Strona 4 z 4

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: sob cze 08, 2013 10:18 pm
autor: tereklo
Mój rumianek dopiero zaczyna kwitnienie. Sz_ela, dzięki za przypomnienie rokitnika, po raz pierwszy zrobiłam nalewkę i jest cudownie złocista, smaczna i aromatyczna. Zaopatrzyłam się (u sąsiadów zza wschodniej miedzy) w olej z tegoż wspomnianego - barwi wszystko na żółtopomarańczowo ale znając jego moc czekam na efekty działania [wstydzi]

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: pn cze 17, 2013 2:32 am
autor: ulotna chwila
a to już mój produkt końcowy
P1150744.JPG

wyszło mi całe 20g czystego rumianku, tak się zastanawiam na ile mi starczy [skrob]

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: pn cze 17, 2013 11:38 pm
autor: Cebulka
Ale za to masz pewnośc, że to 100% rumianku w rumianku [lol]
Herbatki z niego robisz? [skrob]

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: wt cze 18, 2013 10:55 pm
autor: ulotna chwila
Tak Cebulko herbatki, a jak nazbieram więcej, to będzie też rumiankowa kąpiel [cool1]

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: śr lip 03, 2013 3:34 pm
autor: tereklo
Trochę o uprawie z nasion ale też w jednym miejscu o suszeniu i przechowywaniu ziół. Plik .pdf

Poznaj moc ziol.pdf
(2.05 MiB) Pobrany 739 razy

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: czw sie 29, 2013 10:29 am
autor: Cebulka
Próbował ktoś mrozić szczypiorek? [skrob]

Ten na działce dawno mi zmarniał i usechł (nie wiem czy to normalne już o tej porze roku czy coś go zeżarło? :/ ) ale w paczce na parapecie ma się świetnie i coś bym z nim chciała zrobić zanim go jesień dopadnie [lol]

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: czw sie 29, 2013 10:37 am
autor: amita
Nigdy nie mroziłam i ciekawe jakby to wyszło?

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: czw sie 29, 2013 8:18 pm
autor: ulotna chwila
ja mrożę szczypior
w zimę do jajecznicy jak znalazł :-)

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: czw sie 29, 2013 8:29 pm
autor: Cebulka
O! super! To jeszcze powiedz, czy cały zamrażalnik nie pachnie :F wtedy szczypiorkiem bo trochę tego się obawiam, raz mi się zdarzyło mrozić pokrojoną cebulę... [ubaw]

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: czw sie 29, 2013 8:48 pm
autor: ulotna chwila
Cebulko ja go pakuję w takie grube woreczki do zamrażania z takim zamkiem plastikowym (uważam, że są o niebo lepsze od strunowych)
żadne zapachy się z nich nie przedostają, kiedyś mroziłam w pudełkach, teraz wszystko pakuję do woreczków, lepiej się wszystko układa, więcej się zmieści i zajmuje mniej miejsca-same plusy

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: czw sie 29, 2013 8:55 pm
autor: Cebulka
Bardzo dziękuję za odpowiedź, tak zrobię [jupi]
Nie mam wprawdzie woreczków z wypasionymi zamkami - ale coś wymyślę [lol]

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: czw sie 29, 2013 9:13 pm
autor: ulotna chwila
eee tam, to nie żaden wypas :-D
takie woreczki można kupić chociażby w Tesco

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: czw sie 29, 2013 9:35 pm
autor: amita
Spróbuję zamrozić, bo szczerze mówiąc taki z cebuli to mi średnio smakuje. A potem do pasty jajecznej np. to jak znalazł.

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: pt lis 08, 2013 11:46 pm
autor: Cebulka
Całkiem niegłupio jedna z kobitek pisze o suszeniu różnych ziół: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=35521

Czosnek niedźwiedzi

Post: pt maja 08, 2015 9:38 am
autor: Sz_elka
Wyciągnięte z czatu, żeby łatwo było znależć :D
@ tereklo - 08 maja 2015, 10:00
Czosnek niedźwiedzi: proporcje - ok 200 g liści czosnku rozdrobnić (blender lub maszynka do mięsa), 15 g soli, 100 ml oliwy (ja daję olej z pestek winogron, lekki i ma neutralny smak). Połaczyć. Przełożyć do suchych (wyprażonych słoików) i zakręcić. Przechowywać w chłodzie (może być w lodówce albo chłodnej piwnicy).

Re: Czosnek niedźwiedzi

Post: pt maja 08, 2015 10:35 am
autor: Tosia
Sz_elka pisze:Wyciągnięte z czatu, żeby łatwo było znależć :D
@ tereklo - 08 maja 2015, 10:00
Czosnek niedźwiedzi: proporcje - ok 200 g liści czosnku rozdrobnić (blender lub maszynka do mięsa), 15 g soli, 100 ml oliwy (ja daję olej z pestek winogron, lekki i ma neutralny smak). Połaczyć. Przełożyć do suchych (wyprażonych słoików) i zakręcić. Przechowywać w chłodzie (może być w lodówce albo chłodnej piwnicy).


No dobra, a z czym to się je [mysli] [skrob]

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: pt maja 08, 2015 11:12 am
autor: tereklo
Tosiu, można tym posmarować pizzę albo cokolwiek z ciast typu pizzerinki czy zapiekanki (przed pieczeniem albo już gotowe)..
Można posmarować kanapki z wędliną (zamiast np. keczupu), można dodać do białego sera (ooops, zapomniałam, że Ty nie lubisz serków na słono), można doprawiać tym sosy, zupy - tam gdzie pasuje smaczek czosnku.
Można też zrobić nalewkę i łykać po łyżce dziennie - obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i coś tam jeszcze. Nalewka: zalać liście czosnku wódką, odstawić na 2 tyg, odcedzić, przechowywać w ciemnym szkle w ciemnej szafce. Proporcje [skrob] [skrob] ok szklanki liści (ciasno w szklance) i 3/4 l wódki.

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: pt maja 08, 2015 4:36 pm
autor: Tosia
Tereniu Dziękuje [tuli]

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: wt cze 23, 2015 7:58 pm
autor: Sz_elka
Wzięte z Działkowca :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Re: Zbieranie i konserwacja ziół

Post: wt cze 23, 2015 8:18 pm
autor: tereklo
Super! [prosi]