Dynia i cukinia

Nasiona, siew i pielęgnacja

Postautor: Cebulka » sob wrz 29, 2007 8:55 pm

Tak przypadkiem zauważyłam - a jak zobaczyłam "znajome" miasto to mnie zainteresowało.

Dobrze, delegujemy Cię na wystawę jako dumną przedstawicielkę ekotopiku [lol] [lol] [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » sob wrz 29, 2007 9:51 pm

Już czuję się wydelegowana :) a więc i zobowiązana do zdania relacji pisemnej i fotograficznej :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Baś_22 » ndz lis 18, 2007 8:30 pm

Nie mogłam być osobiście na IV Festiwalu Dynii w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu :( ale znalazłam stronkę o tym Festiwalu, na której można sobie poogladać te różne cudeńka :) nie tylko z tego roku :)

http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festi ... _1-30.html

Największą dynię wyhodowali państwo Barbara i Jan Styra. Warzywo nazywane przez nich pieszczotliwie "Basią" waży 250,5 kg i jest największym okazem w kraju. To nowy rekord Polski i zostanie on zgłoszony do Księgi Rekordów Guinessa.

Obrazek

Zdjęcie dyni "zwyciężczyni" wraz z jej hodowcami umieszczone jest pod linkiem j.w. w grupie zdjęć od 61-90 jako zdjęcia o nazwie "Konkursy 12 i 13" :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Onaela » ndz lis 18, 2007 10:57 pm

[shock] [shock] [shock] łooo matko!!! 250 kg!!! toż to szok !!! ;) :D
Moja największa waży 15,4 kg i jeszcze nie doczekała sie swojego przeznaczenia :) .Mam gdzieś zdjecie,jak znajdę to wkleję.

A Ty Basiu juz skonsumowałaś swoje okazy [?] I w jakiej postaci? Bo ja wciaz przymierzam sie do zupki-kremu z dyniu,znalazłam fajny przepis :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: tuurma » pn lis 19, 2007 12:20 am

Zupka krem z dyni pycha. Polecam zwłaszcza z porządnie naczosnkowanymi grzankami, Onaelu :)
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: Baś_22 » pn lis 19, 2007 10:40 am

Onaela pisze:A Ty Basiu juz skonsumowałaś swoje okazy [?] I w jakiej postaci? Bo ja wciaz przymierzam sie do zupki-kremu z dyniu,znalazłam fajny przepis :)


Elu, jeszcze nie skonsumowałam :) Tak pięknie wygladają, że szkoda mi je pociachać :) no ale będę się musiała wreszcie zdecydować, bo:
- po pierwsze powinnam ususzyć nasionka, które obiecałam wysłać dla tych, którzy sie wpisali na listę
- no a po drugie jakaś zupa kremik też mi sie marzy :)
Tuurmo, podaj proszę ten Twój przepis z czosnkowymi grzankami :)

Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Monika » pn lis 19, 2007 6:53 pm

Fajne te pasiaste dyńki Basiu :)
Jeżeli lista jest jeszcze nie zamknięta, to piszę się na nasiona :)
Pozdrawiam, Monika
Monika
Ekoludki
 
Posty: 100
Rejestracja: czw paź 18, 2007 1:46 pm

Postautor: Baś_22 » pn lis 19, 2007 7:27 pm

Moniko bardzo proszę :) Te dynie to wszystkie jeden gatunek tylko tak różnie się wybarwiły :) Jest to odmiana, która ma pestki bezłuskowe [!] :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: tuurma » pn lis 19, 2007 10:46 pm

saginata pisze:Tuurmo-prosimy o przepisik w kulinariach :D


Bardzo proszę, już jest nowy temat "Zupy". Smacznego!
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: Baś_22 » pn lis 19, 2007 10:53 pm

Dzięki Tuurma :) :) :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Mikros » wt lis 20, 2007 6:14 pm

Tak wyglądała jedna z moich dyń :D

Obrazek Obrazek

wyglądała, bo już z niej są zrobione powidełka :D
Pozdrawiam [tuli]
Awatar użytkownika
Mikros
Weterani
 
Posty: 483
Rejestracja: czw lut 22, 2007 7:33 pm

Postautor: Baś_22 » wt lis 20, 2007 6:16 pm

Mikrosku a mogę prosić o przepis na te powidełka :-P :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Mikros » wt lis 20, 2007 6:43 pm

Proszę bardzo Basiu :D
Już jest w kulinariach - przetwory na zimę :P
Pozdrawiam [tuli]
Awatar użytkownika
Mikros
Weterani
 
Posty: 483
Rejestracja: czw lut 22, 2007 7:33 pm

Postautor: Baś_22 » wt lis 20, 2007 9:26 pm

Już znalazłam, dziękuję bardzo :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Onaela » śr lis 21, 2007 12:02 am

Też mam dorodne dynie z tego miotu co Mikrosek [lol] ,ale jeszcze nic z nich nie robiłam [cry] .Podobno śmiało można dynie przechowywać do marca ,bez utraty ich wartości.

A powidełka w/g Mikroska są bardzo mniam :D Próbowałąm,choc ich nie robiłam ;) [tuli]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Baś_22 » ndz sty 27, 2008 5:11 pm

No i wreszcie dobrałam się dzisiaj do moich dyń z pestkami bezłuskowymi :) Nasionka już się suszą a powidełka wg przepisu Mikroska w robocie :-P
Korzystając z okazji wyżyłam się na nich "fotograficznie".

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » ndz sty 27, 2008 8:24 pm

Czyli te pestki Basiu można jeśc od razu, bez obierania z łupinek [?]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » pn sty 28, 2008 9:39 pm

Tak Ewuniu :) właśnie cześć już odrazu skonsumowałam :-P a reszta zostawiona do wysyłki dla tych co zapisali się u mnie na liście :D :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: cicho_borowska » pn sty 28, 2008 9:49 pm

A jakby ze trzy nasionka zostały to ja jeszcze mogę się zapisać? A jak nie to napisz Basiu jaka to odmiana, to może uda się kupić gdzieś.
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

Postautor: cicho_borowska » pn sty 28, 2008 9:52 pm

Przyznam się Wam do czegoś. Ja jeszcze nigdy nie jadłam dyni. Pestki jadlam, ale miąsiżu nigdy, nawet w zupie. [oops]
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

Postautor: Baś_22 » pn sty 28, 2008 9:52 pm

Nie ma sprawy Beatko :) już je masz :D :D :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: cicho_borowska » pn sty 28, 2008 9:53 pm

Dzięki Basieńko :*
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

Postautor: Cebulka » wt sty 29, 2008 10:51 am

borowska - a wiesz, że ja chyba też nigdy dyni nie jadlam? [skrob]
Chociaż nie - jadłam, ale takie kulki konserwowane w occie. Tak żeby dynię na ciepło albo na słodko to nigdy [oops] Cukinię tylko.
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: cicho_borowska » wt sty 29, 2008 11:26 am

No widzisz Cebulko, powinnyśmy skoczyć na zupę dyniwą, do jednej z naszych wspaniałych koleżanek kucharek. [lol] [lol] [lol]
Jak sie rozpędzimy, to może wszystkie objedziemy. [lol] [lol] [lol]
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

Postautor: kasienka30 » wt sty 29, 2008 2:38 pm

Ja jadlam z dyni dzem pychotka i jak ladnie wyglada:)W tym roku posieje dynie i tez zrobie
Ogrodniczka otwarta na wszytkie propozycje :)
Awatar użytkownika
kasienka30
Weterani
 
Posty: 260
Rejestracja: pn mar 12, 2007 7:42 pm

Postautor: Baś_22 » wt sty 29, 2008 7:18 pm

Juz drugi dzień robią się powidła z dyni wg przepisu Mikroska :) Jeszcze jutro i będzie próba organoleptyczna :-P :D i do słoiczków :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: amita » wt sty 29, 2008 11:16 pm

Się człowiek uczy całe życie...
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: lucysia » pt lut 01, 2008 3:33 pm

Basieńko ty to masz inne te pestki od moich [shock] Moje to są jasne tak jak te co trzeba łuszczyć a ty masz jakieś czarne [!]
Czy moge się uśmiechnąć o parę szt. [?]
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Anamaria » pt lut 01, 2008 6:20 pm

Jakby coś z nasionek zostało to ja też Basiu chętnie tę dynię bym posiała...
Obrazek
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Baś_22 » pt lut 01, 2008 9:08 pm

Lucysiu i Alu dopisuję Was na listę :D :D :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Sz_elka » pt lut 01, 2008 10:58 pm

To może i ja się skuszę?!!! :*
I miąższ taki jakiś dziwnie jasny?!! [shock]
Dynia,jak sama nazwa wskazuje ;) powinna mieć pomarańczowy miąższ i słomkowego koloru pestki - to jaka z niej dynia?!!! [rol] :?
Musi.....mutant! [diabel]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Baś_22 » sob lut 02, 2008 10:39 am

Szeluniu proszę mnie tu od mutantów nie wyzywać :D To poprostu inna odmiana :) Obejrzyj jeszcze raz zdjęcia z pierwszej strony :)
Prawda, że jest inna :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Warzywa i Zioła

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości