Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: kotkaaa » pt sie 28, 2009 8:35 am

Donn ciastka pychota wyszło 12 wielkich następnum razem zrobię 24 waga 460 g więc niezwykle się opłaca .Bardzo szybko się robi a piekłam z termoobiegieb ale w 140 i 7 min ,a jak się szybko zjada ,to zrobili syn z synową .Dzięki
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: donn » pt sie 28, 2009 8:46 am

oo fajnie że Ci sie spodobały .. ja robie bardzo często bo są szybkie i smaczne :).. Auruśka bardzo lubi
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: Samanta » pt sie 28, 2009 8:24 pm

Emmi , a sa jeszcze takie sympatyczne ciasteczka z kleiku ryzowego , tez bez mąki. Miesza się torebke kleiku z jajkami, tłuszczem, cukrem i wiórkami kokosowymi , robi się takie ciasteczka jak kluski śląskie, z dziurką i w tę dziurke nakłada się dżem- u mnie z róży lub czarnej porzeczki. Piecze sie je na papierze do pieczenia i sa naprawdę pyszne. Można je podobno przechowywać jakiś czas, ale u nas nie było nigdy takiego wypadku. Może gdzieś mam zdjęcie to pokażę.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: kotkaaa » ndz sie 30, 2009 6:40 am

Obiecałam to wklejam
chlebek słonecznikowy
Obrazek
ciasteczka donn
Obrazek
i bułeczki na niedzielę
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b026f86c186e9be6.html]Obrazek[/URL
3 z serem
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: Samanta » pn sie 31, 2009 1:36 pm

O Koteczko, chętnie bym się wprosiła na te smakowitości. I trudno, niech d... rosnie.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: kotkaaa » pn sie 31, 2009 7:00 pm

Właśnie wydaje mi się że może w końcu przytyję na tym własnym chlebku,bo ja to taki raczej patyczniak
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: donn » pn wrz 21, 2009 7:04 pm

czy koniecznie trzeba przesiewać mąke przez sito na chleb??? nie uda sie bez tego???... mam tylko maluńkie siteczko.. większe dostało nóg..???
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: donn » pn wrz 21, 2009 10:13 pm

no dobra upiekłam bez przesiewania :D zaraz ide spróbować..
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: kotkaaa » wt wrz 22, 2009 6:22 am

Donn ponoć trzeba przesiewać ale ja tego nie robię i też się udaje
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: Tosia » wt wrz 22, 2009 6:53 am

Don nie musisz przesiewać, ale mąka przesiana ma w sobie więcej powietrza które dobrze wpływa na rośnięcie ciasta.No i jest jeszcze sprawa robali które można spotkać w mące, czasami mąka kupiona świeża prosto ze sklepu a ma mole, więc może warto przesiać ;)
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: donn » wt wrz 22, 2009 7:10 am

chlebek udał sie bardzo fajnie..
a nie przesiałam bo nie było czym ;)
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: Samanta » wt wrz 22, 2009 8:50 am

Donn, a który chleb upiekłaś?
Juz dawno , nawet bardzo dawno nie piekłam chleba i nie jadłam ale zimno sie zrobiło i chleba się chce. Coś upiekę ale jeszcze nie wiem co.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Onaela » wt wrz 22, 2009 7:41 pm

Ja piekłam wczoraj rękoma mojej koleżanki "przy czasie" ;) chlebek czosnkowy z żółtym serem i papryką .Pycha !!! I nawet ser się nam nie przypalił :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Samanta » śr wrz 23, 2009 9:24 am

A ja sobie coś upiekę na niedzielę bo wczesniej to zarąbana z czasem jestem. Ale coś upiekę, to pewne.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: gruby miś » śr wrz 23, 2009 3:40 pm

u mnie się dopieka sernik z samorobnego twarogu, wg mniej-więcej przepisu samanty (owinięty mokrym ręcznikiem papierowym) a jak zwolni piekarnik, to zakręcę chlebek, właśnie dziś dotarł wylicytowany na allegro garnek rzymski, pora go wypróbować, jako foremkę do chleba :)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: Samanta » śr wrz 23, 2009 5:10 pm

O Misiu garnek rzymski to jest coś. Na allegro mówisz. A za ile? Wypróbujesz, zrób zdjęcia bardzo Cie proszę i pokaż bo jest co.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: gruby miś » śr wrz 23, 2009 5:43 pm

używane można już od ok. 30zł licytować mój był za mniej niż 40 ;) plus wysyłka! właśnie chleb rośnie :)
ze zdjęciami u mnie krucho, bo nie wiem, gdzie wcisnęłam aparat [oops]

mój jest podobny do czwartego z linku, który wklejam: http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1

drugi wylicytowałam droższy, ale dopiero dziś zapłacone, to jeszcze poczekam, nie mogłam się oprzeć taki: Obrazek
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: Samanta » śr wrz 23, 2009 6:30 pm

Misiu ale co Ty do mnie mówisz że wylicytowałas aż 2 garnki rzymskie?!
Aż poleciałąm po ekierkę żeby pomierzyc powietrze ile to będzie wysokości, szerokości i dlugości. I wyszło że bardzo fajny bo duży Twój gar a już ten drugi to jest piękny nad podziw. Aczkolwiek i pierwszy śłiczny. Ale cz ytn drigi napewno nadaje sie do pieczenia? Bo ja jeden upiekłam ze skutkiem nieprzewidzianym a po czasie okazało się że to ozdobny był.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: gruby miś » śr wrz 23, 2009 6:54 pm

no, jeden wylicytowałam, bo uznałam, że niezbędny, a drugi... bo piękny ;) moja kuchnia ma motyw przewodni koguty i kury :)
wg opisu w aukcji, jak najbardziej użytkowa moja kura ma być 8)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: donn » śr wrz 23, 2009 7:26 pm

Samanto piekłam bahusa narazie sie nie odważyłam innego...
a powiedzcie co daje ten garnek rzymski??
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: kotkaaa » czw wrz 24, 2009 6:02 am

Misiu ja to bym sie bała tego kuraka do pieca ,jest przepiękny
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: gruby miś » czw wrz 24, 2009 8:41 am

jak dostanę przesyłkę, przyjrzę mu się dokładnie, w razie jakichkolwiek wątpliwości będzie służył jako pojemnik na chleb już upieczony [lol]

melduję posłusznie, że chelbek w garnku rzymskim wyszedł prawie idealnie 8)
prawie... bo troszkę się przykleił do dna, czy oprócz wcześniejszego moczenia gara, coś jeszcze należy z nim robić by temu zapobiegać?
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: Samanta » czw wrz 24, 2009 10:15 am

Mozna rozgrzać go i do rozgrzanego włożyć surowy chleb wtedy od razu pójdzie w górę .
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: kotkaaa » ndz wrz 27, 2009 7:10 am

A może to jak z kamieniem do pizzyże ma być rozgrzany
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: gruby miś » pt paź 16, 2009 2:09 pm

nasz "chleb powszedni"
pól litra zakwasu z mąki żytniej, ok szklanki ciepławej wody ok łyżki (takiej niedużej) soli i ok pól kg. mąki żytniej, piszę ok. bo tylko raz mierzyłam/ważyłam [lol] robię zawsze w tej samej misce, to wlewając/wsypując staram się do tej samej wysokości, co uprzednio ;)
ciasto jestbardzo klejące, wyrabiam je łychą, nie jakoś długo, tak, żeby się wszystko ładnie wymiąchało :)
przekładam do wysypanego makiem/sezamem/słonecznikiem/pestkami dyni - różnie garnka rzymskiego i wkładam do nagrzanego do 50st. piekarnika, po 20min. wyłączam grzanie i tak sobie tam chlebek rosńie przy samym piekarnikowym światełku ok. 3 godzin, przykryty ściereczką :)
jak już ładnie wyrośnie, wyjmuję go z piekarnika, ten rozgrzewam na maksa 250 st. wkładam chleb, już teraz przykryty wieczkiem od garnka uprzednio namoczonym :) po 10 minutach obniżam temp do 220, później po następnych 15-20 do 190, chleb ten piecze się ogółem koło godziny :)

dla nas jest tak smaczny, że właściwie z innymi nie kombinuję za bardzo :)

a, mąki używam "żytniej żurkowej" z tesco, to typ 720, więc chlebowy :)

dziś miałam upiec jeszcze coś pszennego...

chyba już się zdecydowałam, że będzie to "chleb marty" bo mam trochę zsiadłego mleka, a jest za zimno, by je tak po prostu wypić [haha]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: farmerka63 » pn paź 19, 2009 3:01 pm

Na prośbę Donny zamieszczam zdjęcie Tosinego chleba "zlotowego" - tym razem w wydaniu "farmerskim", znaczy przez farmerkę upieczonym. Donno - przepis na stronie 7-ej "swojskości".

Obrazek
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani
 
Posty: 1287
Rejestracja: ndz mar 02, 2008 3:21 pm

Postautor: donn » pn paź 19, 2009 3:21 pm

farmerko :) bardzo ci dziekuje .. ale smakowity.. zeby tylko łatwy był zaraz lece patrzeć jak sie go robi ;)
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: Onaela » pn paź 19, 2009 7:01 pm

No cudny po prostu [!] I nawet wiem jak smakuje ! :D
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » czw paź 22, 2009 2:47 pm

Hurra hurra!

Znalazłam przepis na bułki które się nie kruszą tylko "ciągną" [jupi]

To ten sam z dwóch źródeł:
http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Bulk ... akami.html
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_d ... zepis.html

Robiłam tak coś pomiędzy tymi dwoma, bułki wyszły nieco płaskie (mogę udawać że ciabatty robiłam, co tam [haha] ) ale bardzo mi odpowiadają w konsystencji. Dałam jakieś 3-4 dkg świeżych drożdży. I przyda się więcej soli ;)
Zdjęcie mam, może wkleję, ale później, bo narazie to mam trochę brudne ręce [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » czw paź 22, 2009 6:47 pm

Robi³a¶ dro¿d¿owe z ziemniakami [shock]
S³ysza³am,¿e dobre-ale sama siê nigdy nie odwa¿y³am.
saginata
 

Postautor: Samanta » czw paź 22, 2009 8:27 pm

Sagi, dobrze Cebulka zrobiła bo w drożdżowym ziemniaki dobre są, przedłużają świeżość i daja taką puszystość.
Na Wielkanoc piekę takie babki drożdżowe, nie wiem czy przypadkiem nie wpisałam przepisu w ciastach , i to są babki-rewelacja.
Do chleba i do bułek też często dodaję trochę wczorajszych kartofli , jak mam.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Tosia » pt paź 23, 2009 5:10 am

Samanto, to może wpisz jakieś przepisy, ja drożdżowe często robię to może wypróbuje jakiś inny przepis [lol]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości