Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: lucysia » sob paź 15, 2016 10:09 am

Basiu napisz przepis na bułki po zmianach na zakwas i mąkę orkiszową.Muszę ogarnąć bułki.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » ndz paź 16, 2016 12:33 pm

Lucysiu tutaj masz przykład http://berberrus.com/category/bulki-rog ... ki/page/2/ :)

Tutaj bułki orkiszowe z siemieniem lnianym ....ale na drożdżach http://berberrus.com/bulki-orkiszowe-z- ... m-lnianym/
Tutaj razowe z ziarnami tez na drożdżach http://berberrus.com/buleczki-razowe-z-ziarnami/
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: lucysia » ndz paź 16, 2016 6:29 pm

Dzięki Basiu.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: lucysia » pt lis 04, 2016 11:02 am

Nastawiłam do rośnięcia bułeczki.Tak bardziej pół na pół razowa z orkiszową.Zobaczymy co z tego wyjdzie.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Cebulka » ndz lis 06, 2016 6:37 pm

A orkisz mimo że to odmiana pszenicy jest OK? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: gruby miś » ndz lis 06, 2016 7:01 pm

Stara i nie "poprawiona" odmiana pszenicy - mnie np. nie szkodzi, a zwykła bardzo, ale jak ktoś wcale glutenu, nie tylko pszennnego nie może, to niestety, odpada.
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: lucysia » ndz lis 06, 2016 10:39 pm

U nas jest ok.Bo w indeksie stoi pośrodku,czyli można ale nie za często.U nas rządzi indeks. Gluten nie jest be.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Cebulka » wt lis 08, 2016 1:37 pm

A to ciekawe - bo Pawłowi wyszło lekkie uczulenie na pszenicę, alergolog mówi, że to jeszcze jest do przetestowania 'na żywca' w takim razie może od orkiszu bym zaczęła [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Rwany chleb :P

Postautor: Sz_elka » wt lis 22, 2016 4:51 pm

a jak Wam się podoba taki nietypowy przepis na chlebo-pizzę? [mniam]
http://twistedfood.co.uk/buffalo-chicke ... art-bread/

Na stronce zamieszczony jest filmik, jak i co, a dla uatrakcyjnienia przepisu, cytuję go w tłumaczeniu wujka Googla [ubaw]

"Buffalo Chicken - Rozerwać Chleb
TOMEK

Co Będzie Potrzebne:

500g Ciasto do pizzy, pokroić na 9 kwadratów
1/2 szklanki gorący sos, podzielona na dwie części
1 szklanka mozzarella, plus 1/4 szklanki
1 szklanka posiekanego kurczaka
1/2 szklanki cheddar
sól i pieprz
2 łyżki dymki pokrojone w kostkę

Jak Zrobić To:
W dużej misce wymieszać kurczaka, 1/4 szklanki gorącej sos, sery, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Grab kwadrat ciasta. Łyżka na łyżeczki mieszanki, umieścić kolejny kwadrat ciasta na wierzchu. Powtórz kilka razy. Umieść stos do natłuszczonej bochenek cyny. Powtarzaj aż cyna jest w pełni załadowany.
Top z pozostałego gorącego sosu i dodatkową sera mozzarella, a następnie piec w ciągu 40 minut w temperaturze 180 ° C, aż temperatura wewnętrzna odczytuje co najmniej 95 ° C.
Zniszczyć."
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Cebulka » śr lis 23, 2016 7:25 pm

A specjalnie zobaczyłam film, bo pominęli w opisie najważniejszą rzecz, a ja to wywnioskowalam z (zresztą niezbyt apetycznego, choć na pewno to pyszne) zdjęcia, że te przekładane kwadraty trzeba OBRÓCIĆ. To może być pyszne - tylko jak dobrać wielkość blachy [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Tosia » ndz gru 17, 2017 7:15 pm

Jak zrobić chleb czosnkowy?


Chlebem czosnkowym nazywane jest pieczywo zapiekane z masłem czosnkowym i tradycyjny chleb wypiekany z czosnkiem. Może być przystawką lub dodatkiem do dań.Do chleba czosnkowego z tymiankiem najlepiej pasują: oregano, zioła prowansalskie i czarnuszka. Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa.
Chleb z masłem czosnkowym (zapiekany)
Zapiekany chleb z masłem czosnkowym przygotujesz w kilka minut. Wystarczy, że do masła dodasz przeciśnięty przez praskę czosnek i – opcjonalnie – ulubione zioła, a następnie posmarujesz tą mieszanką kromki chleba i przypieczesz je w piekarniku nagrzanym do 180°C. Możesz podawać taki chleb czosnkowy z serem rozpływającym się na ciepłej kromce.
Chleb czosnkowy z piekarnika i z maszyny

Jeśli wolisz samodzielnie pieczony chleb:
Rozrób 40 g drożdży w 100 ml letniej wody, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Wsyp do automatu lub miksera 500 g dowolnego rodzaju mąki, wsyp szczyptę soli i zioła (np. tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie).
Jeśli drożdże są już spienione, wlej je do mąki, dodaj rozdrobniony czosnek (3 ząbki) i wszystko razem zmiksuj lub wymieszaj w maszynie.
Ciasto przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy i piecz w piekarniku (w temperaturze 200°C) lub w maszynie nastawionej na tryb standardowy. Czas pieczenia wynosi około 50 minut.

Chleb czosnkowy odrywany
Efektowną przystawką na przyjęcie może być chleb czosnkowy odrywany, który stawia się na półmisku po środku stołu i odrywa po kawałku rękami. Jeżeli chcesz zrobić taki chleb:
Przygotuj ciasto i masło czosnkowe według przepisu.
Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy.
Posmaruj ciasto masłem czosnkowym i pokrój je na paski.
Pozwijaj paski ciasta w sprężynki.
Poukładaj sprężynki w nasmarowanej tłuszczem tortownicy tak, żeby obrzeża były wypełnione, a środek pusty.
Nasmaruj chlebek oliwą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut.


Przepis znalazłam na WP
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Cebulka » ndz gru 17, 2017 9:43 pm

Tosia pisze:Poukładaj sprężynki w nasmarowanej tłuszczem tortownicy tak, żeby obrzeża były wypełnione, a środek pusty.

Tego kawałka niestety nie rozumiem [skrob]
Było jakieś zdjęcie?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Tosia » pn gru 18, 2017 6:21 pm

Niestety ale nie :(
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Tosia » wt cze 09, 2020 6:55 am

Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Cebulka » śr cze 10, 2020 8:44 am

O dzięki dzięki zaraz oglądam [kciuk2]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Yennyfer » śr cze 10, 2020 1:24 pm

Jak może wiecie, kocham rabarbar, a to jest moje tegoroczne odkrycie - z moich wypieków przepis na tzw rabarbarotkę. Pyszna jest. Przepis poniżej wrzucam oryginalny, a tu daję moje uwagi.
Po pierwsze nie daję truskawek, raz dałam i stłumiły mi smak rabarbaru. Wolę już malinami. Ale najlepsiejszy jest sam rabarbar, wtedy nie dodaję do nadzienia soku z cytryny. Daję też więcej rabarbaru niż w przepisie. I jak już wszystko puści mi sok, to odcedzam, ale tak solidnie, potem jeszcze raz zagotowuję i dopiero wtedy wlewam skrobię. Nadzienie jest zwarte, jak jest więcej soku to jest luźniejsze, smaku i wyglądu nie psuje, ale jest gorzej kroić. Ciasto proste jak budowa cepa, robi się szybko, tylko nadzienie trzeba wcześniej podszykować.

I przepis

Delikatne i puszyste ciasto (z jabłecznika) z nowym rabarbarowym nadzieniem! Rabarbarotka nawiązuje po prostu do puszystej szarlotki, a z wiadomych względów nie mogłam tego ciasta nazwać jabłecznikiem ;). Ciasto jest cudowne, mocno wilgotne, wspaniale owocowe. Mimo, że to spora blacha ciasta, znika w ciągu jednego popołudnia. Bardzo polecam!

Składniki:

5 dużych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
50 ml mleka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier umieścić w misie miksera i ubić na gęstą, jasną pianę, która 3-krotnie zwiększy swoją objętość. Wlewać strużką olej, następnie mleko, powoli, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać bezpośrednio do ciasta i wymieszać z pianą przy pomocy szpatułki. Powinno powstać średnio gęste i mocno napowietrzone ciasto z wyraźnymi pęcherzykami powietrza (podobne do biszkoptu, ale bardziej gęste).

Połowę ciasta wlać do formy 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 15 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. Sprawdzić przy dotyku – ciasto powinno być prawie upieczone, nie surowe i nie rzadkie. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć nadzienie rabarbarowe (przepis poniżej), wyrównać. Na nadzienie przelać resztę ciasta, wyrównać. Piec kolejne 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjać z piekarnika, całkowicie wystudzić (nadzienie musi się ‚związać’, jak w przypadku szarlotki), polukrować i pokroić na kwadraty.

Nadzienie rabarbarowe:

900 g rabarbaru pokrojonego w 2 cm kostkę (rabarbaru nie obieramy)
200 g truskawek, przekrojonych na mniejsze kawałki
165 g (3/4 szklanki) cukru, lub trochę mniej
sok z połowy małej cytryny
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej

W większej patelni lub w garnku umieścić rabarbar, truskawki, cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i pogotować przez kilka minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru (nie powinien się jednak rozgotować całkowicie, ma dalej zachowywać kształt).

W osobnym kubeczku wymieszać skrobię z kilkoma łyżkami zimnej wody (trzeba dodać tyle wody, by dało się swobodnie wymieszać mieszankę). Dodać do miękkiego rabarbaru i wymieszać, zagotować, otrzymując kisiel. Zdjąć z palnika, wystudzić.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku

Z cukru i wrzątku utrzeć lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody – jeśli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.

Smacznego :-).
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » pt cze 12, 2020 7:55 am

Bardzo ciekawie to wszystko wygląda :) Muszę koniecznie spróbować tym bardziej, że rabarbar i truskawki swoje :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: zomarel » pn wrz 28, 2020 6:58 pm

Skopiowałam przepis do ulubionych ciast :D
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Yennyfer » sob paź 10, 2020 5:57 am

Dziękuję [blowkiss]
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Baś_22 » sob paź 10, 2020 8:35 am

Ja też skopiowałam, bo jest bardzo ciekawy :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Postautor: Cebulka » wt lis 03, 2020 6:48 pm

Ciekawe czy w mojej wersji ciasta ucieranego czyli banany zamiast jaj też by się to udało czy wyszedł by totalny zakalec [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14920
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron