Cebulka pisze:Takoż o surówkę z białej kapusty jeśli to nie tajemnica służbowa
Pewnie chodzi o jakąś szczególną surówkę ?
Wrzucę sposób prosy na smaczną i prostą do wykonania.
A czy wiecie, że smak świeżej białej kapusy różni się w zależności od sposobu krojenia (siekania)?
Bigos ze słotkiej kapusty, czy też tak zwana "kpusta na krótko" kroimy grubiej niż do kiszenia - inaczej jest poprostu niedobra
Tak pokrojona jw do kiszenia robi się nieprzyjemnie twarda - ciekawe,czyż nie?
Ale, ale o surówce prawic miałem
Tu też jest podobnie
Mam taką szatkowarkę tarkę co to potrafi ławo i szybko cebulkę pokroić na równiutkie kosteczki 3x3 mm - doskonałe do śledzi w oleju ... no jo, o surówce być miało
Otóż taka kosteczka z kapusty surowej ma ropowaty smak - ciekawe dlaczego ? - tego akurat nie wiem zatem do przepisu na surówkę z białej kapusty przechodzę
Moim zdaniem najlepiej poszatkować ją tak jak do kiszenia, potem posypać solą i odrobiną cukru
- uczciwie całość przemieszać - najlepiej łapą w dużej misce
- następnie dodać piepszu - każą białego, ja wolę czarny bo mnie widok ciemnych kropek nie przeszkadza - i trochę ulubionego oleju
- całość raz jeszcze uczciwie wymieszać - odstawić na jakiś czas by przeszło - i po tym jakimś czasie raz jeszcze całość przemięwszy podawać.
Taka Jest Najlepsza, ale można też:
dodać siekanego zielonego koperku - i już mamy całkiem inną surówkę
Zamiast oleju dać majonez - całkiem inna wychodzi
Dodać startej marchewki - inaczej wygląda i inaczej smakuje
Dodać trochę startego jabłka - jak marchewka i jabłko to cukier już niepotrzebny
No i oczywiście można dodać drobniutko posiekaną cebulkę, a nawet trochę czosnku
dalej idąc z dodatkami - nieźle wypadnie drobniutki zielony groszek wczesną wiosną zbierany, a po zblanszowaniu zamrożony - dziś jak znalazł.
Dalej już nie pamiętam jakie modyfikację osobiście testowałem, ale powiem jedno:
Każdy z dodatków pasuje w dowolnej konfiguracji i wszystkie razem też
Ja lubię dania proste lecz jednak czasem eksperymentuję i wszystko co napisałem robiłem, jadłem i było smaczne (wyjątek świeża kapusta siekana w drobną kosteczkę - jakoś ropą "wali") - co ciekawe każda zmiana z dodatkami robi całkiem inny smak i to znacząco !
mietek