Strona 4 z 4

Post: pn kwie 02, 2012 12:36 pm
autor: Cebulka
Baś_22 pisze:Aby człowiek całkiem się nie zasiedział za stołem, popularne są różnego rodzaju zabawy, np. wybitka - walka na pisanki (wygrywa ten, którego pisanka najdłużej się nie stłucze).

My też się w to zawsze tradycyjnie bawimy [lol]

A oprócz tego od jakiegoś czasu przyplątał nam się zwyczaj przerzucania jajem przez dach domu ;>
Jednego roku nie przerzuciliśmy... i nie był to udany rok [rol] Przesąd nie przesąd - ale dla odczynienia uroku rzuciliśmy wtedy jajem juz koło wakacji, żeby się dalej nic złego nie przyplątywało - no i wierzyc lub nie ale do końca roku był spokój [lol]

Za to na śniadanie u nas zupa chrzanowa :P

Post: pn kwie 02, 2012 1:08 pm
autor: Baś_22
Cebulka pisze:
Baś_22 pisze:Aby człowiek całkiem się nie zasiedział za stołem, popularne są różnego rodzaju zabawy, np. wybitka - walka na pisanki (wygrywa ten, którego pisanka najdłużej się nie stłucze).

My też się w to zawsze tradycyjnie bawimy [lol]

U nas też ma miejsce ta zabawa :)

Cebulka pisze:A oprócz tego od jakiegoś czasu przyplątał nam się zwyczaj przerzucania jajem przez dach domu ;>


Wyszperane w necie :)

Wielkanocne zabobony


Ludowe wierzenia ukazują różne przesądy dotyczące święconki. Utrzymuje się (zwłaszcza na wsi i w kręgu starszych osób), że wracając z kościoła z pokarmami należy obejść dom trzy razy, zgodnie z ruchem wskazówek zegara - ma to odgonić złe duchy, zapewnić mieszkańcom dobrobyt, pozbyć się szczurów, myszy i innych szkodników. Stodołę natomiast okrążało się z chlebem w ręku, aby cały rok była pełna. Nadzwyczajna moc święconego pokarmu w żadnym wypadku nie mogła się zmarnować, dlatego dbano także o skorupki pozostałe z jajek. Nie wyrzucono ich w przypadkowe miejsce, ale do ogrodu - miało to odstraszać ptaki wydziobujące ziarna zasianych warzyw.

Post: pn kwie 02, 2012 1:14 pm
autor: Baś_22
Cebulka pisze: Za to na śniadanie u nas zupa chrzanowa :P

Nigdy nie jadłam zupy chrzanowej [?] , zawsze był żurek wielkanocny :) Możesz podać przepis :) co prawda w necie pełno tych przepisów, ale co sprawdzony i wypróbowany przepis, to jest to :)

Post: pn kwie 02, 2012 1:25 pm
autor: Cebulka
Dopytam mamę bo zawsze ona robi - ale chyba żadne wielkie mecyje - kostka wędzona Knorra, sporo chrzanu (Polonaise ten z niebieską zakrętką), duużo :P śmietany 30% i koniecznie posypane siekaną rzeżuchą [haha]
Jeśli coś pominęłam to dopiszę później :)

Post: pn kwie 02, 2012 1:34 pm
autor: Baś_22
Dzięki [tuli] czekam w takim razie po świętach na szczegóły :)

Post: pn kwie 02, 2012 11:07 pm
autor: cicho_borowska
Adam Gessler podawał przepis na zupę chrzanową. Gotuje się ją na serwatce, czyli najpierw trzeba twaróg zrobić. Do serwatki wkłada się włoszczyznę pokrojoną w paski, różne wędzone wędliny i mięsa, a na koniec utarty chrzan i jaja na twardo (połówki). Dokładne proporcje nie były podane. Pewnie "do smaku", ale było dużo wędzonek. :)

Pięknie Basiu opisałaś zwyczaje i tradycje :*

Post: wt kwie 03, 2012 5:27 am
autor: tereklo
Basia, jestes wielka! [prosi]
Przerzucanie jajka przez dom? No, no, trzeba będzie wypróbować.

Post: wt kwie 03, 2012 8:17 am
autor: megan
No i mnie to przerzucanie jajka zaciekawiło-to ma być jajko ze święconki,czy pisanka...albo zwykłe surowe czy gotowane;gotowane to w skorupce czy bez.....no bo nie wiem...

U mnie przydałoby się coś takiego zadziałać,bo jakieś dziwne niezbyt przyjemne rzeczy się dzieją i trzeba by wzmocnić "ochronę" ;)

Post: wt kwie 03, 2012 8:56 am
autor: Cebulka
megan pisze:No i mnie to przerzucanie jajka zaciekawiło-to ma być jajko ze święconki,czy pisanka...albo zwykłe surowe czy gotowane;gotowane to w skorupce czy bez.....no bo nie wiem... ;)


[haha] Surowego nie proponuję - bo jak trafisz w elewację, to do niemiłych rzeczy może dojśc malowanie domu [skrob]
A gotowane to ptaki zawsze wydziubią ;)

My to z reguły robimy po Świętach, używamy do tego pisanek (gotowanych jaj) z dekoracji - których nigdy nie było wiadomo, czy można je jeśc jak tyle leżały na wierzchu, czy lepiej już nie [rol]

Post: sob kwie 07, 2012 2:56 pm
autor: tereklo
Chałwa w kłębkach szybko "oklapuje" w temperaturze pokojowej. Próbna owieczka na babeczce:
Obrazek Obrazek

Smacznego!

Post: sob kwie 07, 2012 9:05 pm
autor: Baś_22
Tereniu ale cudeńka i wygibaski robisz :) [tuli]

Re: OZDOBY WIELKANOCNE

Post: pn kwie 14, 2014 9:06 am
autor: Baś_22
Jak w sposób naturalny barwić pisanki?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

Re: OZDOBY WIELKANOCNE

Post: pn kwie 14, 2014 9:59 am
autor: magdziołek
Teresko, super ta owieczka, czy ona jest cała jadalna ;) ?
Bardzo praktyczne porady o farbowaniu jaj, Basiu :*

Re: OZDOBY WIELKANOCNE

Post: pn kwie 14, 2014 10:16 am
autor: tereklo
Magdziołku, ta owieczka to:
podstawą jest muffinka, głowa to jajeczko czekoladowe ozdobione pisakiem cukrowym, uszy to pianki marshmallow a futerko to kłębuszek nitek chałwy (łada tego samego dnia, na drugi dzień oklapła jak na zdjęciu). Cała owieczka jest jadalna.

chalwa.jpg
chalva.jpg


https://leclerc.com.pl/sklep/img_items/b/396/39632.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-I6Tz4bk6HWQ/T ... 1+(640x428).jpg


Basiu, ciekawy link [prosi]

Re: OZDOBY WIELKANOCNE

Post: wt kwie 15, 2014 7:02 am
autor: Baś_22
Jak udekorować stół wielkanocny? - poradnik :)
http://deccoria.pl/warto-zobaczyc/porad ... 5,762.html

Re: OZDOBY WIELKANOCNE

Post: wt kwie 15, 2014 12:01 pm
autor: Tosia

Re: OZDOBY WIELKANOCNE

Post: czw kwie 17, 2014 9:00 am
autor: Baś_22
Jeszcze o Naturalnych sposobach barwienia jajek i ciekawe porady z tym związane :)
http://deccoria.pl/warto-zobaczyc/porad ... 5,786.html

Re: OZDOBY WIELKANOCNE

Post: czw kwie 17, 2014 12:07 pm
autor: Cebulka
Z tym przecieraniem olejem podpowiedziała mi moja ciocia i teraz zawsze tak robię, bo są śliczne od tego, zupełnie nowa jajowa jakość [lol]

Re: OZDOBY WIELKANOCNE

Post: pn mar 16, 2015 11:30 am
autor: tereklo
Może kogoś zainspiruje

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Re: OZDOBY WIELKANOCNE

Post: pn mar 16, 2015 12:18 pm
autor: zomarel
Piękne :)