Ulubione sałatki-samo zdrowie

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Sałatka zlotowa czyli ulubiony przysmak Szelki

Postautor: Anamaria » sob maja 31, 2008 10:29 pm

Podaję przepis, żebyście nie musiały czekać do następnego zlotu [devil]
Jest to lekka sałatka owocowa. Jedyny ciężki składnik to majonez.

Słoik lub dwa selera w zalewie (a la makaron) - zalewę odsączyć
puszka brzoskwiń w syropie (odsączone pokroić w kostkę, sok wypić)
puszka ananasa (najlepiej w kawałkach - mniej krojenia, sok jak wyżej :)
puszka kukurydzy złocistej
słoik papryki marynowanej czerwonej
1 duże winne jabłko, lub dwa małe.
Wszystkie pokrojone składniki wymieszać z majonezem. KONIEC

Można dodać jeszcze żółty ser pokrojony w kostkę, także jajko na twardo lub inne owoce. Za każdym razem wyjdzie nieco inny smak.
Ale jak dla mnie najlepsza jest wersja podana powyżej. Smacznego!
Ostatnio zmieniony sob maja 31, 2008 11:19 pm przez Anamaria, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: amita » sob maja 31, 2008 10:36 pm

[shock] Takie połączenie daje takie efekty?muszę zrobić.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Baś_22 » sob maja 31, 2008 10:41 pm

Dzięki Alu napewno zrobię dla mojej rodzinki :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Anamaria » sob maja 31, 2008 11:17 pm

Zapomniałam o jabłku! 1 duże winne jabłko, lub dwa małe. Koniecznie.
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Baś_22 » ndz cze 01, 2008 8:33 am

Poprawka odnotowana i naniesiona :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sałatka zlotowa czyli ulubiony przysmak Szelki

Postautor: Sz_elka » ndz cze 01, 2008 11:37 pm

Anamaria pisze:Ale jak dla mnie najlepsza jest wersja podana powyżej.


Nie znam innych wersji, więc póki co, dla mnie też ta jest najlepsza! :P
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Baś_22 » ndz cze 01, 2008 11:44 pm

Alu sałatkę wg Twojego przepisu wykonałam dzisiaj :) a właściwie wczoraj, bo już po północy :) wyszła przepyszna :-P
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Anamaria » pn cze 02, 2008 7:04 am

[lol] Cieszę się bardzo, że przypadła Wam do gustu!
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Sz_elka » pn cze 02, 2008 12:15 pm

I to jak!!! [diabel]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: amita » ndz wrz 07, 2008 5:33 pm

Wariacja na temat gyrosa-dodać pomidora a na niego dużo czosnku przez praskę.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Onaela » czw sty 01, 2009 10:30 pm

Sałatka z awokado

(przepis na 4 porcje)

1 awokado (dojrzałe)
1 duży pomidor
pół zielonego ogórka ('"wąż")
pół świeżej papryki (najlepiej żółta dla kontrastu kolorostycznego)
1 łyżka majonezu
2 łyzki gestej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
sól.pieprz

Smietanę,majonez,musztardę,sok z cytryny sól,pieprz wymieszac w salaterce.Awokado obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę,pomidora sparzyć,obrać ze skórki pokroić w kostkę,ogórka i paprykę również pokroic w kostkę,czosnek wycisnać przez praskę.Wszystkie składniki wrzucić do sosu,wymieszać,wstawić do lodówki dla "przegryzienia się "smaków.
Uwaga! Ostrożnie z czosnkiem.2 ząbki są dosć mocno wyczuwalne w sałatce,więc osoby niezbyt lubiace ten smak i zapach powinny poprzestać na 1 ząbku :)

Sałatka jest naprawdę dobra,smakuje nawet osobom nielubiącym awokado :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: koliberek » ndz sty 11, 2009 8:26 am

Fajnie Onaelko.
Jedna uwaga na temat avokado. czytałam kiedys, ze avocado kupowane u nas w sklepach jest z reguły niedojrzałe i nalezy kilka dni przetrzymac go, zeby doszło. Czy ktoś moze to potwierdzic? A moze ktos wie jak powinien wygladac dojrzały owoc?
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Onaela » ndz sty 11, 2009 9:59 am

Tak Koli,to prawda.Niedojrzałe awokado jest niedobre,cierpkie w smaku.Dojrzałe powinno być lekko miekkie ,jak np. dojrzała (ale nie przejrzała ;) ) gruszka.Może mieć trochę ciemnych plamek na skórce.Po obraniu kroi się trochę jak średnio miekkie masło :) .Bo to generalnie tłusty owoc.
Moja koleżanka np.uwielbia jeść pokrojone w cieniutkie plaserki położone na bułkę i lekko posolone.Twierdzi,że smakuje jak świeża bułka z masłem :)
Czasem też daje na to troszkę pokrojonej cebulki i tym się zajada :)

A swoją drogą,została mi piękna pestka z awokado .Ponoć moze z niej wyrosąć egzotyczna roslina.Niestety,nie wiem jak z nią postępować,bo już kiedys sadziłam tradycyjnie do doniczki z ziemią i nic nie wyszło [cry]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » ndz sty 11, 2009 10:28 am

Elu - to dziwne, że nie wyszło - ja też kiedyś wsadziłam "po prostu" do doniczki i akurat wyszło [lol]
Trochę pożyło, ale niestety potem przyszła zima, mało światła... Wyciągnęło się i zmarniało :(

Ale czytałam też, że można inaczej, trochę jak z cebulą - umieszczasz pestkę na kawałku gazy zawieszonym na słoiku z wodą. Można też podobno wbić w pestkę cztery kawałki zapałek, tak, żeby oparło się na brzego słoika. A jak już podkiełkuje, wsadzasz do ziemi.
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Onaela » ndz sty 11, 2009 10:37 am

Dzięki-Będę znów eksperymentować :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Onaela » pt sty 23, 2009 10:48 am

Czy ktoś zna przepis na sałatkę Colesław?
Próbowałam ją robić,ale w żadnym razie nie wychodzi taka dobra,jak ta w KFC czy kupiona ostatnio na wagę w Almie.Co oni tam dodają oprócz tej kapusty i odrobiny marchwi,ze jest taka pyszna? Chrzan tarty może?
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Sz_elka » pt sty 23, 2009 11:09 am

a tu zaglądałaś:
http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=220

albo google przejrzyj:
http://www.google.pl/search?q=%22sa%C5% ... =firefox-a

zawsze to coś na początek! :)
Ja fastfoodów nie kupuję, to nawet nie mam pojęcia o czym mówisz! :?
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Onaela » pt sty 23, 2009 11:27 am

O,dzieki,właśnie robiłam podobnie,ale mi nie wychodziła nigdy taka dobra :? .Muszę dopracować przepis metodą prób i błędów :)

Szelko-no proszę,nie mów mi,że NIGDY nie jadłaś frytek na mieście czy kurczaka z rożna na wynos [!]

W Almie-(supermarket) ostatnio sprzedają rózne sałatki,świeżo przygotowane,na wagę.No,po prostu jak widze sałatkę Colesław,nie mogę się oprzeć :D .Zwłaszcza,że kosztuje grosze (jakieś 6 zł/kg)
I mam wrażenie,że własnie w Almie robią najlepszą ,jaką dotychczas jadłam [rol]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: amita » pt sty 23, 2009 12:23 pm

Ja kupiuję z firmy"ogórkiewicz" takie mają u nas w intermarche.Schodzą szybko,bo po południu już nie ma,więc myślę,że nie mają drugiej młodości ;)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: dadi » wt sty 27, 2009 3:11 pm

Może pokrojony drobno por +utarte jajka na twardo + utarty żółty ser i do tego majonez.
Nie przepadam za kuchnią , więc ratuję się jak mogę ,a to wychodzi szybko i nawet zjadliwe jest [lol]
Awatar użytkownika
dadi
Weterani
 
Posty: 52
Rejestracja: śr maja 09, 2007 7:50 am

Postautor: aga » sob sie 22, 2009 5:55 pm

salatka ziemniaczana zwana gdzies w swiecie....polska ;)
u gory jest co prawda ale mam troche inny przepis
ziemniaki ugotowane w mundurkach obrac,zrobic zalewe z octu balsamicznego oliwy z oliwek,krazkow cebuli,czosnku w plasterkach,ziol prowansalskich
ziemniaki posypac podpieczonym boczkiem i plasterkami ogorka (korniszony)polac zalewa przed podaniem .
w wersji jarskiej zamiast boczku sa zielone oliwki.

a czy ktos z was choduje nasturcje na salatki?
raz w zyciu taka jadlam,ale dzis wlasnie w belgiskiej gazetce znalazlam na nia przepis..kto sie skusi? 8)
Ostatnio zmieniony sob sie 22, 2009 6:01 pm przez aga, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
aga
Ekoludki
 
Posty: 83
Rejestracja: wt sie 18, 2009 7:31 pm

Postautor: aga » sob sie 22, 2009 5:57 pm

wlasnie robie salatke z burakow wiec tez wstawie przepis;)
buraki upiec w foli ,obrac pokroic w plasterki,posypac serem kozim,orzechami wloskimi,rukola ,gruba sola i pieprzem,polac oliwa.
Awatar użytkownika
aga
Ekoludki
 
Posty: 83
Rejestracja: wt sie 18, 2009 7:31 pm

Postautor: donn » pt sie 28, 2009 8:48 am

u mnie w niedziele goście i chciała bym zrobić jakąś sałatke... goście raczej nie lubią miesa... jaką sałatke proponujecie??...
najlepiej jeszcze ze składników które mozna kupić w sklepie na wsi :D ;)
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: saginata » pt sie 28, 2009 8:56 am

Zrób jarzynow±-teraz s± takie pyszne warzywa-m³odziutkie-i nie musisz kupowac-tylko z ogrodu wzi±æ.Mia³am tydzieñ temu go¶ci-i zrobi³am ogromn± ilo¶æ tej sa³atki-i wszystko posz³o-tak siê zachwycali-bo wszyscy jarzynow± daaawno jedli.
Teraz tez mam go¶ci-jutro-i zrobiê z nitek selerowych i ananasa-tê siê robi szybciutko-przy jarzynowej trzeba troszkê postaæ :D
saginata
 

Postautor: donn » pt sie 28, 2009 9:53 am

Sagi a daj przepis na te z zupek chińskich.. wiem ze niezdrowe.. ale ja tak lubie :)
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: saginata » pt sie 28, 2009 10:04 am

Ja nie mam przepisu na tê z zupek chiñskich-ale tu chyba gdzie¶ by³a.
saginata
 

Postautor: Samanta » pt sie 28, 2009 11:59 am

Jak mi sie uda i mąż mnie dopuści do komputera wieczorem to wpiszę swoja z zupek, pewnie taka sama jak Wasze albo bardzo podobna, ale niech też tu będzie.

Teraz to nie, bo są świeże warzywa, ale potem, na zime to bardzo polecam sałatke curry:
1-2 woreczki ryżu albo ugotować z 2 łyżeczkami curry albo tylko posypać ciepły odcedzony ryż przyprawą i wymieszac. Ja wole gotowane razem.
1 puszka anansa i trochę tej zalewy -dodac do ryżu
1 puszka kukurydzy - bez zalewy
2 łyżki stołowe przyprawy do zup maggi
2-3 ząbki czosnku
majonez
Tej sałatki nie doprawia się niczym więcej , tylko wymieszać i do lodówki żeby sie przegryzła.
Mozna robić różne warianty : dodać seler konserwowy, jajka na twardo, jabłko surowe, avocado. za kazdym razem będzie trochę inna ale zawsze bardzo dobra.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: saginata » pt sie 28, 2009 12:40 pm

A ja zim± robiê bardzo podobn±-tylko u mnie s± kawa³eczki kurczaka-obsma¿ane,ry¿,curry,ananas,kukurydza i czosnek-i trzeba j± zrobiæ na noc-aby siê przegryz³o-i baaaardzo j± lubiê :)
saginata
 

Postautor: Samanta » pt sie 28, 2009 1:26 pm

A z kurczakiem tez, jak najbardziej! Albo z mortadelą.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Onaela » czw kwie 01, 2010 12:04 am

Hej,kobietki,jakie sałatki robicie na Świeta ? (oprócz jarzynowej ? ) Może jakiś nowy przepisik ? :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: melisa34 » czw kwie 01, 2010 10:15 am

No ja właśnie odkrywczo wzięłam od koleżanki przepis na tę żółtą Samanty:)
Awatar użytkownika
melisa34
Ekoludki
 
Posty: 85
Rejestracja: czw mar 11, 2010 9:36 pm

Postautor: ewalukas » czw kwie 01, 2010 10:38 am

ja zrobię gyrosową :D
ewalukas
Ekoludki
 
Posty: 192
Rejestracja: śr mar 17, 2010 9:35 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości