Strona 2 z 2
:
sob sie 02, 2008 11:36 am
autor: amita
Opieńki są pycha,zwłaszcza marynowane z koncentratem pomidorowym i cebulką.
:
sob sie 02, 2008 11:56 am
autor: cicho_borowska
Hmmm, czyli warto mieć opieńki, ale z dala od sadu. Nie jadłam ich nigdy.
:
sob sie 02, 2008 12:52 pm
autor: amita
Moim zdaniem warto,bo i sisik z nich jest superowy.
:
sob sie 02, 2008 11:21 pm
autor: cicho_borowska
What is sisik ?
:
ndz sie 03, 2008 9:30 am
autor: juleczka2
chyba sosik,bo opieńki rzeczywiście są b. dobre,mam jeszcze mrożone z ubiegłego roku.Za dużo zamroziłam.taka była obfitość.Wczoraj nazbierałam rydze,rosną w ogrodzie pod świerkami zazwyczaj są póżniej,rosną też pieczarki pieczarki,ale wszystkie robaczywe
:
ndz sie 03, 2008 10:40 am
autor: amita
Ups,sosik oczywiście.Juleczko,rydze?No,to szczęściara z Ciebie.
:
ndz sie 03, 2008 10:42 am
autor: cicho_borowska
Aaaaaaaaaaaaaaa, dopiero teraz spojrzałam na klawiaturę i widzę, że "o" jest obok "i". Pomyłkę więc nie łatwo. Myślałam, że może to jakaś regionalna nazwa potrawy z grzybów.
:
wt sie 05, 2008 12:56 pm
autor: belva
cicho_borowska pisze:Purchawki u mnie rosną, ale nie tak dorodne.
To mówicie, że one jadalne, te zwykłe purchawki
Borowski sadził w zeszłym roku grzyby z tubki, ale nie wiem czy coś z tego będzie.
Co do opieniek, oglądałam kiedyś program, w którym mówili, że są bardzo niebezpieczne dla ogrodu, ponieważ potrafią się bardzo rozrastać podziemną grzybnią i atakują różne drzewa, które są później nie do uratowania.
Borosiu ta purchawka( moja olbrzymia) chyba jest w Polsce pod ochrona..Gdzies na poczatku wstawilam o niej link
:
ndz maja 17, 2009 5:40 pm
autor: lucysia
:
ndz maja 17, 2009 9:11 pm
autor: tomicron
Jakie fajne borowiki
(sosnowe ?) i wyjątkowo wczesne
:
ndz maja 17, 2009 9:15 pm
autor: Onaela
Oj,
nie radzę konsumować tych" borowików"
:
ndz maja 17, 2009 9:17 pm
autor: żabcia
Lucysiu,są przepiękne.Nawet nie wiedziałam że to borowiki sosnowe,ale jak wypowiada się Tomikron i jest pewien,to są super
:
ndz maja 17, 2009 9:21 pm
autor: tomicron
Chwila-chwila, Żabciu nie stwierdziłem kategorycznie, że to jadalne grzybki, ale wyglądają apetycznie
Szkoda,że nie widać co jest pod tą "błonką podkapeluszną"...
No i muszę się przyznać, że nigdy nie zbierałem grzybów wcześniej niż w sierpniu, więc na tym co rośnie wiosną to się znam jak świnia na gwiazdach
:
pn maja 18, 2009 5:38 pm
autor: lucysia
Pod błonką kapeluszną są blaszki
I co to jest??W atlasie grzybków ni8e znalazłam.
Aha i jak polizałam pod spodem to nie był gorzki.
:
pn maja 18, 2009 8:02 pm
autor: Onaela
Lucysiu-muchomor sromotnikowy podobno jest smaczny
Na moje oko podobny do pierścianiaka-kiedyś je uprawiałam,ale nie smakowały nam zbytnio
:
pn maja 18, 2009 8:14 pm
autor: żabcia
grzybki są śliczne,ale ta blaszka pod kapeluszem i o tej porze roku,? nigdy takich nie widziałam
:
pn maja 18, 2009 10:06 pm
autor: tomicron
Onaela pisze:Na moje oko podobny do pierścianiaka-kiedyś je uprawiałam,ale nie smakowały nam zbytnio
Pewnie masz rację
- te okazy są nawet podobne do ilustracji na okładce "Pierścieniaka" Szudygi
http://photos03.allegroimg.pl/photos/or ... /639412110
:
wt maja 19, 2009 6:52 pm
autor: lucysia
NIe mogę otworzyć zdjęcia
.I mówicie że to jadalny grzyb?Tylko się cieszyć.
:
pn cze 01, 2009 4:58 pm
autor: mietek
amita pisze:Opieńki są pycha,zwłaszcza marynowane z koncentratem pomidorowym i cebulką.
A gdzie szukać nieco dokładniejszego przepisiku?
A jak robi się grzybki marynowane tak żeby nie ślimaczyły się?
Pozdrawiam M.
:
pn cze 01, 2009 5:02 pm
autor: mietek
żabcia pisze:grzybki są śliczne,... i o tej porze roku,? nigdy takich nie widziałam
Widziałem o " tej porze " ładniejsze
. W dawnych czasach z początkiem maja zbierało się kurki i borowiki. , ale wtedy były cztery pory roku...
Pozdrawiam M.
:
pn cze 01, 2009 8:57 pm
autor: amita
mietku,w kulinariach podawała Cebulka i Yennyfer.
jaki to grzyb
:
czw sie 11, 2011 10:47 pm
autor: zomarel
Grzybów w lesie w okolicy Obornik to dzisiaj nie było,ale koleżanka znalazła takie cudo
,nie przegapiła okazji i uwieczniła robiąc zdjęcie telefonem.Jest to grzyb,sprawdzała,a po dotknięciu ramion podobnych do macek ośmiornicy-rozpadał się i nie można było zabrać go do domu.Może to i lepiej bo napewno jest chroniony
:
pt sie 12, 2011 8:57 am
autor: Baś_22
niesamowity kształt
:
pt sie 12, 2011 9:42 pm
autor: Cebulka
Ale dziwo
:
czw sie 18, 2011 11:10 pm
autor: belva
U nas sa podobne.. tylko ze nie w paseczki. To chyba jakis sromotnik..
http://www.birdwatching.pl/galeria/kate ... ecie/11169
:
pt sie 19, 2011 11:54 am
autor: Baś_22
Dziwo nad dziwami
...no chyba identyczny
:
pt sie 19, 2011 6:46 pm
autor: tereklo
"To tropikalny grzyb rosnący w polskich lasach"
czyżby klimat nam się aż tak ocieplał?
:
ndz sie 21, 2011 7:54 pm
autor: Sz_elka
Nazywa się ślicznie - okratek australijski!
Przywleczony z Australii - w 1914 roku po raz pierwszy zaobserwowany we Francji.
Niejadalny - zarodniki - te zgniłozielone cętki - capią padliną!
jaki to grzyb
:
ndz sie 21, 2011 9:44 pm
autor: zomarel
Wiedziałam,że nie odpuścicie i poznamy nazwę tego egzotycznego grzyba
,dziewczyny,wielkie
:
śr sie 24, 2011 10:06 pm
autor: amita
Wracając do grzybów Lucysi-otóż usłyszałam od wytrawnego grzybiarza,że po grzybach z gąbką to sie co najwyżej sponiewierasz gastrologicznie,najgorsze są blaszkowce.Te nie znoszą niewiedzy i niedouczenia.