Strona 2 z 2

Post: sob sie 02, 2008 11:36 am
autor: amita
Opieńki są pycha,zwłaszcza marynowane z koncentratem pomidorowym i cebulką.

Post: sob sie 02, 2008 11:56 am
autor: cicho_borowska
Hmmm, czyli warto mieć opieńki, ale z dala od sadu. Nie jadłam ich nigdy.

Post: sob sie 02, 2008 12:52 pm
autor: amita
Moim zdaniem warto,bo i sisik z nich jest superowy.

Post: sob sie 02, 2008 11:21 pm
autor: cicho_borowska
What is sisik ? [rol]

Post: ndz sie 03, 2008 9:30 am
autor: juleczka2
chyba sosik,bo opieńki rzeczywiście są b. dobre,mam jeszcze mrożone z ubiegłego roku.Za dużo zamroziłam.taka była obfitość.Wczoraj nazbierałam rydze,rosną w ogrodzie pod świerkami zazwyczaj są póżniej,rosną też pieczarki pieczarki,ale wszystkie robaczywe [cry]

Post: ndz sie 03, 2008 10:40 am
autor: amita
Ups,sosik oczywiście.Juleczko,rydze?No,to szczęściara z Ciebie.

Post: ndz sie 03, 2008 10:42 am
autor: cicho_borowska
Aaaaaaaaaaaaaaa, dopiero teraz spojrzałam na klawiaturę i widzę, że "o" jest obok "i". Pomyłkę więc nie łatwo. Myślałam, że może to jakaś regionalna nazwa potrawy z grzybów. :D

Post: wt sie 05, 2008 12:56 pm
autor: belva
cicho_borowska pisze:Purchawki u mnie rosną, ale nie tak dorodne. :-D To mówicie, że one jadalne, te zwykłe purchawki [rol]

Borowski sadził w zeszłym roku grzyby z tubki, ale nie wiem czy coś z tego będzie. [lol]

Co do opieniek, oglądałam kiedyś program, w którym mówili, że są bardzo niebezpieczne dla ogrodu, ponieważ potrafią się bardzo rozrastać podziemną grzybnią i atakują różne drzewa, które są później nie do uratowania. [rol]


Borosiu ta purchawka( moja olbrzymia) chyba jest w Polsce pod ochrona..Gdzies na poczatku wstawilam o niej link

Post: ndz maja 17, 2009 5:40 pm
autor: lucysia
Znalazłam 3 grzybki w ziołowniku,urosły pewnie dlatego że sporo ściółki tam zrobiłam i trocinki i liście.

Obrazek Obrazek Obrazek

Post: ndz maja 17, 2009 9:11 pm
autor: tomicron
Jakie fajne borowiki :D (sosnowe ?) i wyjątkowo wczesne [shock]

Post: ndz maja 17, 2009 9:15 pm
autor: Onaela
Oj, [shock] nie radzę konsumować tych" borowików" [rol]

Post: ndz maja 17, 2009 9:17 pm
autor: żabcia
Lucysiu,są przepiękne.Nawet nie wiedziałam że to borowiki sosnowe,ale jak wypowiada się Tomikron i jest pewien,to są super

Post: ndz maja 17, 2009 9:21 pm
autor: tomicron
Chwila-chwila, Żabciu nie stwierdziłem kategorycznie, że to jadalne grzybki, ale wyglądają apetycznie ;)

Szkoda,że nie widać co jest pod tą "błonką podkapeluszną"...

No i muszę się przyznać, że nigdy nie zbierałem grzybów wcześniej niż w sierpniu, więc na tym co rośnie wiosną to się znam jak świnia na gwiazdach [oops]

Post: pn maja 18, 2009 5:38 pm
autor: lucysia
Pod błonką kapeluszną są blaszki

Obrazek

I co to jest??W atlasie grzybków ni8e znalazłam.
Aha i jak polizałam pod spodem to nie był gorzki.

Post: pn maja 18, 2009 8:02 pm
autor: Onaela
Lucysiu-muchomor sromotnikowy podobno jest smaczny ;)
Na moje oko podobny do pierścianiaka-kiedyś je uprawiałam,ale nie smakowały nam zbytnio :?

Post: pn maja 18, 2009 8:14 pm
autor: żabcia
grzybki są śliczne,ale ta blaszka pod kapeluszem i o tej porze roku,? nigdy takich nie widziałam [?]

Post: pn maja 18, 2009 10:06 pm
autor: tomicron
Onaela pisze:Na moje oko podobny do pierścianiaka-kiedyś je uprawiałam,ale nie smakowały nam zbytnio :?


Pewnie masz rację :) - te okazy są nawet podobne do ilustracji na okładce "Pierścieniaka" Szudygi [rol]
http://photos03.allegroimg.pl/photos/or ... /639412110

Post: wt maja 19, 2009 6:52 pm
autor: lucysia
NIe mogę otworzyć zdjęcia [cry] .I mówicie że to jadalny grzyb?Tylko się cieszyć.

Post: pn cze 01, 2009 4:58 pm
autor: mietek
amita pisze:Opieńki są pycha,zwłaszcza marynowane z koncentratem pomidorowym i cebulką.

A gdzie szukać nieco dokładniejszego przepisiku? [lol]
A jak robi się grzybki marynowane tak żeby nie ślimaczyły się?

Pozdrawiam M.

Post: pn cze 01, 2009 5:02 pm
autor: mietek
żabcia pisze:grzybki są śliczne,... i o tej porze roku,? nigdy takich nie widziałam [?]


Widziałem o " tej porze " ładniejsze [lol] . W dawnych czasach z początkiem maja zbierało się kurki i borowiki. , ale wtedy były cztery pory roku...

Pozdrawiam M.

Post: pn cze 01, 2009 8:57 pm
autor: amita
mietku,w kulinariach podawała Cebulka i Yennyfer.

jaki to grzyb

Post: czw sie 11, 2011 10:47 pm
autor: zomarel
Grzybów w lesie w okolicy Obornik to dzisiaj nie było,ale koleżanka znalazła takie cudo [shock] ,nie przegapiła okazji i uwieczniła robiąc zdjęcie telefonem.Jest to grzyb,sprawdzała,a po dotknięciu ramion podobnych do macek ośmiornicy-rozpadał się i nie można było zabrać go do domu.Może to i lepiej bo napewno jest chroniony

Obrazek

Post: pt sie 12, 2011 8:57 am
autor: Baś_22
[shock] niesamowity kształt

Post: pt sie 12, 2011 9:42 pm
autor: Cebulka
Ale dziwo :shock:

Post: czw sie 18, 2011 11:10 pm
autor: belva
U nas sa podobne.. tylko ze nie w paseczki. To chyba jakis sromotnik..

http://www.birdwatching.pl/galeria/kate ... ecie/11169

Post: pt sie 19, 2011 11:54 am
autor: Baś_22
Dziwo nad dziwami [skrob] ...no chyba identyczny

Post: pt sie 19, 2011 6:46 pm
autor: tereklo
"To tropikalny grzyb rosnący w polskich lasach"
czyżby klimat nam się aż tak ocieplał?

Post: ndz sie 21, 2011 7:54 pm
autor: Sz_elka
Nazywa się ślicznie - okratek australijski! :)
Przywleczony z Australii - w 1914 roku po raz pierwszy zaobserwowany we Francji. :)
Niejadalny - zarodniki - te zgniłozielone cętki - capią padliną! [ble]

jaki to grzyb

Post: ndz sie 21, 2011 9:44 pm
autor: zomarel
[klaszcze] Wiedziałam,że nie odpuścicie i poznamy nazwę tego egzotycznego grzyba [brawo] ,dziewczyny,wielkie [prosi]

Post: śr sie 24, 2011 10:06 pm
autor: amita
Wracając do grzybów Lucysi-otóż usłyszałam od wytrawnego grzybiarza,że po grzybach z gąbką to sie co najwyżej sponiewierasz gastrologicznie,najgorsze są blaszkowce.Te nie znoszą niewiedzy i niedouczenia.