DYNIA

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: DYNIA

Postautor: Cebulka » wt gru 03, 2013 11:33 am

Ja raz robiłam, ale z innego przepisu i wyszedł modelowy zakalec [ubaw]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » śr sty 15, 2014 4:06 pm

U mnie w kuchni dzisiaj dyniowo i szałwiowo :)

Zupa dyniowa z chrupiącymi listkami szałwii
http://taniecsmakow.blogspot.com/2012/0 ... niowa.html

Obrazek

Zupa jest gęsta, kremowa, z wyczuwalnym dodatkiem przypraw, niemal aksamitna w smaku.
Podaje się ją z podprażonymi pestkami dyni i śmietaną (niekoniecznie) Dopełnieniem jej smaku są
chrupiące listki szałwii podsmażone na maśle klarowanym.

Składniki:
ok. 1 kg dyni (jeśli Hokkaido to może być ze skórką)
400 ml bulionu warzywnego
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy
Do podania:
pestki dyni
śmietana (niekoniecznie)
łyżka masła + garść listków szałwii
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy zapasy puree z dyni to zupę zrobimy błyskawicznie, jeśli nie to trochę czasu musimy poświęcić
na przygotowanie dyni.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Dynię oczyścić z pestek, pokroić na kilka kawałków, pokropić olejem i ułożyć
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piec do miękkości ok. 1 godzinę.
Następnie zmiksować. Na patelnię wlać oliwę, gdy się rozgrzeje wrzucić posiekaną cebulę i po chwili czosnek.
Podsmażyć na złoty kolor. Dodać przyprawy, zamieszać i zdjąć z ognia. Mieszankę dodać do dyni razem z bulionem
i zmiksować. Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć pestki dyni, przez parę minut. Zdjąć pestki i nałożyć łyżkę masła
( u mnie masło klarowane). Gdy się rozpuści wrzucić listki szałwii i smażyć kilka minut aż będą chrupkie. Każdą porcję zupy
dekorować śmietaną (niekoniecznie), pestkami dyni i listkami szałwii.

Obrazek

Na drugie danie:

Makaron z dynią i podsmażoną cebulką

Obrazek

Składniki
Makaron świderki (u mnie z jaj przepiórczych)
Dynia
Cebula
Masło klarowane i oliwa
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Listki szałwii

Dynie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusić z cebulą na maśle z dodatkiem oliwy. Dodać sól, pieprz i zioła.
Na ugotowany makaron wyłożyć masę lub ją z nim wymieszać
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: Anamaria » czw sty 16, 2014 10:50 am

Mniamm, ależ smakowicie ta zupka wygląda
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » czw sty 16, 2014 11:35 am

Anamaria pisze:Mniamm, ależ smakowicie ta zupka wygląda

i tak też smakuje Alu :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: ulotna chwila » czw paź 02, 2014 9:24 pm

SERNIK DYNIOWY

SPÓD CIASTECZKOWY
-250g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
-100g roztopionego masła
-1 łyżeczka cynamonu

ciastka zmiksować z cynamonem, dodać masło, wymieszać , powstałą mieszanką wylepić tortownicę o średnicy 25cm (spód i boki)
schłodzić w lodówce lub zamrażalniku

MASA SEROWA
-1kg sera trzykrotnie zmielonego ( u mnie wiaderkowy Delfico)
-5 jajek
-1 szklanka cukru (jeśli masa będzie za mało słodka dosłodzić)
-1 budyń śmietankowy
- około 400 gram pure dyniowego
-1 łyżeczka przyprawy korzennej

wszystkie składniki zmiksować, wylać na schłodzony spód, piec w kąpieli wodnej ok 1,5 godziny (masa musi być ścięta)
piekarnik nagrzany do 180 stopni, wkładając sernik redukujemy temperaturę do 150

sernik schłodzić, polać glazurą pomarańczową i obsypać kandyzowaną dynią
wstawić na noc do lodówki, podawać schłodzony


GLAZURA POMARAŃCZOWA
ugotować kisiel pomarańczowy zmniejszając nieco ilość wody, do gorącego kisielu wsypać galaretkę pomarańczową i energicznie wymieszać do momentu rozpuszczenia się galaretki, ciepłą glazurą polać ciasto

DYNIA KANDYZOWANA
dynię (odmiany twarde) pokroić w drobną kostkę
ugotować syrop cukrowy z dodatkiem octu cynamonu i imbiru
do gotującego się syropu wrzucić dynię , pogotować kilka minut, wyjąć łyżką cedzakową, przestudzić, ponownie wrzucić do syropu, czynność powtarzać do czasu aż dynia stanie się szklista
taką dynię można też przestudzić , obtoczyć w cukrze pudrze lub krysztale i zamknąć w słoiczkach.

efekt końcowy
voila
20130901_134258.jpg
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: DYNIA

Postautor: zomarel » czw paź 02, 2014 9:56 pm

[mniam] na sam widok ślinka leci ,a do tego [szampan]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: DYNIA

Postautor: Cebulka » pt paź 03, 2014 7:32 am

Z tego przepisu najbardziej podoba mi się pomysł rozpuszczenia galaretki w kisielu - musze spróbować, bardzo mnie ciekawi, co z tego wyjdzie [szok] [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: DYNIA

Postautor: ulotna chwila » ndz paź 05, 2014 11:09 pm

upiekłam dzisiaj sernik, tym razem w prostokątnej blaszce
tak wygląda w przekroju
20141005_182353.jpg
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » pn paź 06, 2014 8:44 am

Wygląda smakowicie [mniam]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: Cebulka » czw sty 29, 2015 10:15 am

Baś_22 pisze:
Makaron z dynią i podsmażoną cebulką

Obrazek

Składniki
Makaron świderki (u mnie z jaj przepiórczych)
Dynia
Cebula
Masło klarowane i oliwa
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Listki szałwii

Dynie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusić z cebulą na maśle z dodatkiem oliwy. Dodać sól, pieprz i zioła.
Na ugotowany makaron wyłożyć masę lub ją z nim wymieszać


Powyższy przepis Basi jest przez nas eksploatowany juz drugi raz (dzięki temu, że dobre dusze na zlocie obrały, starły i poporcjowały i zamroziły mi dynię na zlocie [tuli]) Magdzie bardzo posmakowało, Jurek też nie protestuje. Proste a smaczne. Z tym że ja raczej mieszam sos z makaronem.

Ostatnio jednak chyba zrobiłam za dużo, do tego była zupa a Magda ostatnio z jedzeniem różnie i strasznie dużo zostało.
Z resztek powstała następnego dnia zapiekanka - makaron z dynią podgrzany, dolałam trochę śmietany kremówki, dodałam pokrojoną kiełbasę a na górę sos pomidorowy (cebulka, czosnek, pomidory z puszki i przecier) oraz starty ser.
Obrazek
Znikało tak szybko, że ledwo zdążyłam zdjęcie zrobić [lol] Bardzo polecam :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: DYNIA

Postautor: Baś_22 » czw sty 29, 2015 2:05 pm

Ojej juz czuje smak tego dania ...musiało byc pyszne ....mniam [mniam] [mniam] [mniam]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: DYNIA

Postautor: żyjąca marzeniami » pt wrz 25, 2015 3:49 pm

Wstyd się przyznać,ale dziś po raz pierwszy w życiu jadłam zupę z dyni [wstydzi]
Zrobiłam ją według przepisu Tuurmy i bardzo mi smakowała,mężowi również.Julka stwierdziła,że jadalne,ale szału nie ma,a Mikołaj jeszcze nie próbował.Ciekawa jestem jego opinii.

Następny przepis do wypróbowania to "Makaron z dynią i podsmażoną cebulką" :D
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
żyjąca marzeniami
Weterani
 
Posty: 452
Rejestracja: pt lip 12, 2013 8:20 am
Lokalizacja: woj.świętokrzyskie

Re: DYNIA

Postautor: Cebulka » pt wrz 25, 2015 7:17 pm

Smakowitość zupy dyniowej jak wielokrotnie wypróbowałam bardzo zależy od gatunku dyni - surowa dynia przekrojona już powinna ładnie intensywnie pachnieć, a nawet na surowo 'czymś' smakować, bo jak ani specjalnie nie pachnie ani smaku nie ma to i zupa nie wyjdzie tak dobra jak by mogła [skrob]

Ale to wstyd, że jesień taka zaawansowana a u mnie jeszcze nic dyniowego nie było... [lanie]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: DYNIA

Postautor: gruby miś » śr paź 21, 2015 5:54 pm

u nas dynia na obiad, śniadanie i kolacje :)
tegorocznym hitem jest makaronowa! nie wszystkie urosły, ale i tak jeszcze koło 30. dyniek mniejszych, wiekszych mamy :)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Re: DYNIA

Postautor: Cebulka » czw paź 22, 2015 8:39 pm

I co, rzeczywiście gotujesz ją zamiast makaronu i do tego jakiś typowy sos?
Czy co z tym robicie? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: DYNIA

Postautor: gruby miś » pt paź 23, 2015 1:42 pm

nie, nie gotuję, tylko piekę, a "makaron" wydobywam widelcem, świetna do wszelkich sosów, gulaszów, zwłaszcza dla kogoś, kto ma słabość do makaronu ;) i raczej nie powinien go spożywać [mniam]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Re: DYNIA

Postautor: Yennyfer » pt paź 23, 2015 6:33 pm

Misiu, może jakieś zdjęcie poglądowe?
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: DYNIA

Postautor: Sz_elka » pt paź 23, 2015 10:08 pm

gruby miś pisze:nie, nie gotuję, tylko piekę, a "makaron" wydobywam widelcem, świetna do wszelkich sosów, gulaszów ... [mniam]

Proszę o przedstawienie krok, po kroku co i jak - zdjęcia mile widziane [hi]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: DYNIA

Postautor: Yennyfer » sob paź 24, 2015 4:45 pm

Szeluś, znalazłam coś takiego http://www.barbellkitchen.pl/post/62918 ... akaronowej
Może o to Misi chodziło. U mnie w tym roku ani jedna dynia nie wzeszła. Jak ktoś ma nasiona makaronowej to poproszę [blowkiss]
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: DYNIA

Postautor: Cebulka » sob paź 24, 2015 9:39 pm

Jak chodzi o nasiona dyń, proponuję kupić. Dynie krzyżują się ze sobą więc nasiona nie powtarzają cech - no chyba że ktoś ma dynie w szklarni, albo ogród bardzo na uboczu i w nim tylko jedną odmianę.
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: DYNIA

Postautor: gruby miś » pn paź 26, 2015 1:31 pm

Cebulka ma rację, nasiona lepiej kupić, a z makaronową można dokładnie tak, jak w linku Yeny. :)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Re: DYNIA

Postautor: Weronika92 » śr kwie 20, 2016 9:29 am

Dynia jest bardzo, bardzo zdrowa! Świetnie wpływa na skórę i włosy. Pestki dyni można używać przy pieczeniu chlebka, olej z pestek dyni działa wygładzająco na włosy ;)
Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej.
Albert Einstein

Bakalie hurt - sięgajmy po zdrowie z natury.
Weronika92
 
Posty: 4
Rejestracja: śr kwie 20, 2016 8:54 am

Re: DYNIA

Postautor: Sz_elka » wt lis 22, 2016 7:59 pm

żyjąca marzeniami pisze:Wstyd się przyznać,ale dziś po raz pierwszy w życiu jadłam zupę z dyni [wstydzi]
Zrobiłam ją według przepisu Tuurmy i bardzo mi smakowała,mężowi również.Julka stwierdziła,że jadalne,ale szału nie ma,a Mikołaj jeszcze nie próbował.Ciekawa jestem jego opinii.

Ciekawa jestem, jaka teraz jest opinia Dzieciaków, po zlotowej zupce dyniowej? :D
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: DYNIA

Postautor: Grażyna » pn gru 05, 2016 10:00 pm

Jak moje dzieci były małe to nie były przekonane co do dyni, ale wiadomo, smak się zmienia z wiekiem i teraz uwielbiają :) sama bardzo często w sezonie robię zupę krem z dyni. Z dodatkiem imbiru jest przepyszna!
Grażyna
 
Posty: 2
Rejestracja: czw lis 17, 2016 10:37 pm

Re: DYNIA

Postautor: marylka » śr gru 14, 2016 11:27 am

Ja w prost uwielbiam zupę dyniową! Musze nieskromnie przyznać, że całkiem smaczna mi wychodzi, nikt w domu nie narzeka... Poza tym czasami robię placki dyniowe :)
marylka
 
Posty: 5
Rejestracja: wt gru 13, 2016 8:10 pm

Re: DYNIA

Postautor: Cebulka » śr gru 14, 2016 1:20 pm

Dynię bardzo lubią też moje rybki akwariowe :)

Marylko tu mamy temat dla nowych gości, napisz proszę parę słów o sobie: viewtopic.php?f=29&t=299&start=384
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Mus dyniowy

Postautor: Sz_elka » sob lis 17, 2018 1:35 pm

Ciekawe co u Samanty? [skrob] jak znam siebie, to w najbliższym czasie się dowiem [lol]
Czas dyniowy, więc wpadłam na stary wpis, jakże na czasie :D Przyda się pewnie Asi Basi dla Ali [blowkiss] , a i nie tylko pewnie [kwiatka]

Samanta pisze:
Cebulka pisze:Dyniowej w tym roku nie robiłam - bo bez mleka i sera to nie dyniowa a nie mogę niestety... :(
Chyba że zrobię i sprawdzę, może jednak jadalna wyjdzie? [skrob]

No coś Ty? Nie trzeba do dyniowej mleka a ser można ale nie ma przymusu. A zupka prima, jak wrocę do domu to wklepię więcej ale tak na szybko:
Wersja wege:na masle lub oliwie podsmażyć marchewkę pokrojoną w plasterki, dolać wrzątku, włożyć pokrojone kartofle, chcesz przyprawy to przyprawy ale ja nie daje w tym momencie. Kartofle miękkie prawie? to dodajesz pokrojona dynię. Ugotować, zmiksować, doprawić imbirem, ew. kardamonem ale Ty nie bo karmisz, sól, cukier, zagotować albo tylko mocniej podgrzać. kto może i lubi , wrzuca ser topiony smietankowy, a kto nie, to nie. Na talerzu można ozdobić smietana ale nie ma przymusu. Pokażę Ci zdjęcie z zeszłego roku jak wrócę do domu i dorzuce więcej przepisów.
a koniecznie ale to naprawde koniecznie zrób sobie taki mus w słoikach - jest neutralny, do wszystkiego się nada. A dynia ma dużo wit. A .

wersja dla mięsożerców: to samo tylko gotujesz na kurzcaku wywar a reszta j.w. A, i czosnek! Ja lubie, to dodaję na końcu, ale nie musisz.

p.s. Zobacz, tutaj zamieściłam przepis na swój mus na zimę, może być zrobiła ? Dla Małej ? http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31946&hl=

"Dynię umyć, wytrzeć, obrać, miąższ pokroić w grubą kostkę i wrzucać do garnka z grubym dnem. Jeśli z dyni od razu wycieka sok, nie trzeba nawet dawać wody, ale jeśli nie, to trzeba wlać ze 3 -4 łyżki . Podgrzewać dynię mieszając, smażyć pod pokrywką. W pewnym momencie zacznie wytwarzać się sok a dynia zacznie się rozpadać. Gdy już dynia będzie miała całkiem wygląd i konsystencję musu, odkrywamy pokrywkę i odparowujemy nadmiar soku aż stanie się gęste. Wtedy wyparzamy słoiki i zakrętki, wkładamy dynię do gorących, zakręcamy i do gory dnem na ręcznik pod kocyk aż wystygnie.
Kto jest bardziej przezorny, może zapasteryzować mus ale bez przesady, kilka minut wystarczy. Z takij dyni potem można zrobić nie tylko zupę ale i ciasto, desery co tylko zechcemy. Ja szczególnie polecam przepyszne parfait , przepis chętnie podam.
Jak tylko znajdę w piwnicy to pokażę jak wygląda słoiczek tego musu z zeszłego roku - nie był pasteryzowany i nie zmienił się ani na jotę."
[mniam] [mniam] [mniam] [mniam] [mniam]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: DYNIA

Postautor: Sz_elka » pt lis 30, 2018 3:40 pm

Właśnie wtranżoliłam szklankę, utartej na oczkach do ziemniaków (to te kwadratowe z ząbkami ;) ) dyni (tej wypasionej karbowanej z zielono-pomarańczową skórą i mocno pomarańczowym miąższem) i takoż utartego jabłka, w proporcji mniej więcej pół na pół - tylko wymieszanych i nic więcej - mówię Wam ... PYCHOTKA!!! [blowkiss]
Teraz zrobię to samo z okrąglutką piłeczką dynia o skórce szarobłękitnej i troszkę mniej pomarańczowym, od poprzedniczki, miąższem - już mi ślinka cieknie ... a przede mną jeszcze z obu dyń placki [mniam] Ciekawe, z której dyni będą lepsze. [mysli]
No i jeszcze, clou programu w dniu dzisiejszym, proszę państwa - ZUUPA DYNIOWA, OCZYWIŚCIE - i jak się słusznie domyślacie - w dwóch odsłonach [dance12]
A jak mi jeszcze zostanie trochę tej duużej dyni, to zrobię chociaż słoiczek musu Samanty - patrz wyżej przepis. [padam]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: DYNIA

Postautor: Sz_elka » pt lis 30, 2018 6:35 pm

Wrażenia z ostatniej chwili:
surówka z jednej i z drugiej dyni bardzo dobra, ale bardziej soczysta jest z tej
"Muscat de Provence - Prowansalska dynia muszkatołowa również znana jako dynia zielona."
Podaję za autorką strony http://candycompany.pl/najlepsze-dynie- ... i-deserow/ skąd też zapożyczyłam zdjęcie.
Dyni nie zapożyczyłam, tylko kupiłam osobiście w E'Leclercu - tania jak barszcz i naprawdę dobra.

dynia-muscat-de-provance-3.jpg
Ostatnio zmieniony pt lis 30, 2018 6:47 pm przez Sz_elka, łącznie zmieniany 1 raz
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: DYNIA

Postautor: Sz_elka » pt lis 30, 2018 6:46 pm

Przy okazji trafiłam na stronę olx gdzie można kupić dynie też :D
https://www.olx.pl/rolnictwo/ryneczek/q-dynia/
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: DYNIA

Postautor: Cebulka » pt lis 30, 2018 7:59 pm

Jakoś mi nigdy nie przyszło do głowy żeby surową dynię wcinać [szok]
Blokada psychiczna czy co [lol]
Może jeszcze w tym roku spróbuję, zobaczymy czy sklepy będą łaskawe przy najbliższych zakupach ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: DYNIA

Postautor: Sz_elka » pt lis 30, 2018 8:38 pm

Ta moja dynia jest tak soczysta, że jak starłam i chwilkę postała, to normalnie piłam sok, jak marchwiowy zupełnie - będę praktykować to dalej. [winko]
A surówka smakuje, zupełnie tak, jak marchewka z jabłkiem. :)
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość