm

Nie powiedzialas mi ze papier ma byc naoliwiony i polowe szpinaku przylepilo sie do niego [lanie]

Ale ze mnie kucharka co [oops] [oops]
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: Baś_22 » ndz mar 28, 2010 9:35 pm

belva pisze:Nie powiedzialas mi ze papier ma byc naoliwiony i polowe szpinaku przylepilo sie do niego [lanie]

Ale ze mnie kucharka co [oops] [oops]

Belvo, nie powiedziałam, bo ja nic nie oliwiłam , mnie się nic nie przykleiło [niewie]
Robiłam tą roladę 2 razy w domu i teraz na zlocie u Koli. Papieru nie oliwiłam i nic mi się nie przyklejało.
A jakiego szpinaku używałaś do tej rolady [?] świeżego czy mrożonego [?]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: belva » ndz mar 28, 2010 9:41 pm

Cale szczescie ze szpinaku dalam wiecej wiec itak wyszlo dobre :)

Jedyne co to szpinak nie byl na wierzchu przypieczony jak twoj tylko zielony bo przypieczona czesc wyladowala w smietniku.. Zastanawiam sie moze ten papier byl na lewa strone czy co??
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: Cebulka » pt cze 18, 2010 9:37 pm

mietek pisze:A może fajnie schabik zrolować? ;)


Muszę powiedzieć że pomysł Mietka mnie był zainspirował jeszcze w zimie [haha]
Schab rozkrojony, posmarowany masą z posiekanych ziół, trochę bułki tartej i śmietany żeby się skleiło ;) Był super i na ciepło i na zimno - muszę powtórzyć teraz ze świeżymi ziołami [!]
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Magdziołek niewątpliwie rozpozna przyczynę delikatnej struktury surówki z kapusty [lol]
Obrazek Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm


Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości